Κοσμος

Ζελένσκι: «Σκληρή η κατάσταση στην Ουκρανία - Χρειαζόμαστε ταχύτερα νέα όπλα»

Το μήνυμα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτης στο Ντονέτσκ μετά την τελευταία επίθεση των ρωσικών δυνάμεων
© EPA / OLEG PETRASYUK

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την κατάσταση στα ανατολικά και τις ανάγκες για προμήθειες και όπλα

«Πολύ σκληρή» χαρακτήρισε σήμερα (29.1) ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την κατάσταση στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέσκ, δηλώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για προμήθειες, αλλά και νέου τύπου όπλα, προκειμένου η χώρα να αντέξει τις ρωσικές επιθέσεις. 

«Η κατάσταση είναι πολύ σκληρή. Στο Μπαχμούτ, το Βούλενταρ και σε άλλους τομείς στην περιφέρεια του Ντονέτσκ υπάρχουν συνεχείς ρωσικές επιθέσεις. Η Ρωσία θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος και να εξαντλήσει τις δυνάμεις μας. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τον χρόνο όπλο μας. Πρέπει να επιταχύνουμε τα γεγονότα, να επιταχύνουμε τις προμήθειες και να ανοίξουμε νέες επιλογές όπλων για την Ουκρανία», δήλωσε την Κυριακή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Σε άλλο σημείο του βιντεοσκοπημένου μηνύματός του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι το να επιτραπεί στη Ρωσία να διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 ισοδυναμεί με ένδειξη ότι «η τρομοκρατία είναι κατά κάποιο τρόπο αποδεκτή. Οι προσπάθειες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επαναφέρει τους Ρώσους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι προσπάθειες για να πει σε όλο τον κόσμο ότι η τρομοκρατία είναι κατά κάποιο τρόπο αποδεκτή», δήλωσε ο Ζελένσκι και τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να «χρησιμοποιήσει τους Αγώνες ή οποιοδήποτε άλλο αθλητικό γεγονός ως προπαγάνδα για την επιθετικότητά της ή τον κρατικό σοβινισμό της».

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Χερσώνα

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην πόλη της νότιας Ουκρανίας, τη Χερσώνα, ενώ καταστράφηκαν ένα νοσοκομείο και ένα σχολείο, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

«Οι σημερινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τρεις νεκρούς (δύο άνδρες και μια γυναίκα) και έξι τραυματίες. Από τα εχθρικά πλήγματα, καταστράφηκαν πολιτικές υποδομές: το Περιφερειακό Νοσοκομείο της Χερσώνας, ένα σχολείο, ένας σταθμός λεωφορείων, ένα ταχυδρομείο, μια τράπεζα και κατοικίες», έγραψε η τοπική διοίκηση στην εφαρμογή Telegram.

Η Χερσώνα κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μέχρι την ανάκτησή της από τις ουκρανικές δυνάμεις τον Νοέμβριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ