Κοσμος

Δόντι καρχαρία 18 εκατοστών σε παραλία των ΗΠΑ - Το βρήκε 9χρονη

Ανήκει στον Μεγαλόδοντα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απολιθωμένο δόντι καρχαρία που ανήκει στο εξαφανισμένο είδος «Μεγαλόδων»
Απολιθωμένο δόντι καρχαρία που ανήκει στο εξαφανισμένο είδος «Μεγαλόδων» © EPA/CIAHN HANDOUT

Απολίθωμα από τον καρχαρία Μεγαλόδοντα - Το τεράστιο δόντι που βρήκε 9χρονη σε παραλία στις ΗΠΑ

Ο μεγαλόδων, ο γιγάντιος καρχαρίας, εξαφανίστηκε πριν από 3,5 εκατ. χρόνια. Θεωρείται ένα από τα πιο μεγάλα σαρκοφάγα στην ιστορία. Κατά διαστήματα έχουν βρεθεί απολιθώματα σε διάφορα σημεία της Γης (δόντια και τμήματα από τη σπονδυλική στήλη).

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο μεγαλόδων θα έμοιαζε σήμερα με έναν μεγάλο λευκό καρχαρία. Με μήκος που έφθανε τα 20 μέτρα και βάρος έως 100 τόνους, η «φήμη» του συγκεκριμένου καρχαρία έφθασε μέχρι και τη μεγάλη οθόνη, με πιο πρόσφατη την ταινία Meg με πρωταγωνιστή τον Τζέισον Στέιθαμ.

Η Molly Sampson, ένα 9χρονο κορίτσι στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, βρήκε σε παραλία ένα απολιθωμένο δόντι, το οποίο -όπως διαπιστώθηκε- ανήκει στο συγκεκριμένο εξαφανισμένο είδος καρχαρία. Το μήκος του φθάνει τα 18 εκατοστά -όσο το χέρι της 9χρονης, όπως μετέδωσε το BBC.

Σύμφωνα με το NBC, η μικρή Molly είχε πάει στην παραλία με την αδελφή της, Natalie για «κυνήγι απολιθωμάτων». Είχαν φροντίσει, μάλιστα, να ζητήσουν για δώρο Χριστουγέννων ειδικές στολές για τον σκοπό αυτό.

«Μου είπε ότι βουτούσε στο νερό μέχρι το γόνατο όταν το είδε και βούτηξε για να το πάρει» δήλωσε η μητέρα της. Και πρόσθεσε: «Είπε ότι έβρεξε τα χέρια της, αλλά άξιζε τον κόπο. Το βλέμμα στο πρόσωπό της είναι το μόνο πράγμα που με κάνει να μετανιώνω που δεν πήγα μαζί τους, γιατί δεν μπορώ καν να φανταστώ την κραυγή που βγήκε από το στόμα της».

Η 9χρονη που βρήκε το τεράστιο δόντι καρχαρία στην παραλία
Η 9χρονη που βρήκε το τεράστιο δόντι καρχαρία στην παραλία © BBC

Future paleontologist, Molly, was out searching for fossils on Christmas morning when, what to her wondering eyes...

Posted by Calvert Marine Museum on Friday, January 6, 2023

Ο πατέρας της μικρής συνήθιζε να ψάχνει για απολιθώματα στην περιοχή, εντοπίζοντας κατά διαστήματα δόντια καρχαρία -όχι όμως να βρει ποτέ του κάτι τόσο μεγάλο όπως αυτό που βρήκε η κόρη του. «(Η Molly) έχει βρει περισσότερα από 400 δόντια στα 9 χρόνια της, από μικροσκοπικά, λίγων εκατοστών,  και τώρα αυτό, το οποίο είναι 12,7 εκατοστά» κατέληξε η μητέρα της.

Γράφημα του BBC που δείχνει πόσο μεγάλος ήταν ο καρχαρίας Μεγαλόδων
Γράφημα του BBC που δείχνει πόσο μεγάλος ήταν ο καρχαρίας Μεγαλόδων

O Stephen Godfrey, έφορος Παλαιοντολογίας στο μουσείο Calvert Marine, έκανε λόγο για μια «μελλοντική παλαιοντολόγο», επισημαίνοντας ότι αυτό που ανακάλυψε «συμβαίνει μια φορά στη ζωή».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ