Κοσμος

Το Βατικανό ερευνά «σεξουαλικό όργιο» στην επισκοπή του Νιουκάστλ

Η αυτοκτονία, η παραίτηση και οι καταγγελίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Βατικανό ερευνά «σεξουαλικό όργιο» στην επισκοπή του Νιουκάστλ
Βατικανό © EPA

Βατικανό: Έρευνα για «σεξουαλικό πάρτι» στην επισκοπή του Νιουκάστλ - Η αυτοκτονία, η παραίτηση και οι καταγγελίες

Το Βατικανό διερευνά φήμες για «σεξουαλικό πάρτι» σε βρετανικό καθεδρικό ναό, το οποίο φέρεται να έγινε κατά τη διάρκεια του lockdown.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τις συνθήκες παραίτησης του Ρόμπερτ Μπερν από τη θέση του επισκόπου του Hexham και του Νιούκαστλ, η Καθολική Εκκλησία εξετάζει τους ισχυρισμούς ότι ένας από τους ιερείς του προσκάλεσε πιστούς σε ιδιωτικό πάρτι στο κατάλυμά του.

Πολλοί άνθρωποι φέρονται να έχουν καταγγείλει ότι ο πατήρ Μάικλ ΜακΚόι, πρωτοπρεσβύτερος του καθεδρικού ναού του Νιούκαστλ, τους προσέγγισε για να παραστούν σε ένα πάρτι σε μια εποχή που οι συγκεντρώσεις δεν επιτρέπονταν.

Μια πηγή της επισκοπής δήλωσε στους Sunday Times ότι δήλωσε: «Πολλές καταγγελίες έγιναν από άτομα εντός της επισκοπής μετά από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με ένα σεξουαλικό πάρτι που λάμβανε χώρα στα διαμερίσματα των ιερέων που είναι προσαρτημένα στον καθεδρικό ναό του Νιούκαστλ».

Ο 57χρονος ΜακΚόι αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 2021, τέσσερις ημέρες αφότου έμαθε ότι ήταν αντικείμενο έρευνας από το τμήμα προστασίας παιδιών και ενηλίκων της αστυνομίας της Northumbria για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Είχε διοριστεί από τον Μπερν το 2019, αντικαθιστώντας τον δημοφιλή πατέρα Ντέρμοτ Ντόνελι, τον μεγαλύτερο αδελφό του τηλεοπτικού παρουσιαστή Ντέκλαν Ντόνελι. Ο πατέρας Ντόνελι πέθανε από ασθένεια τον Ιούλιο του 2022.

Ενώ δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι ο Μπερν παρευρέθηκε στο πάρτι, παραιτήθηκε από επίσκοπος τον Δεκέμβριο, λέγοντας στους πιστούς ότι το αξίωμά του «έχει γίνει πολύ μεγάλο βάρος».

Ο Μπερν διορίστηκε το 2019, αφού προηγουμένως υπηρέτησε ως βοηθός στην αρχιεπισκοπή του Μπέρμιγχαμ και ως προϊστάμενος του Ορατόριου της Οξφόρδης από το 1993 έως το 2011.

Σε επιστολή που είδαν οι Sunday Times, ο αρχιεπίσκοπος του Λίβερπουλ, Μάλκολμ ΜακΜάχον, ο οποίος διευθύνει την επισκοπή μέχρι να διοριστεί ο διάδοχος του Μπερν και ηγείται της έρευνας για την παραίτησή του, δήλωσε ότι του ζητήθηκε από τους συμβούλους του Πάπα να ετοιμάσει «μια εμπεριστατωμένη έκθεση για τα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση του επισκόπου Μπερν».

Ο Οργανισμός Καθολικών Προτύπων Διασφάλισης (CSSA) ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα έναν απρογραμμάτιστο έλεγχο στην επισκοπή.

Ο Steve Ashley, διευθύνων σύμβουλος της CSSA, δήλωσε ότι ο οργανισμός είναι ανεξάρτητος και δήλωσε: «Το πεδίο των ερευνητικών εργασιών θα καλύψει τυχόν αναφερόμενες καταχρήσεις, εικαζόμενες καταχρήσεις, ανησυχίες για τη διασφάλιση και την κουλτούρα της διασφάλισης στη μητρόπολη στο σύνολό της».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ