- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο ΟΗΕ «κόβει» την ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν
Μετά την απαγόρευση να εργάζονται οι γυναίκες σε ΜΚΟ
Το Αφγανιστάν χωρίς προγράμματα βοήθειας του ΟΗΕ - Νέες πιέσεις στους Ταλιμπάν που απαγορεύουν στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Τετάρτη (28/12) ότι αναστέλλουν προσωρινά «χρονικά κρίσιμα» προγράμματά τους στο Αφγανιστάν και προειδοποίησαν πως αρκετές ακόμη δραστηριότητές τους στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας θα χρειαστεί να σταματήσουν μέχρι νεοτέρας εξαιτίας της απαγόρευσης των Ταλιμπάν στις γυναίκες να δουλεύουν σε οργανώσεις αρωγής.
Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, οι επικεφαλής διαφόρων οργανισμών του συστήματος του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων αρωγής τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «η συμμετοχή των γυναικών» σε επιχειρήσεις ανθρωπιστιστικής βοήθειας «δεν είναι διαπραγματεύσιμη» και είναι αναγκη «να συνεχιστεί», καλώντας την de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν να ανακαλέσει τον αποκλεισμό τους.
«Η απαγόρευση της συμμετοχής των γυναικών στο ανθρωπιστικό έργο έχει άμεσες και θανάσιμες συνέπειες για όλους τους Αφγανούς. Ήδη, ορισμένα χρονικά κρίσιμα προγράμματα χρειάστηκε να ανασταλούν προσωρινά εξαιτίας της έλλειψης γυναικείου προσωπικού», αναφέρεται στο κείμενο αυτό, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους επιχειρησιακούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπιστική κοινότητα», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας που σώζουν ζωές», αλλά «προβλέπουμε πως πολλές (δραστηριότητες ακόμη) θα χρειαστεί να ανασταλούν, διότι δεν μπορούμε να παρέχουμε (...) ανθρωπιστική βοήθεια αν δεν έχουμε εργαζόμενες» προστίθεται στο κείμενο.
Η απαγόρευση ανακοινώθηκε από το καθεστώς των Ταλιμπάν το Σάββατο (24/12). Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά το «μπλόκο» στις γυναίκες να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει στα κορίτσια να πηγαίνουν στα δευτεροβάθμια σχολεία.
«Καμιά χώρα δεν μπορεί να αποκλείει τον μισό πληθυσμό της από το να συνεισφέρει στην κοινωνία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που προσυπογράφουν οι επικεφαλής της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη και τους Αρμοστές του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Πιέσεις ΕΕ στους Ταλιμπάν να αφήσουν τις γυναίκες να εργάζονται και να σπουδάζουν
Παράλληλα, 12 χώρες και η ΕΕ κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους τους Ταλιμπάν να ανακαλέσουν την απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να επιτρέψουν στις γυναίκες και στα κορίτσια να γυρίσουν στα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Αυτή η ανακοίνωση υπογράφεται από τους ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και από την ΕΕ.
Η απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται «θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια Αφγανούς που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν», αναφέρεται.
Αντιμέτωπο με λιμό το Αφγανιστάν
Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ τονίζεται ακόμη πως η απαγόρευση επιβλήθηκε τη στιγμή «που πάνω από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν» έχουν ανάγκη «βοήθεια για να επιζήσουν».
Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι η χώρα «κινδυνεύει να βιώσει συνθήκες προσιδιάζουσες σε λιμό» και αντιμετωπίζει «οικονομικό μαρασμό», «φτώχεια» και «σκληρό χειμώνα».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tο λεωφορείο βγήκε από τον δρόμο κι έπεσε σε χαράδρα προτού πάρει φωτιά
Παραβίασαν εκατοντάδες email αξιωματούχων σε Ουκρανία, ΝΑΤΟ, Βαλκάνια
9 νεκροί από το μακελειό στο σχολείο της νότιας Τουρκίας, ανάμεσά τους οκτώ συμμαθητές του
Η ανάρτηση στο Truth Social
Το χρονικό της υπόθεσης κακοποίησης
Τι καταγγέλλει η οικογένειά της
Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα υδροδότησης
Eφόσον επιτευχθεί συμφωνία για να αποτραπεί η αναζωπύρωση της σύγκρουσης
Θα δοκιμαστεί στην πράξη η αντοχή και η αυτονομία τους
Είχε διακοπεί η συμμετοχή της χώρας από τον Δεκέμβριο του 2020
Ανάμεσα στους 4 που καταδικάστηκαν
Η ανάρτηση ήρθε λίγες ημέρες μετά από άλλη αντίστοιχη εικόνα
Ο 20χρονος κατέρρευσε μπροστά στην κάμερα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο από φίλους
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στο Ιράν ναυτικό αποκλεισμό
Η υπόθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό
Συνεδρίαση απόψε στις 20:00, στο τραπέζι η εκεχειρία μετά από πέντε εβδομάδες πολέμου
Η υπόθεση προστίθεται στη μακρά λίστα cold cases που ξανανοίγουν χάρη στις νεότερες μεθόδους ανάλυσης
Καταγγελίες για αδράνεια και προτάσεις για ενίσχυση ασφάλειας - Στο στόχαστρο η κυβέρνηση
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση για αποσταθεροποίηση και μιλά για «παράνομο πόλεμο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.