Κοσμος

Σχεδόν το ένα τέταρτο των νεαρών Ολλανδών είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος

Πιστεύουν ότι είναι μύθος ή ότι ο αριθμός των θυμάτων του είναι μεγαλοποιημένος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολλανδία: Σχεδόν το ένα τέταρτο των νεαρών Ολλανδών είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος ή πιστεύουν ότι είναι μεγαλοποιημένο, σύμφωνα με έρευνα.
Μνημείο για τα 102.000 θύματα του Ολοκαυτώματος στο Άμστερνταμ © Studio Libeskind / Dutch Holocaust Memorial of Names

Ολλανδία: Σχεδόν το ένα τέταρτο των νεαρών Ολλανδών είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος ή πιστεύουν ότι είναι μεγαλοποιημένο, σύμφωνα με έρευνα.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των Ολλανδών που γεννήθηκαν μετά το 1980 πιστεύουν ότι το Ολοκαύτωμα είναι μύθος ή ότι ο αριθμός των θυμάτων του είναι ιδιαιτέρως υπερεκτιμημένος, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ολλανδία είναι μία από τις έξι χώρες στις οποίες διενεργήθηκε έρευνα σχετικά με τις γνώσεις και την ευαισθητοποίηση για το Ολοκαύτωμα από το Claims Conference, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσπαθεί να εξασφαλίσει ουσιαστική αποζημίωση για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Οι άλλες πέντε χώρες είναι η Αυστρία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Σε συνεντεύξεις με 2.000 ανθρώπους άνω των 18 ετών, το 12% των ερωτηθέντων στην Ολλανδία πιστεύει ότι το Ολοκαύτωμα είναι μύθος ή κάτι μεγαλοποιημένο – το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που έγινε η έρευνα.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 23% για όσους γεννήθηκαν μετά το 1980, σύμφωνα με την έρευνα, συγκριτικά με 15% στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Ολλανδία: Σχεδόν το ένα τέταρτο των νεαρών Ολλανδών είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος ή πιστεύουν ότι είναι μεγαλοποιημένο, σύμφωνα με έρευνα.
Χιλιάδες Εβραίοι, Σίντι και Ρομά διώχθηκαν και απελάθηκαν από την Ολλανδία την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου © Dirk P.H. Spits / Dutch Holocaust Memorial of Names

Ολλανδή υπουργός Δικαιοσύνης: Ως κοινωνία, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε

«Αυτό δεν είναι μόνο πολύ σοκαριστικό, είναι επίσης πολύ σοβαρό… Ως κοινωνία, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Και πρέπει να την κάνουμε γρήγορα», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Δικαιοσύνης Ντιλάν Γεσιλγκόζ-Ζεγκέριους στον λογαριασμό της στο Twitter, αντιδρώντας στην έρευνα.

Ο Γκίντιαν Τέιλορ, πρόεδρος του Claims Conference, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι τα ευρήματα είναι μέρος μιας αυξανόμενης τάσης.

«Στη μία έρευνα μετά την άλλη, συνεχίζουμε να βλέπουμε μια μείωση στη γνώση και την ευαισθητοποίηση για το Ολοκαύτωμα. Εξίσου ανησυχητική είναι η τάση ως προς την άρνηση και τη στρέβλωση» δήλωσε ο ίδιος.

To Ολοκαύτωμα στην Ολλανδία: Η Άννα Φρανκ και οι σοκαριστικοί αριθμοί

Το Ολοκαύτωμα ήταν η γενοκτονία των Εβραίων στην Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1941 έως το 1945, η ναζιστική Γερμανία και οι συνεργάτες της δολοφόνησαν συστηματικά έξι εκατομμύρια Εβραίους σε όλη την υπό γερμανική κατοχή Ευρώπη.

Μόνο στην Ολλανδία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπήρχε πληθυσμός σχεδόν 150.000 Εβραίων πριν ξεκινήσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1939. Περίπου το 75% αυτού του πληθυσμού δολοφονήθηκε.

Απαντώντας στα ευρήματα αυτά, το Ίδρυμα Άννα Φρανκ, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, έκανε έκκληση για περισσότερη εκπαίδευση σε σχέση με το Ολοκαύτωμα στα σχολεία.

Η Άννα Φρανκ είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για το ημερολόγιο που κρατούσε ενώ κρυβόταν κατά τη ναζιστική κατοχή. Δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό της, σε ηλικία 15 ετών, στο στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.