Κοσμος

Δύο κοριτσάκια και έναν 50χρονο διέσωσε η ΕΜΑΚ στην Τουρκία

Νέα αποστολή ομάδας εθελοντών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός στην Τουρκία: Η ελληνική ΕΜΑΚ απεγκλώβισε 6χρονη από τα συντρίμμια
© ΕΡΤ

Τουρκία: Νέα διάσωση μικρού κοριτσιού από τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ 

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ και το ΕΤΙΚ (ειδικό τμήμα Ιατρικής καταστροφών) του ΕΚΑΒ σε Αλεξανδρέττα (Χατάι) και Άδανα στην Τουρκία που έχει χτυπηθεί με σφοδρότητα από τον Εγκέλαδο. Οι ελληνικές δυνάμεις έχουν χωριστεί σε μικρότερες ομάδες και επιχειρούν από σημείο σε σημείο, κόντρα στο χρόνο.

Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν μετά από πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν ένα ακόμη κοριτσάκι από τα συντρίμμια.

Νωρίτερα, οι προσπάθειες για τη διάσωση της 7χρονης Φατμέ είχαν τραγική κατάληξη καθώς το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε, ωστόσο η 6χρονη αδερφή της ανασύρθηκε ζωντανή, χάρη στην επιμονή Έλληνα διασώστη που δεν έφυγε από το σημείο και συνέχισε να ψάχνει. Νωρίτερα κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 50χρονο πατέρα, μέλος τετραμελούς οικογένειας που παγιδεύτηκε κάτω από κλιμακοστάσιο. 

Η ελληνική αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην Επαρχία Χάταϊ, βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία.

Κατά την εξέλιξη των επιχειρήσεων και μέχρι αυτή την ώρα έχουν απεγκλωβιστεί: 

ένας άνδρας 50 ετών
ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών και
ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών ενώ
έχει ανασυρθεί χωρίς αισθήσεις ένα ανήλικο κορίτσι.

Σεισμός στην Τουρκία: Νέα ομάδα διασωστών στέλνει η Ελλάδα, με εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό εξοπλισμό

Η ομάδα των Ελλήνων επίλεκτων εθελοντών με εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό εξοπλισμό ξεκινά για την Τουρκία, προκειμένου να βοηθήσει στην ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια. 

«Από χθες το βράδυ σε συνεννόηση με την Τούρκικη Υπηρεσία Διάσωσης και με το προξενείο της Θεσσαλονίκης, είμαστε σε ετοιμότητα και με τον κατάλληλο εξοπλισμό», είπε αρχικά ο Μιλτιάδης Μπενάκης, ο επικεφαλής της ΕΠΟΜΕΑ στην κάμερα της εκπομπής «Live News» του Mega.

Αναφερόμενος στο πώς μπορούν να βοηθήσουν στο τιτάνιο αυτό έργο που συντελείται, είπε: «Έχουμε drone με ειδικές κάμερες, οι οποίες μπορούν να διεισδύσουν στο έδαφος για να δουν εάν υπάρχουν χημικές και άλλες ουσίες που διαρρέουν, προτού γίνει οποιαδήποτε ανασκαφή, καθώς και υπέρυθρες κάμερες για τον εντοπισμό των θυμάτων».

Οι διασώστες θα έχουν ένα ξεχωριστό κατάλυμα και το μόνο που ελπίζουν είναι να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν. «Ευελπιστούμε να βρούμε ζωντανούς ανθρώπους στα συντρίμμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι με τους άστεγους».
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ