Κοσμος

Ουκρανία: Γιατί ο Ζελένσκι διορίζει νέους διοικητές στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Την ώρα που η Ρωσία συγκεντρώνει εφέδρους στα μετόπισθεν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oυκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη πυραυλική επιδρομή από την αρχή του πολέμου
Νεαρή γυναίκα στο Χάρκοβο της Ανατολικής Ουκρανίας περνά μπροστά από βομβαρδισμένο κτίριο, κρατώντας στην αγκαλιά τη γάτα της © (Φωτό αρχείου) EPA/SERGEY KOZLOV

Πόλεμος στην Ουκρανία - Νέοι διοικητές στο ουκρανικό μέτωπο με απόφαση Ζελένσκι - Η Ρωσία ετοιμάζει την επίθεσή της

Στην Ουκρανία οι στρατιωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη Μπαχμούτ στο Ντονμπάς, συνεχίζουν να απωθούν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις, με τις μάχες να είναι σφοδρές.

«Τους αντιστεκόμαστε», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (7/2).

Παράλληλα, εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του σε «κάθε στρατιώτη που επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην αντίσταση».

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης νέους διορισμούς διοικητών στα μέτωπα, «ειδικά στα σύνορα και στις περιοχές των πρώτων γραμμών», κάνοντας λόγο για «ηγέτες με στρατιωτική εμπειρία», που μπορούν «να αμυνθούν πιο αποτελεσματικά έναντι των τρεχουσών απειλών».

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως σχηματίζονται νέες μονάδες της Εθνοφυλακής, της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής.

Λόγω της κλιμάκωσης των ρωσικών επιθέσεων, ο ουκρανικός στρατός έχει αναγκαστεί να ενισχύσει τα μέτωπα με μέρος τουλάχιστον των δυνάμεων που προόριζε για αντεπιθέσεις το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Ρωσία στέλνει ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία ενόψει μιας νέας επίθεσης, η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα κατά μήκος του μετώπου, όπου μαίνονται επί μήνες σφοδρές μάχες.

Το Κίεβο αναμένει μια νέα μεγάλη επίθεση από τη Ρωσία, η οποία ενδέχεται για λόγους «συμβολισμού» να ξεκινήσει γύρω στις 24 Φεβρουαρίου, πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Από την πλευρά της η Ουκρανία σχεδιάζει μια ανοιξιάτικη επίθεση με στόχο να ανακτήσει χαμένα εδάφη, ωστόσο αναμένει την άφιξη των -μεγάλου βεληνεκούς- πυραύλων και των αρμάτων μάχης που της έχει υποσχεθεί η Δύση. Κάποιοι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η χώρα χρειάζεται μήνες για να προετοιμαστεί, καθώς είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των στρατιωτών στα νέα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα.

«Βλέπουμε ολοένα και περισσότερους Ρώσους εφέδρους να αναπτύσσονται στην περιοχή μας, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο εξοπλισμό να φτάνει» δήλωσε ο Σέρχιι Χαϊντάι, κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, μεγάλο μέρος της οποίας έχει καταλάβει η Ρωσία.

Και πρόσθεσε: «Φέρνουν πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται διαφορετικά σε σχέση με πριν. Πλέον οι βομβαρδισμοί δεν είναι συνεχείς. Σιγά σιγά έχουν αρχίσει να κάνουν οικονομίες, να προετοιμάζονται για μια πλήρη επίθεση».

«Το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν 10 ημέρες για να συγκεντρώσουν εφέδρους. Μετά την 15η Φεβρουαρίου μπορούμε να αναμένουμε (αυτή την επίθεση) ανά πάσα στιγμής» συνέχισε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη επέτειο από την έναρξή του, με την Ουκρανία να μη σημειώνει πλέον νίκες, όπως έκανε το δεύτερο μισό του 2022, και τη Ρωσία να στέλνει στο μέτωπο χιλιάδες εφέδρους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι αντικατέστησε τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ μετά το σκάνδαλο διαφθοράς με τις προμήθειες στον ουκρανικό στρατό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ