Πολιτικη & Οικονομια

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αίτημα για άρση ασυλίας των Καϊλή - Σπυράκη

«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα - Δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά», δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αίτημα για άρση ασυλίας των Καϊλή - Σπυράκη
© EUROKINISSI

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία ζήτησε άρση ασυλίας Καϊλή - Σπυράκη για τις αμοιβές των βοηθών τους στην Ευρωβουλή

Η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κας Εύας Καϊλή, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας και της κας Μαρίας Σπυράκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο, η κ. Καϊλή και η κ. Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας.

Η υπόθεση δεν σχετίζεται με το Qatargate στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή.

eurokoinovoulio-anakoinwsi

Λίγο μετά το αίτημα της εισαγγελίας, η υπηρεσία Τύπου του Επιμελητηρίου είπε ότι άρχισε να διεκπεραιώνει τη διαδικασία άρσης ασυλίας.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε σήμερα το αίτημα για άρση των ασυλιών δύο βουλευτών», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση του POLITICO. «Η Βουλή ξεκίνησε άμεσα τη διαδικασία σχετικά με το αίτημα άρσης της ασυλίας που προβλέπεται στον κανονισμό της».

Την ίδια ώρα, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δήλωσε ότι στηρίζει την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου ενός εντός της δικής του πολιτικής ομάδας.

Μαρία Σπυράκη: Ευχαρίστως αποδέχομαι άρση της ασυλίας μου

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, έκανε την εξής δήλωση στο ΑΠΕ για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:

«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το Qatagate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την άμεση λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς και προωθεί αλλαγές ώστε να καλυφθούν τα κενά στους υφιστάμενους κανόνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε συνέχεια της συζήτησης της Τρίτης, εγκρίθηκε ψήφισμα σχετικά με τις υποψίες διαφθοράς από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με 541 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 3 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τον αποστροφή τους για τις καταγγελλόμενες πράξεις διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, κατά νυν και πρώην ευρωβουλευτών και προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου(ΕΚ), και στηρίζουν την πλήρη συνεργασία Κοινοβουλίου με την εν εξελίξει έρευνα, τονίζοντας ότι οι εσωτερικοί του μηχανισμοί απέτυχαν να εντοπίσουν τη διαφθορά. Καταγγέλλουν επίσης απερίφραστα τις εικαζόμενες απόπειρες διαφθοράς από το Κατάρ, οι οποίες αποτελούν σοβαρή ξένη παρέμβαση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να αναστείλουν όλες τις εργασίες σχετικά με τους νομοθετικούς φακέλους που αφορούν το Κατάρ, ιδίως όσον αφορά την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και τη συμφωνία ΕΕ - Κατάρ για τις αερομεταφορές, καθώς και τις προγραμματισμένες επισκέψεις, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις καταγγελίες.

Ζητούν επίσης να ανασταλεί η πρόσβαση όλων των εκπροσώπων των συμφερόντων του Κατάρ μέχρι οι δικαστικές έρευνες να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν τη θέσπιση ενός συστήματος δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα υποβάλλονται στην αρχή και στο τέλος της θητείας κάθε ευρωβουλευτή. Οι δηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι προσβάσιμες μόνο από τις αρμόδιες αρχές και θα ελέγχονται εάν υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγγελίες.

Δεσμεύονται επίσης να διασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια όσον αφορά τα πρόσθετα εισοδήματά τους και να απαγορεύσουν οποιαδήποτε εξωτερική χρηματοδότηση του προσωπικού των ευρωβουλευτών και των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.

Το Κοινοβούλιο θα επιδιώξει να θεσπίσει σε επίπεδο ΕΕ απαγόρευση των δωρεών από τρίτες χώρες προς βουλευτές και πολιτικά κόμματα και ζητεί από την Επιτροπή να υποβάλει σχετική νομοθετική πρόταση.

Θα πρέπει ακόμη να θεσπιστεί μια «περίοδος αναμονής» για το τέλος της θητείας κάθε ευρωβουλευτή, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μεταπήδησης στον ιδιωτικό τομέα.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να καταστήσουν υποχρεωτικό και να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του Μητρώου Διαφάνειας της ΕΕ σε εκπροσώπους τρίτων χωρών και πρώην ευρωβουλευτές, αλλά και να το ενισχύσουν, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρέστερη επαλήθευση των πληροφοριών.

Αποσκοπώντας στην πρόληψη άλλων παρεμφερών φαινομένων, ζητούν επίσης τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής (μετά τα αποτελέσματα των ερευνών και των δικών) για την εξέταση περιστατικών διαφθοράς και αθέμιτων ενεργειών από τρίτες χώρες, καθώς και μια ειδική επιτροπή για την εξεύρεση ατελειών στο υφιστάμενο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και την υποβολή προτάσεων για μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, θα πρέπει να ανατεθεί σε έναν Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου η επαλήθευση της ακεραιότητας και η καταπολέμηση της διαφθοράς και των ξένων παρεμβάσεων.

Αναγνωρίζοντας ότι οι ομάδες κοινοβουλευτικής φιλίας πρέπει να ρυθμίζονται και να παρακολουθούνται κατάλληλα για να συνεχίσουν να υπάρχουν, οι ευρωβουλευτές δίνουν εντολή στους Κοσμήτορες να εφαρμόσουν τους ισχύοντες κανόνες και να δημιουργήσουν ένα προσβάσιμο και ενημερωμένο μητρώο.

Παράλληλα, ζητούν να δημοσιοποιούνται πληροφορίες σχετικά με τα «νομοθετικά αποτυπώματα» των προτεινόμενων κειμένων και τροπολογιών.

Το Κοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να υποβάλει επιτέλους πρόταση για τη σύσταση του Ανεξάρτητου Φορέα Δεοντολογίας που πρότεινε το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2021 και συνιστά να γίνουν βελτιώσεις στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης της ΕΕ προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος - κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί το ΕΚ μέσω εσωτερικών κανονισμών ούτως ή άλλως.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν τέλος τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, της Eurojust, της Europol και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ (OLAF), και ζητεί την περαιτέρω ενίσχυση των ικανοτήτων και της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της OLAF, καθώς και τη θέσπιση κοινών κανόνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς για τα μέλη και το προσωπικό των οργάνων της ΕΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ