- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισπανία: Αύξηση καταγράφουν οι γυναικοκτονίες - Σε επαγρύπνηση η κυβέρνηση
Ο αυξανόμενος αριθμός των γυναικοκτονιών στην Ισπανία έχει προκαλέσει ανησυχίες με την κυβέρνηση να συγκαλεί νέα έκτακτη σύσκεψη.
Στην Ισπανία η βία κατά των γυναικών είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό έντονα την πολιτική, την κοινωνία και τα ΜΜΕ. «Μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου έξι γυναίκες και ένα 8χρονο κορίτσι δολοφονηθήκαν», γνωστοποίησε, μέσω ανάρτησης στο Twitter, η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ιρένε Μοντέρο.
Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής, θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι από τα υπουργεία Ισότητας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι από τις αυτοδιοικούμενες περιφέρειες της Ισπανίας.
Este mes de enero, 6 mujeres y una niña de 8 años han sido asesinadas por violencia machista. Desde @IgualdadGob convocamos este viernes a las 10h al Comité de Crisis para analizar en detalle cada caso, saber qué ha fallado, mejorar la coordinación y llegar SIEMPRE a tiempo. https://t.co/NsHDPr0veZ
— Irene Montero (@IreneMontero) January 23, 2023
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τουλάχιστον 49 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2022, ενώ συνολικά από το 2003 έχουν καταγραφεί 1.188 γυναικοκτονίες.
Αυτό που κάνει αρκετούς να εξοργίζονται ακόμη πιο πολύ είναι ότι οι δράστες στο 40% περίπου των περιπτώσεων είναι ήδη γνωστοί για τη βιαιότητά τους ή υπάρχει εντολή να μην τους πλησιάζει κανείς. «Κάτι πάει στραβά», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκες.
«Πρέπει ως κοινωνία να δράσουμε διαφορετικά και να βελτιώσουμε περισσότερο τα μέσα κατά της βίας. Ερευνούμε νέους τρόπους για να προειδοποιούμε τις γυναίκες και να τις προστατεύουμε, στο βαθμό βέβαια που είναι συμβατοί με το νομικό μας σύστημα», αναφέρει.
«Έχει έρθει η ώρα να πούμε "αρκετά". Θέλω να εκφράσω το βαθύ αίσθημα αγανάκτησης που κάθε τέτοιος φόνος με βάση το φύλο μάς προκαλεί», είχε δηλώσει στα τέλη Δεκεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε - Μαρλάσκα σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματικούς των υπηρεσιών.
«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει ενημερώσεις, δίνοντας οδηγίες σε όλα τα αστυνομικά τμήματα να εντείνουν το επίπεδο επιφυλακής και τις προσπάθειες», είχε πει ο Γκράντε-Μαρλάσκα, παροτρύνοντας επίσης τους πολίτες να αναφέρουν κάθε υποψία έμφυλης βίας που πιθανόν εντοπίζουν.
«Ο τερματισμός της έμφυλης βίας μας αφορά όλους. Είναι σημαντικό να δράσουμε από κοινού, ως κοινωνία, για να σταματήσουμε αυτή τη μάστιγα», τόνισε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Este mes de diciembre estamos sufriendo un terrible repunte de casos de #ViolenciaDeGénero.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) December 29, 2022
Acabar con la violencia machista nos involucra a todos. Es imprescindible actuar unidos, como sociedad, para detener esta lacra.
No podemos continuar lamentando víctimas.#NiUnaMenos
Με πληροφορίες από Guardian, Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας και έζησε στην Ξάνθη πριν μετακομίσει στη Γερμανία
Τουλάχιστον 34 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ τρεις από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.