Κοσμος

Έρχεται η μεγάλη μάχη: Ο σχεδιασμός Πούτιν για σφυροκόπημα της Ουκρανίας τον Μάρτιο

Το Bloomberg επικαλείται πηγές του Κρεμλίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bloomberg: Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία Φεβρουάριο ή Μάρτιο
© EPA / Oleg Pertasyuk

Πόλεμος στην Ουκρανία - Bloomberg: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζει νέο κύμα επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο

Έτοιμος για μία νέα ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο παρουσιάζεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε αναλυτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλέιται πηγές του Κρεμλίνου.

Οι εδαφικές απώλειες και η ανάκαμψη της Ουκρανίας, έχει κάνει τον Πούτιν να θέλει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία και ασκεί πίεση στο Κίεβο και στους υποστηρικτές του να συμφωνήσουν σε κάποιο είδος εκεχειρίας που θα αφήνει τη Ρωσία να έχει τον έλεγχο του εδάφους που κατέχει τώρα. Παρά τη στόχευσή του, ακόμα και ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να αρνηθεί την αδυναμία των ενόπλων δυνάμεων, για τη δημιουργία των οποίων χρειάστηκαν δεκαετίες, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου, υπογραμμίζοντας ότι οι συνεχείς αποτυχίες, ανάγκασαν «πολλούς στο Κρεμλίνο να δουν πιο ρεαλιστικά τις άμεσες φιλοδοξίες τους, παραδεχόμενοι, ότι θα ήταν επίτευγμα να διατηρήσουν την υπάρχουσα γραμμή μετώπου».

Ωστόσο, ο ίδιος ο Πούτιν παραμένει πεπεισμένος ότι οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ρωσίας και η ανοχή της στις απώλειες, που ήδη ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, θα της επιτρέψουν να επικρατήσει παρά τις μέχρι τώρα αποτυχίες.

Οι δηλώσεις των πηγών του Bloomberg επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας και των συμμάχων της για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας, που μπορεί να αρχίσει πριν παραλάβει το Κίεβο τα άρματα μάχης που έχουν υποσχεθεί να παράσχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Αναμένεται ότι τα άρματα μάχης Leopard 2 θα παραδοθούν στην Ουκρανία στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Σε αυτό είχε αναφερθεί και ο υποπυργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους. Ακριβή χρονοδιαγράμματα παράδοσης των αρμάτων Abrams από τις ΗΠΑ δεν έχουν κοινοποιηθεί, αλλά σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η πράδοση τους θα απαιτήσει μήνες.

Παράλληλα, ένας νέος γύρος επιστράτευσης είναι πιθανός μέσα στην άνοιξη, είπαν Ρώσοι παρατηρητές, καθώς η ρωσική οικονομία και η κοινωνία υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του πολέμου. «Ο Πούτιν είναι απογοητευμένος με το πώς πάνε τα πράγματα, αλλά δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του» δήλωσε η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της R. Politik, μιας εταιρείας πολιτικών συμβούλων: «Απλώς σημαίνει ότι η διαδρομή θα είναι μεγαλύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους».

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η σύγκρουση θα μπορούσε σύντομα να καταλήξει σε μια μάχη τύπου Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με κατά κύριο λόγο στάσιμες γραμμές μετώπου, σενάριο που θα μπορούσε να ευνοήσει τη Ρωσία χάρη στον μεγαλύτερο πληθυσμό και τη στρατιωτική βιομηχανία της. «Αν δεν αλλάξει κάτι, διαφαίνεται ένας πόλεμος φθοράς, όπως ο Α’ Παγκόσμιος, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή και οι δύο πλευρές πιστεύουν πως ο χρόνος είναι με το μέρος τους» δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας, το οποίο ιδρύθηκε από το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν είναι σίγουρος ότι είτε η Δύση είτε η Ουκρανία θα κουραστούν» προειδοποίησε.

Επιθέσεις μετά τις ανακοινώσεις για στρατιωτική βοήθεια

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία είπε ότι η Μόσχα εκτόξευσε 70 πυραύλους με στόχο ενεργειακές εγκαταστάσεις την Πέμπτη και τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, αφού η Γερμανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για αποστολή σύγχρονων αρμάτων μάχης στη χώρα.

Σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος και η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι διακοπές είχαν ως αποτέλεσμα «σημαντική ζημιά» στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Την ίδια ώρα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οδηγεί τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας σε «διαφορετικό στάδιο» επιτιθέμενη σε αμάχους και μη στρατιωτικούς στόχους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ