Κοσμος

Οι γυναικοκτονίες στην Ισπανία κινητοποιούν την κυβέρνηση

Τα επίσημα στοιχεία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλώσεις στην Ισπανία ενάντια στη βία κατά των γυναικών
Διαδηλώσεις στην Ισπανία ενάντια στη βία κατά των γυναικών © EPA/ Pepe Torres

Ισπανία: Αύξηση καταγράφουν οι γυναικοκτονίες - Σε επαγρύπνηση η κυβέρνηση

Ο αυξανόμενος αριθμός των γυναικοκτονιών στην Ισπανία έχει προκαλέσει ανησυχίες με την κυβέρνηση να συγκαλεί νέα έκτακτη σύσκεψη.

Στην Ισπανία η βία κατά των γυναικών είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό έντονα την πολιτική, την κοινωνία και τα ΜΜΕ. «Μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου έξι γυναίκες και ένα 8χρονο κορίτσι δολοφονηθήκαν», γνωστοποίησε, μέσω ανάρτησης στο Twitter, η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ιρένε Μοντέρο.

Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής, θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι από τα υπουργεία Ισότητας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι από τις αυτοδιοικούμενες περιφέρειες της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τουλάχιστον 49 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2022, ενώ συνολικά από το 2003 έχουν καταγραφεί 1.188 γυναικοκτονίες.

Αυτό που κάνει αρκετούς να εξοργίζονται ακόμη πιο πολύ είναι ότι οι δράστες στο 40% περίπου των περιπτώσεων είναι ήδη γνωστοί για τη βιαιότητά τους ή υπάρχει εντολή να μην τους πλησιάζει κανείς. «Κάτι πάει στραβά», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκες.

«Πρέπει ως κοινωνία να δράσουμε διαφορετικά και να βελτιώσουμε περισσότερο τα μέσα κατά της βίας. Ερευνούμε νέους τρόπους για να προειδοποιούμε τις γυναίκες και να τις προστατεύουμε, στο βαθμό βέβαια που είναι συμβατοί με το νομικό μας σύστημα», αναφέρει.

«Έχει έρθει η ώρα να πούμε "αρκετά". Θέλω να εκφράσω το βαθύ αίσθημα αγανάκτησης που κάθε τέτοιος φόνος με βάση το φύλο μάς προκαλεί», είχε δηλώσει στα τέλη Δεκεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε - Μαρλάσκα σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματικούς των υπηρεσιών.

«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει ενημερώσεις, δίνοντας οδηγίες σε όλα τα αστυνομικά τμήματα να εντείνουν το επίπεδο επιφυλακής και τις προσπάθειες», είχε πει ο Γκράντε-Μαρλάσκα, παροτρύνοντας επίσης τους πολίτες να αναφέρουν κάθε υποψία έμφυλης βίας που πιθανόν εντοπίζουν.

«Ο τερματισμός της έμφυλης βίας μας αφορά όλους. Είναι σημαντικό να δράσουμε από κοινού, ως κοινωνία, για να σταματήσουμε αυτή τη μάστιγα», τόνισε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Με πληροφορίες από Guardian, Deutsche Welle

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ