Κοσμος

Αρχίζουν ξανά οι έρευνες για την εξαφάνιση του «Vatican Girl»

Η τύχη της έγινε αντικείμενο ντοκιμαντέρ στο Netflix

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρχίζουν ξανά οι έρευνες για την εξαφάνιση του «Vatican Girl»
Βατικανό © EPA

 Βατικανό: Ξαναρχίζει τις έρευνες για την εξαφάνιση της Εμανουέλα Ορλάντι

Ο υπεύθυνος υποθέσεων δικαιοσύνης του Βατικανού, Αλεσάντρο Ντίντι, αποφάσισε ότι η Αγία Έδρα θα πραγματοποιήσει νέες έρευνες, σχετικά με την υπόθεση εξαφάνισης της Εμανουέλα Ορλάντι.

Πρόκειται για μια κοπέλα η οποία είχε εξαφανισθεί στις 22 Ιουνίου του 1983, όταν ήταν δεκαέξι ετών, ενώ πήγαινε σε μάθημα μουσικής, στο κέντρο της Ρώμης. Ο πατέρας της ήταν υπάλληλος του κράτους του Βατικανού και οι έρευνες, όλα αυτά τα χρόνια, δεν οδήγησαν σε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Τύπο, μερικές από τις υποθέσεις που έγιναν, είναι ότι η εξαφάνιση της Ορλάντι μπορεί να συνδεόταν με άτομα που το 1981 είχαν εμπλακεί στην απόπειρα δολοφονίας του Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου, με δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Ρώμης «Μπάντα ντέλα Μαλιάνα» ή ότι η κοπέλα μπορεί ακόμη και να μεταφέρθηκε σε μοναστήρι καλογριών.

Όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AdnKronos, ο πάπας Φραγκίσκος, ζήτησε να ξαναρχίσουν οι έρευνες και να εξετασθούν, εκ νέου, όλες οι μαρτυρίες, τα στοιχεία και οι όποιες πιθανές διασυνδέσεις μπορεί να υπάρχουν.

Η οικογένεια της Εμανουέλα Ορλάντι, όλα αυτά τα χρόνια, συνέχισε να ζητά από την δικαιοσύνη της Ιταλίας και του Βατικανού, να μην πάψουν να ασχολούνται με την υπόθεση, έως ότου να προκύψουν ουσιαστικές και οριστικές απαντήσεις. Η νέα αυτή πρωτοβουλία της Αγίας Έδρας, όπως διέρρευσε, συνδέεται με την γενικότερη βούληση του Φραγκίσκου για διαφάνεια και ενάρετη διαχείριση του παπικού κρατιδίου.

Το κορίτσι του Βατικανού: Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Εμανουέλα Ορλάντι

Οι κατά καιρούς υποψίες και θεωρίες κινούνται γύρω από μυστήρια και υπόγεια παιχνίδια του Βατικανού, την ανάμειξη της Ιταλικής μαφίας, αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες πολλών διαφορετικών χωρών. Οι υποθέσεις που γίνονται είναι πολλές, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη μέρα, αλλά και όλα αυτά τα χρόνια που η Ορλάντι αγνοείται.

Μέσα από τέσσερα συνολικά επεισόδια, η σειρά ντοκιμαντέρ μοιράζεται με το κοινό τις σκέψεις της οικογένειας για όσα έγιναν, αλλά και διάφορων μαρτύρων οι οποίοι δεν έχουν ξαναμιλήσει ποτέ on camera. Ο αδελφός της, Πιέτρο, υποστηρίζει στο ντοκιμαντέρ ότι η ελίτ του Βατικανού είναι οι μόνοι που γνωρίζουν την αλήθεια για το τι συνέβη στη μικρότερη αδελφή του, με τον σκηνοθέτη Μαρκ Λιούις και τον Ιταλό δημοσιογράφο Πουργκατόρι να θεωρούν ότι κάποιος πήρε την Ορλάντι για να εκβιάσει το Βατικανό.

Ο πατέρας Γκαμπριέλ Αμόθ, ένας 85χρονος ιερέας και επικεφαλής εξορκιστής του Βατικανού, έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η 15χρονη Εμμανουέλα απήχθη από μέλος της αστυνομίας του Βατικανού για σεξουαλικά πάρτι. Υποστήριξε, επίσης, ότι η Ορλάντι δολοφονήθηκε και ότι εμπλέκονται αξιωματούχοι μιας ξένης πρεσβείας.

Ένας φίλος της Εμμανουέλα λέει στο ντοκιμαντέρ ότι η τότε 15χρονη είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση από κάποιο άτομο «κοντά στον Πάπα», λίγες μέρες πριν την εξαφάνισή της. Η κοπέλα φέρεται να είχε εκμυστηρευθεί στον φίλο της το τι της είχε συμβεί, πριν χαθούν τα ίχνη της.

Το «Vatican Girl» διερευνά επίσης τη θεωρία ότι η Ορλάντι μπορεί να είχε σταλεί σε μοναστήρι του Λονδίνου. Ένας φάκελος του Βατικανού που διέρρευσε φαίνεται να δείχνει έξοδα που σχετίζονται με την παραμονή της Ορλάντι σε μοναστήρι του Λονδίνου, για περισσότερα από 14 χρόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ