Κοσμος

Η Ρωσία έπληξε την Ουκρανία με 120 πυραύλους - Σε συναγερμό δεκάδες πόλεις

Πολλές ζημιές και τραυματίες έχουν καταγραφεί μέσα σε λίγες ώρες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρωσία-Ουκρανία: Νέες πυραυλικές επιθέσεις - Πολλές ζημιές και τραυματίες έχουν καταγραφεί μέσα σε λίγες ώρες - Δεκάδες αεροπορικές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες

Συναγερμός αεροπορικής επιδρομής έχει σημάνει σε όλη την Ουκρανία, καθώς ένα νέο κύμα ρωσικών πυραύλων στοχεύει μεγάλες πόλεις. Ο προεδρικός σύμβουλος Μικαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι περισσότεροι από 120 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί κατά του πληθυσμού και των πολιτικών υποδομών.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι -μεταξύ των οποίων ένα 14χρονο κορίτσι- μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από εκρήξεις που έπληξαν την πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στις πόλεις Χάρκοβο, Οδησσό, Λβιβ και Ζιτόμυρ.

Ο περιφερειακός ηγέτης της νότιας επαρχίας Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο, έκανε λόγο για "μαζική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία".

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι η Ρωσία επιτίθεται στη χώρα από "διάφορες κατευθύνσεις με πυραύλους κρουζ από αέρος και θαλάσσης". Πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε επίσης ένας αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών Καμικάζι.

«Βρείτε καταφύγιο»

Το πρωί της Πέμπτης σήμανε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο προεδρικός σύμβουλος Αλεξέι Αρέστοβιτς κάλεσε τους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο και δήλωσε ότι η αεράμυνα της χώρας λειτουργούσε.

Στο Κίεβο, δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές από συντρίμμια αναχαιτισμένου πυραύλου, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης, ενώ ο Κλίτσκο δήλωσε ότι αναφέρθηκαν "αρκετές εκρήξεις".

Στη νότια περιοχή του Μυκολαίβ, ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ έγραψε ότι πέντε πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα.

Ο Μαρτσένκο δήλωσε ότι 21 πύραυλοι καταρρίφθηκαν στην περιοχή της Οδησσού. Πρόσθεσε ότι θραύσματα πυραύλων είχαν χτυπήσει ένα κτίριο κατοικιών, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Και στη δυτική πόλη Lviv ο δήμαρχος Andriy Sadovy δήλωσε ότι αναφέρθηκαν αρκετές εκρήξεις.

Ο κ. Podolyak κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει "να καταστρέψει κρίσιμες υποδομές και να σκοτώσει μαζικά πολίτες".

Δεκάδες αεροπορικές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες

Δεκάδες ρωσικές επιθέσεις έχουν πλήξει την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας επανειλημμένες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα. Ο δήμαρχος του Λβιβ δήλωσε την Πέμπτη ότι το 90% της πόλης του ήταν χωρίς ρεύμα, ενώ ο Κλίτσκο προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν νέες διακοπές ρεύματος και νερού στην πρωτεύουσα.

Διακοπές ρεύματος έχουν ήδη αναφερθεί στην Οδησσό και το Ντνιπροπετρόβσκ. "Εισάγονται λόγω της απειλής πυραυλικών επιθέσεων, προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές ζημιές εάν ο εχθρός καταφέρει να πλήξει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις", έγραψε ο προμηθευτής ενέργειας DTEK.

Σε ένα μπαράζ νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ουκρανία κατέρριψε 60 από τους περισσότερους από 70 πυραύλους που εκτόξευσαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι οι πυραυλικές επιδρομές της στοχεύουν αμάχους. Ωστόσο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε πρόσφατα ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλήξει κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.