Κοσμος

Ουκρανία: Ρώσος μανιακός δολοφόνος 83 γυναικών πηγαίνει να πολεμήσει

Ποιος είναι ο Μιχαήλ Ποπκόφ o «Λυκάνθρωπος»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο φυλακισμένος Ρώσος κατά συρροή δολοφόνος βιαστής με το παρατσούκλι "Λυκάνθρωπος" που σκότωσε 83 γυναίκες προσφέρεται εθελοντικά να πολεμήσει για τον Πούτιν στην Ουκρανία
O Mιχαήλ Ποπκόφ © EPA/Julia Pykhalova

Ουκρανία: Στο μέτωπο και ο χειρότερος serial killer στην ιστορία της Ρωσίας 

Ο Μιχαήλ Ποπκοφ χειρότερος serial killer της Ρωσίας, ο οποίος έχει ομολογήσει πως κακοποίησε σεξουαλικά και μετά σκότωσε 83 γυναίκες, από το 1992 έως το 2010 θα στρατολογηθεί στο μέτωπο της Ουκρανίας. Ως γνωστόν η μισθοφορική Wagner μετά τους φυλακισμένους έχει στραφεί σε κάθε είδους κατάδικο.

«Από το τέλος Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Άμυνας έχει αρχίσει να στρατολογεί καταδίκους» επεσήμανε η ανεξάρτητη ερευνητική ειδησεογραφική ιντερνετική πύλη Vazhnye Istorii (Σημαντικές Ιστορίες).

Πριν μερικούς μήνες μάλιστα, ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φέρεται, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι εικονίζει τον ίδιο τον Πριγκόζιν να εμφανίζεται μπροστά σε φυλακισμένους και να τους υπόσχεται ότι θα αποφυλακισθούν, αν δεσμευθούν να υπηρετήσουν για έξι μήνες ως μισθοφόροι στην Ουκρανία.

Η οργάνωση θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μάχιμα τμήματα που πολεμούν στην Ουκρανία. Ωστόσο οι μαχητές της είναι ύποπτοι για διάπραξη πολυάριθμων εγκλημάτων πολέμου.

Ο Ποπκόφ βρισκόταν στην παλαιότερη φυλακή υψίστης ασφαλείας με το όνομα 'Μαύρο Δελφίνι', κάπου στο Καζακστάν. Είναι από τις πιο σκληρές φυλακές της χώρας (θεωρείται 'ο τελευταίος προορισμός', με τους κρατουμένους να μην έχουν το δικαίωμα έστω να περπατούν όρθιοι -είναι σε κατάσταση υπόκλισης, με τα χέρια στην πλάτη- και οι μόνες λέξεις που μπορούν να λένε είναι 'ναι' και 'όχι'), το 'σπίτι' 700 εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια για τους χειρότερους λόγους (είναι κανίβαλοι, βιαστές, παιδεραστές και serial killers). Οι συγγενείς των θυμάτων του ζήτησαν τη θανατική ποινή, αλλά αυτή (γινόταν με πυροβολισμό στο πίσω μέρος του κεφαλιού) έχει καταργηθεί στη Ρωσία από το 1996. Αυτό που εξασφάλισαν ήταν να περάσει τα πρώτα 15 χρόνια της ποινής σε πλήρη απομόνωση.

Όταν συνελήφθη είχαν βρεθεί στοιχεία που τον αποδείκνυαν 12 δολοφονίες γυναικών, ηλικίας 19 έως 40 χρόνων. Υπήρχαν αρκετά στοιχεία που τον συνέδεαν με άλλες δώδεκα. Ομολόγησε 83 σε τρεις δόσεις: μια μετά τη σύλληψη του, το 2012, μια το 2017 και μια το 2020, όταν ζήτησε να τον εκτελέσουν. Συνελήφθη έπειτα από εξέταση του DNA 3.500 αστυνομικών και πρώην αστυνομικών της περιφέρειας, στην οποία ζούσε και δρούσε. Είχε βρεθεί το σπέρμα του σε κάποια από τα θύματα του και όταν η ανάλυση έβγαλε 100% match, έγινε η σύλληψη. Είχε προηγηθεί μια διετία που ο κόσμος ασκούσε δριμεία κριτική στις αρχές, για την αδυναμία τους να συλλάβουν το δράστη. Στις κατηγορίες υπήρχε και το 'αγνοείτε σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία'. Ένα ήταν τα ίχνη από τα λάστιχα του αυτοκινήτου που οδηγούσε: ήταν ένα Lada 4X4, όχημα που χρησιμοποιούσε η αστυνομία. Έπειτα υπήρχαν και οι μαρτυρίες των δυο γυναικών που είχαν γλιτώσει, γιατί ο Ποπκόφ είχε πιστέψει πως ήταν νεκρές όταν τις άφησε πίσω του. Η πρώτη ήταν μιας 15χρονης.

Η Σβετλάνα είχε καταθέσει πως στις 26/1 του 1998, ένα περιπολικό είχε σταματήσει δίπλα της και ο οδηγός της πρότεινε να την πάει σπίτι. Αντ' αυτού, την πήγε σε ένα δάσος και την ανάγκασε να βγάλει όλα τα ρούχα. Μετά χτύπησε το κεφάλι της σε ένα δέντρο, εκείνη έχασε τις αισθήσεις της και την επομένη βρέθηκε κοντά στο χωριό Μπαικάλσκ.

Το Γενάρη του 2015 καταδικάστηκε σε ισόβια, για 22 φόνους και 2 απόπειρες. Είχε δείξει στην αστυνομία πού έχει θάψει τα θύματα του, ενώ είχε περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια τις δολοφονίες. Η σύζυγος του δήλωνε πως θα παραμείνει στο πλευρό του. Και ότι θα τον περιμένει. Το 2017 ο Ποπκόφ ομολόγησε άλλους 59 φόνους. Έγινε ο serial killer με τα περισσότερα θύματα, στη Ρωσία. Του επιβλήθηκε άλλη μια ποινή ισόβιας κάθειρξης -και τότε τον άφησε και η Ελένα.

Το 2020 ομολόγησε και άλλους φόνους, με το σύνολο των θυμάτων του να φτάνει στα 83.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ