Κοσμος

Εχθρός της Ρωσίας ο Banksy - Στόχος δημοπρασία έργων του

Ο διάσημος street artist συγκεντρώνει κεφάλαια για τη στήριξη των Ουκρανών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στόχος χιλιάδων «εχθρικών επιθέσεων» από τη Ρωσία έγινε διαδικτυακή δημοπρασία έργων του Banksy, με στόχο τη συγκέντρωση πόρων υπέρ της Ουκρανίας.
Εχθρικές επιθέσεις από ρωσικές διευθύνσεις IP δέχτηκε δημοπρασία έργων του Banksy υπέρ της Ουκρανίας © Legacy of War Foundation

Στόχος χιλιάδων «εχθρικών επιθέσεων» από τη Ρωσία έγινε διαδικτυακή δημοπρασία έργων του Banksy, με στόχο τη συγκέντρωση πόρων υπέρ της Ουκρανίας

Μία διαδικτυακή δημοπρασία εκτυπώσεων του Banksy για την Ουκρανία έγινε στόχος χιλιάδων «εχθρικών επιθέσεων» από τη Ρωσία, αποκάλυψε φιλανθρωπική οργάνωση.

Ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης γκράφιτι, ανακοίνωσε αρχικά το σύνολο 50 νέων, περιορισμένης έκδοσης, μεταξοτυπιών μέσω του ιδρύματος Legacy of War, για να συγκεντρώσει κεφάλαια για την υποστήριξη των «φίλων μας στην Ουκρανία». Η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχει υποστήριξη σε αμάχους που πλήττονται από συγκρούσεις.

Οι θαυμαστές του Banksy έπρεπε να εγγραφούν ηλεκτρονικά για τις εκτυπώσεις, οι οποίες απεικονίζουν ένα ποντίκι να γλιστράει στο πλάι ενός κουτιού με τυπωμένο το FRAGILE (εύθραυστο) και κοστίζουν 5.000 λίρες η καθεμία.

Αλλά σύμφωνα με το ίδρυμα Legacy of War, υπήρξε πρόβλημα με δόλιες εγγραφές.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τις εγγεγραμμένες συμμετοχές και θα ενημερώσουμε τους επιτυχόντες υποψηφίους σύντομα», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση σε δήλωση στον ιστότοπό της.

Στόχος χιλιάδων «εχθρικών επιθέσεων» από τη Ρωσία έγινε διαδικτυακή δημοπρασία έργων του Banksy, με στόχο τη συγκέντρωση πόρων υπέρ της Ουκρανίας.
O Banksy συνεργάζεται με το ίδρυμα Legacy of War για την ανακούφιση των πληγέντων της Ουκρανίας

«Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας. Ο ιστότοπος έλαβε πάνω από 1 εκατομμύριο αιτήματα (και 3.500 εχθρικές επιθέσεις από ρωσικές διευθύνσεις IP), επομένως εκτιμούμε την υπομονή σας αυτή τη στιγμή».

Κάθε εκτύπωση είναι υπογεγραμμένη και αριθμημένη και περιορίζεται σε μία για κάθε αγοραστή. Σύμφωνα με το ίδρυμα, κάθε εκτύπωση είναι μοναδική, καθώς οι γρατσουνιές του ποντικιού σε καθεμία εφαρμόστηκαν από τον Banksy χρησιμοποιώντας έναν ακονισμένο κόφτη πίτσας.

O Banksy δημιουργεί έργα υπέρ της Ουκρανίας

Εξηγώντας γιατί επέλεξε να συνεργαστεί με το ίδρυμα τον περασμένο μήνα, ο Banksy είπε: «Στην Ουκρανία, είδα την ομάδα του Legacy of War να παρέχει ιατρική φροντίδα, θερμάστρες, φρέσκο νερό και ένα φιλικό πρόσωπο σε μερικούς πολύ απελπισμένους ανθρώπους, σε ένα βομβαρδισμένο κτίριο».

»Μου δάνεισαν επίσης ένα από τα ασθενοφόρα τους για να δουλέψω, το οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμο, όταν μια θυμωμένη μπαμπούσκα με βρήκε να ζωγραφίζω στο κτίριό της και κάλεσε την αστυνομία».

»Αισθάνομαι ότι το λιγότερο που πρέπει να κάνω είναι να μαζέψω αρκετά χρήματα για να αντικαταστήσω τις πινακίδες κυκλοφορίας στα ασθενοφόρα που έβαλα φωτιά».

Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από την πώληση θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά νέων ασθενοφόρων και οχημάτων υποστήριξης που θα χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων και θυμάτων πολιτών, ανέφερε το ITV.

Ο Ζιλ Ντουλέι, Διευθύνων Σύμβουλος του ιδρύματος, δήλωσε: «Θα στείλουμε γεννήτριες, θερμάστρες αερίου και ηλιακά φώτα σε κοινότητες που αντιμετωπίζουν τον βίαιο χειμώνα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα».

»Και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας για καταφύγια στο Κίεβο για γυναίκες και την LGBTQ κοινότητα».

Ο Banksy επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν πίσω από επτά νέες τοιχογραφίες σε μια σειρά από κατεστραμμένα κτίρια μέσα και γύρω από το Κίεβο πέρυσι. Περιλαμβάνουν ένα που απεικονίζει μια αθλήτρια να ισορροπεί πάνω σε ένα σωρό ερείπια στο πλάι ενός βομβαρδισμένου κτιρίου και ένα άλλο ενός άνδρα που μοιάζει με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναποδογυρίζεται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τζούντο με ένα νεαρό αγόρι.

Κλέφτες απέσπασαν πρόσφατα ένα έργο τέχνης του Banksy από την πόλη Χόστομελ, το οποίο έδειχνε μια γυναίκα με μάσκα αερίου και ρόμπα να κρατά έναν κόκκινο πυροσβεστήρα. Έκοψαν το έργο από έναν καμένο τοίχο, όπου η γυναίκα είχε απεικονιστεί να στέκεται δίπλα σε ένα πραγματικό παράθυρο μαυρισμένο από τη φλόγα.

Η τοιχογραφία ανακτήθηκε σε καλή κατάσταση και φυλάσσεται από την αστυνομία, αλλά η κλοπή έχει πυροδοτήσει μια ευρεία δημόσια συζήτηση στην Ουκρανία σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τα έργα τέχνης του Banksy που έχουν ζωγραφιστεί σε κτίρια που έχουν προγραμματιστεί για κατεδάφιση.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ