Κοσμος

To ChatGPT ανησυχεί την Κομισιόν που φέρνει αυστηρό πλαίσιο για την χρήση του

Tι δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΕ: Επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο
ΕΕ: Επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο © Pixabay

Ε.Ε.: Η ανησυχία για το ChatGPT φέρνει αυστηρό πλαίσιο στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σήμερα ότι οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων από την εφαρμογή ChatGPT, αλλά και γενικότερα από την τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Μπρετόν αναφέρθηκε σήμερα για πρώτη φορά στην εφαρμογή και τόνισε πως είναι επείγουσα ανάγκη να επιβληθούν κανόνες εξαιτίας των κινδύνων που ελλοχεύουν από τη χρήση του ChatGPT.

«Οπως βλέπουμε και από την ChatGPT, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προσφέρουν πολλά στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, αλλά πιθανώς να ενέχουν και κινδύνους. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε την αξιόπιστη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα βασίζεται σε δεδομένα υψηλής ποιότητας» δήλωσε ο Μπρετόν στο Reuters.

Σύμφωνα με το σχέδιο κανόνων της Ε.Ε., το ChatGPT θεωρείται σύστημα τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Στόχος του Μπρετόν είναι η εταιρία που δημιούργησε το ChatGpt, η OpenAl, να συνεργαστεί στενά με τους προγραμματιστές συστημάτων υψηλού κινδύνου ώστε να καταστεί δυνατή η συμμόρφωσή της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ChatGPT: «Μετρά» 100 εκατομμύρια χρήστες σε μόλις δύο μήνες

Το ChatGPT, το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης από την εταιρεία OpenAI σημείωσε ένα πρωτοφανές ρεκόρ, αφού άγγιξε τα 100 εκατομμύρια ενεργών χρηστών τον Ιανουάριο, μόλις δύο μήνες μετά το ντεμπούτο της εφαρμογής στο Διαδίκτυο.

Το γεγονός αυτό, κατέστησε το ChatGPT την ηλεκτρονική εφαρμογή με τον ταχύτερο ρυθμό διαδικτυακής διάδοσης-ανάπτυξης στην ιστορία, σύμφωνα με μελέτη της UBS που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η έκθεση, η οποία επικαλείται στοιχεία από την εταιρεία αναλύσεων Similar Web, αναφέρει ότι περίπου 13 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες χρησιμοποιούσαν σε ημερήσια βάση το ChatGPT, μέσα στον Ιανουάριο, αριθμός υπερδιπλάσιος από τα αντίστοιχα νούμερα του Δεκεμβρίου.

Η Open AI, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, παρουσίασε το ChatGPT το Νοέμβριο 2022 και έκτοτε το ενδιαφέρον του κοινού σε όλο τον κόσμο αυξάνεται σταδιακά. Το πειραματικό διαδικτυακό εργαλείο μπορεί – σαν να είναι άνθρωπος ειδικός – να απαντήσει πειστικά σε διάφορες ερωτήσεις, να γράψει κείμενα επί παντός του επιστητού (κατάλληλα για δημοσίευση ακόμη και σε επιστημονικά περιοδικά), να γράψει ποιήματα και τραγούδια κ.α.

 Η ικανότητα του οφείλεται στο ότι αντλεί πληθώρα πληροφοριών από το Ίντερνετ, τις οποίες μετά επεξεργάζεται και συνδυάζει, μιμούμενο το στιλ ενός γιατρού, ενός δημοσιογράφου, ενός φοιτητή, ενός ροκ σταρ κ.α. Η εταιρεία δεν έχει δώσει στοιχεία για το πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως το εργαλείο της μέχρι σήμερα. Πέρα από τη χρησιμοποίηση του από περιέργεια ή για ψυχαγωγία, πολλοί το χρησιμοποιούν για πραγματικές ανάγκες τους.

Μάλιστα υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα ότι από μαθητές και φοιτητές μέχρι ερευνητές το χρησιμοποιούν κρυφά και το αξιοποιούν στις εργασίες τους. Από την άλλη, ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια ανησυχούν ότι το ChatGPT μπορεί να γράψει το δικό του κακόβουλο λογισμικό για χάκερ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ