Κοσμος

Με 5.000 νεκρούς καθημερινά, η Κίνα σκέφτεται την άρση της καραντίνας για επισκέπτες

Παρελθόν η zero-covid στρατηγική της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα γεννησε έξω από μαιευτήριο στην Κίνα γιατί δεν πρόλαβε να πάρει τεστ Covid
ΑΡΧΕΙΟ © EPA/WU HAO

Κίνα-Κορωνοϊός: Τουλάχιστον πέντε χιλιάδες νεκροί από Covid-19 καθημερινά - Εξετάζεται η άρση της καραντίνας για επισκέπτες

Πάνω από 5.000 άνθρωποι πιθανόν πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω του κορωνοϊού στην Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας συλλογής στοιχείων για τον τομέα της υγείας Airfinity, σε μια δραματική αντίθεση με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιεί το Πεκίνο για την τωρινή έξαρση στη χώρα.

Η βρετανική εταιρία ανέφερε ότι χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογισμού με βάση τα δεδομένα των κινεζικών επαρχιών προκειμένου να καταλήξει στους αριθμούς αυτούς, σύμφωνα με τους οποίους οι ημερήσιες μολύνσεις στη χώρα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Οι εκτιμήσεις της «έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία που καταγράφουν 1.800 κρούσματα και μόνο επτά επίσημους θανάτους κατά την τελευταία εβδομάδα» ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Σήμερα ανακοίνωσε μηδενικούς νέους θανάτους λόγω της Covid-19 και 2.966 νέες μολύνσεις τοπικής μετάδοσης με συμπτώματα για τις 21 Δεκεμβρίου. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε χθες ότι η Κίνα ίσως δυσκολεύεται στην καταμέτρηση των μολύνσεων καθώς βιώνει μεγάλη αύξηση στα κρούσματα. Η απότομη στροφή 180° από την Κίνα στην πολιτική της «μηδενικής Covid» μετά από εκτεταμένες διαδηλώσεις προκάλεσε διεθνώς ανησυχίες για εξάπλωση των κρουσμάτων μεταξύ του ανεπαρκώς εμβολιασμένου πληθυσμού. Οι αρχές σταμάτησαν τα μαζικά τεστ και δεν ανακοινώνουν πλέον τις μολύνσεις χωρίς συμπτώματα.

Η Airfinity ανέφερε ότι η ανάλυση κινδύνου θνητότητας υποδηλώνει ότι από 1,3 εκατ. έως 2,1 εκατ. άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν στο τωρινό ξέσπασμα κορονοϊού στην Κίνα. Αναλύσεις με βάση άλλα μοντέλα επίσης προβλέπουν ακόμα και 2,1 εκατ. θανάτους.

Υπό εξέταση η άρση της καραντίνας για επισκέπτες

Η Κίνα σχεδιάζει να καταργήσει τους περιορισμούς της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα από τον Ιανουάριο, καθώς το Πεκίνο εξαλείφει και τα τελευταία ίχνη της πολικής της «μηδενικής Covid», όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Κινέζοι αξιωματούχοι εξετάζουν το σχήμα «0+3», σύμφωνα με το οποίο η υποχρέωση της καραντίνας σε ξενοδοχείο ή δομή απομόνωσης θα καταργηθεί και οι ταξιδιώτες που θα εισέρχονται στην Κίνα θα υποβάλλονται σε τριήμερη παρακολούθηση, διευκρίνισε κινέζος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί καθώς οι συνομιλίες δεν είναι δημόσιες, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ