Κοσμος

Qatargate: Εκνευρισμός στη Ντόχα για το μπλόκο του Ευρωκοινοβουλίου στους καταριανούς λομπίστες

Μιλά για επιπτώσεις στο φυσικό αέριο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
europaiko-koinovoulio

Qatargate: Το «χαρτί» του φυσικού αερίου παίζει το Κατάρ - Οι προειδοποιήσεις προς την Ε.Ε.

Έντονο εκνευρισμό έχει προκαλέσει στη Ντόχα το μπλόκο του Ευρωκοινοβουλίου στους καταριανούς λομπίστες, όσο διαρκεί η έρευνα για το Qatargate, σύμφωνα με διπλωματική πηγή του Κατάρ.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να κλείσει προσωρινά η πόρτα σε κάθε αντιπρόσωπο των συμφερόντων του Κατάρ και αποφάσισε να αναστείλει κάθε νομοθετικό έργο που σχετίζεται με το εμιράτο.

Σχεδόν ομόφωνα (541 ψήφοι υπέρ, δύο ψήφοι κατά και τρεις αποχές), οι ευρωβουλευτές, «με βαθιά θλίψη» γι' αυτές τις καταγγελλόμενες πράξεις διαφθοράς, ζητούν «επιμόνως την αναστολή των τίτλων πρόσβασης αντιπροσώπων συμφερόντων του Κατάρ» για όσο διαρκούν οι δικαστικές έρευνες. Η απόφαση εναπόκειται στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός με διακρίσεις στο Κατάρ, περιορίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία πριν από το τέλος της νομικής διαδικασίας, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία για την ασφάλεια, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή έλλειψη και ασφάλεια», αυτό προειδοποίησε διπλωμάτης του Κατάρ σε δήλωσή του την Κυριακή (18/12).

Η Ντόχα, η οποία «απορρίπτει σθεναρά» τις κατηγορίες εναντίον της, εκφράζει τη λύπη της «για τις κρίσεις που βασίζονται σε ανακριβείς πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν από διαρροές», συμπλήρωσε ο διπλωμάτης, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η κριτική στρέφεται «αποκλειστικά» κατά της χώρας του, ενώ εμπλέκονται και άλλοι.

Μάλιστα, το πλούσιο κράτος, παραγωγός φυσικού αερίου, κατήγγειλε την έλλειψη συνεργασίας από τη βελγική κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «στενός εταίρο» και «σημαντικός προμηθευτή» υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Qatargate: Η εμπλοκή του Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης

Τη διαφθορά και τις παρεμβάσεις μέσω του Κατάρ, αλλά και του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ομολόγησε στον ανακριτή ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Le Soir».

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που συμβουλεύτηκαν η βελγική εφημερίδα «Le Soir» και η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Φραντσέσκο Τζόρτζι αναγνωρίζει ότι είναι μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» αυτή ήταν «να διαχειρίζεται τα μετρητά». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ήταν επικεφαλής αυτής της «οργάνωσης».

Ο δικηγόρος του Παντσέρι ωστόσο, ο Λοράν Κενς, ερωτηθείς από τη «Le Soir», απαντά ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες» και καταγγέλλει την «παραβίαση του απορρήτου» σε δικαστικά έγγραφα, στα οποία κανείς δεν πρέπει να έχει πρόσβαση.

Οι ομολογίες του Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται ότι «καίνε» δύο ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών: το Βέλγο Μάρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Τζόρτζι.

Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. Ο δικηγόρος του δήλωσε στη Le Soir ότι ο πελάτης του «δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», ότι «δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό» και ότι παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.

Τέλος, ο Φ. Τζόρτζι φαίνεται να αποενοχοποιεί τη βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, καθώς δηλώνει ότι πιστεύει στην ακεραιότητά της και δεν γνωρίζει αν έχει λάβει χρήματα από τον Παντσέρι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ