Κοσμος

Το Σολεντάρ στην κόψη του ξυραφιού - Οι Ουκρανοί διαψεύδουν ότι βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο

Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τα σχέδια του Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαίνονται οι μάχες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων στην πόλη Σολεντάρ
Μαίνονται οι μάχες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων στην πόλη Σολεντάρ| Πηγή Φωτό: Twitter

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Wagner υποστήριζε ότι κατέλαβε το Σολεντάρ - Διαψεύδει το Κίεβο - Συνεχίζονται οι μάχες

Η πόλη Σολεντάρ στην Ουκρανία «είναι και θα είναι πάντα ουκρανική», ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, λίγη ώρα αφού η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner ισχυρίστηκε ότι ελέγχει την πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Μπαχμούτ -την πόλη κλειδί που οι Ρώσοι πασχίζουν να καταλάβουν από το περασμένο καλοκαίρι.

«Το Σολεντάρ είναι και θα είναι πάντα ουκρανικό», ανακοίνωσε στο Telegram ο ουκρανικός στρατός, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι αληθές» ότι ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν μπόρεσε να βρεθεί εντός των αλατωρυχείων της πόλης.

«Μονάδες της Wagner έχουν πάρει τον έλεγχο ολόκληρου του Σολεντάρ» διαβεβαίωνε νωρίτερα ο Πριγκόζιν μέσω ανακοίνωσης της υπηρεσίας Τύπου της εταιρείας του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο το ότι ακόμη και ο ίδιος έκανε λόγο για μάχες στο κέντρο καθιστούσε μάλλον αβέβαιο το κατά πόσον η Βάγκνερ και ο ρωσικός στρατός κυρίευσαν πράγματι «όλο» το Σολεντάρ. Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο επικεφαλής της διαβόητης εταιρείας μισθοφόρων ανέφερε ακόμη πως μένει να ανακοινωθεί «ο αριθμός των αιχμαλώτων πολέμου» εντός της ημέρας. Η Wagner ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, μέσω Telegram, πως έδωσε στους περικυκλωμένους ουκρανούς στρατιωτικούς στη Σολεντάρ προθεσμία να παραδοθούν ως τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Στο διάγγελμά του, πάντως, χθες βράδυ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «πολύ τεταμένη» κατάσταση.

Ukrainian forces blow up Russian ammo depot in HUGE explosion in Soledar

Η «μητέρα των μαχών» στο Σολεντάρ της Ουκρανίας - Γιατί είναι σημαντικό για τη Ρωσία

Νωρίτερα, το Κίεβο ανέφερε πως οι μάχες συνεχίζονταν και ότι «παρά τις απώλειές του, ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται», όπως το έθεσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, κατά την οποία το μέτωπο ήταν «σπαρμένο πτώματα επιτιθέμενων».

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έκανε από την πλευρά του, το πρωί της Τρίτης, λόγο περί «τακτικών προελάσεων» ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων της Wagner στη Σολεντάρ, αναγνωρίζοντας πως «πιθανόν» είχαν «τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους» της ισοπεδωμένης πόλης.

Στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι να θέσουν σε κλοιό την Μπαχμούτ, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων, να κόψουν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές και τις επικοινωνίες. Οι μάχες επικεντρώνονται σε αλατωρυχεία που έπαψαν να χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Στις στοές τους μπορούν να καταφύγουν ισχυρές δυνάμεις.

Από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, η κατάληψη της Σολεντάρ και της Μπαχμούτ θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο το Ντονμπάς, πρόκειται για διακηρυγμένο στόχο αυτής που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» από την 24η Φεβρουαρίου 2022, που οδεύει πλέον να συμπληρώσει έναν χρόνο.

Fierce fighting take place as battle centres on Ukraine's Soledar

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ