Κοσμος

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη «φρικτή επίθεση» σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ

Αιματοχυσία σημάδεψε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολύνεκρη επίθεση σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ: Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τη στοχοποίηση αμάχων την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για τη «φρικτή επίθεση» που σημειώθηκε στη συναγωγή της Νέβε Γιαακόβ κατά την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.

Επίσης, τονίζει πως τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις με στόχο αμάχους σε χώρους λατρείας είναι απαράδεκτες και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Όπως μεταδόθηκε, την Παρασκευή ένας ένοπλος σκότωσε τουλάχιστον επτά ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 10 σε συναγωγή στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης έφτασε γύρω στις 20:15, τοπική ώρα, και άνοιξε πυρ έξω από τη συναγωγή, προτού να πέσει και ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Στα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση διακρίνονται πολλά από τα θύματα, ξαπλωμένα στον δρόμο έξω από τη συναγωγή και διασώστες που προσπαθούν να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Επτά νεκροί από την επίθεση σε συναγωγή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - Για τρομοκρατική ενέργεια κάνει λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Επίθεση σε συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ καταγράφηκε την Παρασκευή (27.1). Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, επτά είναι οι νεκροί, ενώ υπάρχουν και δέκα τραυματίες.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια». Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι είναι σε επαφή με τις αντίστοιχες ισραηλινές υπηρεσίες και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τροποποίηση στην περιοδεία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν τις επόμενες ημέρες.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάνει λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια». Η επίθεση καταγράφηκε στη γειτονιά Neve Yaakov.

ύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας, ο ένοπλος δράστης περίμενε έξω από συναγωγή και άνοιξε πυρ όταν οι πιστοί άρχισαν να βγαίνουν από το κτίριο. Οι αρχές βρήκαν στο σημείο το πυροβόλο όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης της επίθεσης. «Είδαμε μια γυναίκα και τέσσερις άνδρες να βρίσκονται πεσμένοι στο δρόμο. Τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς και δεν είχαν σημάδι ζωής. Έπρεπε να επιβεβαιώσουμε αμέσως τον θάνατό τους», δήλωσε ο παραϊατρός της MDA Fadi Dekidek. «Τρεις ακόμη τραυματίες, μεταξύ των οποίων μια 70χρονη βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Ισράηλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενημερώθηκε για το περιστατικό και όπως είπε λαμβάνει όλες τις πληροφορίες και θα προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης αργότερα σήμερα. Ο επίτροπος της αστυνομίας Κόμπι Σαμπτάι έφτασε στον τόπο του συμβάντος λίγο μετά τους πυροβολισμούς. Στο σημείο έφτασε και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί ήταν αντίποινα για την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν την Πέμπτη, όπου σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 20 σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Σχετικά με το περιστατικό, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι, περιέγραψε την επίθεση στη συναγωγή ως «τρομερή». «Η επίθεση σε πιστούς σε συναγωγή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και κατά τη διάρκεια του Σαμπάτ -της εβραϊκής ημέρας ανάπαυσης- είναι φρικιαστική», έγραψε στο Twitter.

Επίθεση σε συναγωγή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ: Φόβοι για κλιμάκωση της βίας

Η επίθεση, την οποία η αστυνομία χαρακτήρισε «τρομοκρατικό συμβάν», εγείρει φόβους για κλιμάκωση της βίας, έπειτα από πολλούς μήνες έντασης στη Δυτική Όχθη που κορυφώθηκε με την επιδρομή την Πέμπτη στην Τζενίν, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι. «Πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιθέσεις των τελευταίων ετών» εναντίον Ισραηλινών, είπε στην ισραηλινή τηλεόραση ο αρχηγός της αστυνομίας Κόμπι Σαμπτάι.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στη συναγωγή, η οποία σημειώθηκε την ώρα που οι πιστοί παρακολουθούσαν μια τελετή για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, συνέδεσε ωστόσο τη σημερινή επίθεση με τα χθεσινά γεγονότα στην Τζενίν. Η μικρότερη οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ επαίνεσε επίσης την επίθεση, χωρίς να αναλάβει την ευθύνη.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος ήταν ένας Παλαιστίνιος κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, 21 ετών, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικοί όταν προσπάθησε να διαφύγει με αυτοκίνητο. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που προέρχεται από την άκρα δεξιά, πήγε στο σημείο της επίθεσης. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν τρία πτώματα στον δρόμο.

«Άκουσα πολλούς πυροβολισμούς» είπε ένας μάρτυρας, ο 18χρονος φοιτητής Ματανέλ Αλμάλεμ, το σπίτι του οποίου βρίσκεται δίπλα στη συναγωγή.

Στη Γάζα, όταν έγινε γνωστή η είδηση της επίθεσης πολλοί βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν ενώ ακούστηκαν και «εορταστικοί» πυροβολισμοί. Νωρίτερα σήμερα, ισραηλινά μαχητικά έπληξαν στόχους στη Γάζα, σε αντίποινα για τις επιθέσεις με ρουκέτες που σημειώθηκαν σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στα σύνορα.