Κοσμος

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Εγκρίθηκε το ενταξιακό καθεστώς για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Η ΕΕ αποσκοπεί στη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ:  Εγκρίθηκε το ενταξιακό καθεστώς για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη
© Markus Winkler/Unsplash

Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέδωσε στη χώρα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν σήμερα την απόδοση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, μετά το «πράσινο φως» που είχαν ανάψει την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών-μελών.

Η ενταξιακή διαδικασία είναι χρονοβόρα και εξαρτάται από ορισμένες προϋποθέσεις, με έμφαση σε μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου, τα δημοκρατικά πρότυπα και τη δημόσια διοίκηση.

Η ΕΕ αποσκοπεί στη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, διεκδικώντας την αύξηση της επιρροής της και ταυτόχρονα τη μείωση της επιρροής Ρωσίας και Κίνας.

Στην ουσία, βάσει του δικαίου της ΕΕ, η έγκριση της υποψηφιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι το πρώτο βήμα μίας μακρόχρονης διαδικασίας ένταξης για τη βαλκανική χώρα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην ΕΕ το 2016, αλλά η υποψηφιότητά της δεν προχώρησε.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Επίσης, το Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να υποβάλει επίσημα την υποψηφιότητά του για την ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, ο δρόμος για την πραγματική ένταξη στην ΕΕ παραμένει μακρύς για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για τους γείτονές τους.

ΕΕ - Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Η στάση της Ελλάδας

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη νεοεκλεγείσα προεδρεύουσα στο Τριμελές Συλλογικό Προεδρείο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Zeljka Cvijanovic, υπογράμμισε το «διαρκές ενδιαφέρον της Ελλάδας» για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, με έμφαση στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την σαφή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ως στρατηγικό στόχο και βασική προτεραιότητα της χώρας μας στην περιοχή, σύμφωνα με την τεθείσα αιρεσιμότητα και τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ