Κοσμος

Ο Μακρόν στέλνει γαλλικά τανκς στην Ουκρανία

Ποια είναι τα άρματα μάχης AMX-10 RC

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το γαλλικό άρμα μάχης AMX-10 RC στέλνει ο Μακρόν στην Ουκρανία
© EPA

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν με Ζελένσκι - Γαλλικά άρματα μάχης στη νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα παραδώσει ως στρατιωτική βοήθεια «ελαφρά άρματα μάχης», γαλλικής κατασκευής.

«Ο πρόεδρος θέλησε να ενισχύσει αυτή τη (στρατιωτική) βοήθεια που έχει ήδη δοθεί στο Κίεβο συμφωνώντας να παραδοθούν ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης δυτικού σχεδιασμού παραδίδονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» προστίθεται στην ανακοίνωση, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας μεταξύ Μακρόν και Ζελένσκι.

Ο αριθμός των αρμάτων μάχης και οι προθεσμίες των παραδόσεων στην Ουκρανία δεν διευκρινίστηκαν. Σύμφωνα με το Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιβεβαίωσε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την «ακλόνητη υποστήριξη της Γαλλίας μέχρι τη νίκη», θέλησε με αυτόν τον τρόπο να «δείξει τη σταθερή και συνεχή γαλλική στρατιωτική βοήθεια».

«Tα AMX-10 RC είναι ελαφρά άρματα μάχης, πάνω σε τροχούς και όχι σε ερπύστριες, επομένως εύκολα μετακινούμενα, σίγουρα παλιά αλλά αποτελεσματικά» υποστήριξε ένας σύμβουλος.

Στον γαλλικό στρατό ξηράς, το σύστημα αυτό θα αντικατασταθεί σταδιακά από το Jaguar. Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Ουκρανίας θα έχουν συνομιλίες «πολύ γρήγορα για να καθορίσουν τους τρόπους» αυτών των παραδόσεων, τόσο για τις προθεσμίες όσο και για τον αριθμό των αρμάτων μάχης, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στα μέτωπα σε περιοχές της Ουκρανίας, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ