Κοσμος

Στη δημοσιότητα βίντεο από τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς από αστυνομικούς - Φώναζε «μαμά»

To χρονικό της δολοφονίας του 29χρονου - Σκληρές εικόνες

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το βίντεο της βίαιης σύλληψης του Τάιρ Νίκολς - Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία οι αστυνομικοί - Προσοχή, σκληρές εικόνες.

Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν το βράδυ της Παρασκευής στη δημοσιότητα βίντεο διάρκειας άνω της μιας ώρας, που δείχνει τη θανατηφόρα σύγκρουση μεταξύ του Τάιρ Νίκολς και των αστυνομικών του Μέμφις νωρίτερα αυτό τον μήνα. 

Η αστυνομία είχε σταματήσει τον Νίκολς στις 7 Ιανουαρίου για επικίνδυνη οδήγηση και σημειώθηκε «αντιπαράθεση», όπως ανακοινώθηκε. Έπειτα, ο 29χρονος πατέρας ενός παιδιού, δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό και κατέληξε τρεις μέρες μετά.

Το υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα περιελάμβανε τρία βίντεο από κάμερες σώματος και ένα βίντεο από εναέρια κάμερα παρακολούθησης.

Οι πέντε αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψη απολύθηκαν μετά από εσωτερική έρευνα και αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Καρέ - καρέ η δολοφονία του Τάιρ Νίκολς στο Μέμφις

Σύμφωνα με το υλικό, το περιστατικό αρχίζει να εκτυλίσσεται από τις 8:24 μ.μ. (τοπική ώρα) όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν αρχικά τον Νίκολς, έως τις 9:02 μ.μ., όταν τελικά εμφανίζεται στην κάμερα ένα ασθενοφόρο που μεταφέρει το θύμα στο νοσοκομείο.

Το χρονοδιάγραμμα της άγριας δολοφονίας του Νίκολς από πέντε αστυνομικούς, όπως το μεταδίδει το CNN:

20:24 μ.μ.: Η κάμερα που φορούσε ένας αστυνομικός δείχνει την πρώτη επαφή της αστυνομίας με τον Νίκολς στις 7 Ιανουαρίου. Πολλοί αστυνομικοί φαίνονται να πλησιάζουν το όχημα του Νίκολς, να τραβούν τα όπλα τους και να φωνάζουν στον Νίκολς να βγει από το όχημα. «Θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα», φωνάζει ένας αστυνομικός. Ο Νίκολς τραβιέται από το αυτοκίνητο και αναγκάζεται να πέσει στο έδαφος εν μέσω φωνών και απειλών ότι θα τον χτυπήσουν με ηλεκτροσόκ. «Προσπαθώ απλώς να πάω σπίτι μου», λέει ο Νίκολς. «Δεν κάνω τίποτα».

Kαρέ που λήφθηκε από το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από την πόλη του Μέμφις δείχνει τον Τάιρ Νίκολς (στο έδαφος ακουμπισμένο στο αυτοκίνητο), κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου © EPA / City of Memphis

8:25: Ένας αστυνομικός ψεκάζει τον Νίκολς στο πρόσωπο με σπρέι πιπεριού. Στη συνέχεια, το θύμα παλεύει να σηκωθεί στα πόδια του και αρχίζει να τρέχει μακριά από τον αστυνομικό, ενώ ένας άλλος του ρίχνει με τέιζερ. Επτά λεπτά αργότερα, μια άλλη ομάδα αστυνομικών ανακοινώνει μέσω ασυρμάτου ότι βλέπουν τον Νίκολς και αρχίζουν να τον καταδιώκουν πεζή.

8:32μ.μ.: Από το υλικό που καταγράφουν οι κάμερες που φορούν τα σώματά τους, διακρίνονται δύο αστυνομικοί πάνω από τον Νίκολς. Ο Νίκολς προσπαθεί να μιλήσει, αλλά ένας από τους αστυνομικούς του λέει να «βγάλει τον σκασμό». Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να χτυπούν και να ψεκάζουν τον Νίκολς, παλεύοντας μαζί του στο έδαφος και λέγοντάς του να τους δώσει τα χέρια του. Ο Νίκολς συνεχίζει να φωνάζει «μαμά».

8:34 μ.μ.: Ένας αστυνομικός λέει στους άλλους αστυνομικούς να «προσέχουν» και στη συνέχεια βγάζει ένα πτυσσόμενο γκλομπ και φωνάζει στον Νίκολς: «Θα σε χτυπήσω με το γκλομπ. Δώσε μου τα γαμ***** τα χέρια σου». Μια κάμερα παρακολούθησης της αστυνομίας τοποθετημένη σε έναν στύλο κατέγραψε τον αστυνομικό να χτυπά τον Νίκολς πολλές φορές με το γκλομπ. Ο Νίκολς πάλεψε να σηκωθεί στα πόδια του καθώς τον χτυπούσαν με το γκλομπ. Το βίντεο δείχνει τους αστυνομικούς να συνεχίζουν να προσπαθούν να ρίξουν τον Νίκολς στο έδαφος, χτυπώντας τον επανειλημμένα στο πρόσωπο πριν ο Νίκολς πέσει ξανά στα γόνατα. Δύο αστυνομικοί φαίνονται πάνω από τον Νίκολς, καθώς αυτός είναι ξαπλωμένος στο έδαφος.

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ αφότου η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς © EPA / Erik Lesser

8:36 μ.μ.: Περισσότεροι αστυνομικοί τρέχουν στο σημείο και δύο αστυνομικοί κλωτσούν τον Νίκολς. Ένα λεπτό αργότερα οι αστυνομικοί απομακρύνονται από τον Νίκολς, ο οποίος συνεχίζει να κείτεται στο έδαφος, με τα χέρια του πίσω από την πλάτη.

8:38 μ.μ.: Οι αστυνομικοί σέρνουν τελικά τον Νίκολς και τον ακουμπάνε σε ένα περιπολικό. Κατά διαστήματα, ο Νίκολς πέφτει με το πλάι στο έδαφος.

8:41 μ.μ.: Δύο άτομα ιατρικού προσωπικού με εξοπλισμό καταφθάνουν στο σημείο. Στο υλικό από τις κάμερες, ένα άτομο ακούγεται να λέει: «Θα αργήσει λίγο να έρθει ασθενοφόρο». Τα πλάνα δείχνουν ότι περνούν 21 λεπτά από τη στιγμή που φαίνεται να φτάνουν οι τραυματιοφορείς στις 8:41 μ.μ. μέχρι τη στιγμή που ένα ασθενοφόρο τελικά μπαίνει στο οπτικό πεδίο της κάμερας στις 9:02 μ.μ.