- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σύνοδος υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: Παραμένουν οι διαφωνίες
Συναίνεση για σειρά έκτακτων μέτρων ώστε να μπει φρένο στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος προσπαθούν να βρουν οι υπουργοί Ενέργειας στην ΕΕ, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Προσπάθησαν να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου σε όλο το «μπλοκ» μετά από μήνες διαμάχης, για κατά πόσον το μέτρο του πλαφόν μπορεί να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα με το Reuters, ανταποκρινόμενη σε επανειλημμένα αιτήματα ορισμένων χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο μήνα ένα ανώτατο όριο τιμών ως τελευταία απάντηση της ΕΕ στην οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η Ρωσία κόβοντας τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οδηγώντας σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές της ενέργειας.
Η Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και Πολωνία τονίζουν ότι ένα ανώτατο όριο θα «θωράκιζε» τις οικονομίες από τις υψηλές ενεργειακές τιμές, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαταράξει την λειτουργία των ενεργειακών αγορών. «Όλοι πρέπει να δείξουν κάποια ευελιξία και όλοι πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Κάντρι Σίμσον.
Πλαφόν στο φυσικό αέριο - ΕΕ: Διαφωνίες και μαραθώνιες διαβουλεύσεις
Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών έκαναν τη συνάντηση να ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο. «Τα δύο βασικά ζητήματα είναι το επίπεδο και το πεδίο εφαρμογής της ανώτατου ορίου τιμών», υπογράμμισε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι δεν ήταν όλες οι χώρες ανοιχτές στην επίτευξη συμφωνίας και η Γερμανία ήταν μεταξύ των αρνητών.
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ενεργειακή κρίση, κάλεσε τους ομολόγους του στην ΕΕ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας: «Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε».
Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας πλειοψηφίας κρατών - μελών με αυτό το αίτημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και τριών άλλων χωρών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Πώς φτάσαμε έως την επίθεση στο Ιράν;
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποσχέθηκαν την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία
«Μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ η Ισλαμική Δημοκρατία θα βρεθεί "στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας"» δηλώνει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.