Κοσμος

The Boy in the Box: Η ταυτότητα του δολοφονημένου αγοριού αποκαλύφθηκε 65 χρόνια μετά

Η έρευνα για τους δράστες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The boy in the box, το παιδί που δολοφονήθηκε πριν από 65 χρόνια
© Youtube / ABC 7 Chicago

The Boy in th Box: Ο Joseph Augustus Zarelli το δολοφονημένο αγόρι - Οι ανακοινώσεις των αρχών και η περιπέτεια της ταυτοποίησης

Μετά από 65 χρόνια, η Αστυνομία της Φιλαδέλφεια κατάφερε να φτάσει στην ταυτότητα ενός δολοφονημένου αγοριού που είχε γίνει γνωστό στα αστυνομικά χρονιά των ΗΠΑ ως «The Boy in the Box». Το αγοράκι, θύμα στυγερού εγκλήματος, είχε βρεθεί μέσα σε ένα κουτί και είχε ταφεί χωρίς κανείς να γνωρίζει την ταυτότητά του. 

Μόλις την Πέμπτη, μετά από χρόνια ερευνών και την ταυτοποίηση του DNA με τη συμβολή υπερσύγχρονων τεχνολογικών μέσων, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον 4χρονο Joseph Augustus Zarelli. «Επί εξήντα πέντε χρόνια, η ιστορία του Άγνωστου Παιδιού της Αμερικής στοιχειώνει την κοινότητα, το αστυνομικό τμήμα της Φιλαδέλφειας, το έθνος μας και τον κόσμο», είπε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Φιλαδέλφεια, Danielle Outlaw, η οποία άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, επαινώντας γενιές αστυνομικών που εργάστηκαν για την υπόθεση. Όπως επεσήμανε, πρόσωπα τα οποία ασχολήθηκαν με την εξιχνίαση της υπόθεσης δεν ζουν πια. 

Η ανακάλυψη της ταυτότητας του Joseph Augustus Zarelli «φέρνει ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά αγνώστων στοιχείων θύμα ανθρωποκτονίας στην πόλη της Φιλαδέλφειας», είπε η Outlaw.

‘Boy in the box’ finally identified after more than 60 years l ABC News

The Boy in the Box: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον ή τους δράστες - Οι ύποπτοι 

«Έχουμε τις υποψίες μας ως προς το ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία, αλλά θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να συμμεριστώ αυτές τις υποψίες, καθώς αυτή παραμένει μια ενεργή και εν εξελίξει ποινική έρευνα», δήλωσε ο λοχαγός Τζέισον Σμιθ της μονάδας ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας της Φιλαδέλφειας. «Μπορεί να μην κάνουμε σύλληψη», είπε ο Σμιθ. «Μπορεί ποτέ να μην κάνουμε ταυτοποίηση (του δολοφόνου). Αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε».

Philadelphia Police Identify 'Boy In The Box' 65 Years After Death

The Boy in the Box: Το χρονικό του εγκλήματος και η περιπέτεια μέχρι την ταυτοποίηση

Ήταν 25 Φεβρουαρίου 1957, όταν το σώμα του Joseph βρέθηκε σε ένα κουτί κοντά στην οδό Susquehanna, σε μια δασώδη περιοχή της βορειοανατολικής Φιλαδέλφειας. Ήταν ξεκάθαρο τότε, είπε η Outlaw στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, ότι το παιδί «είχε βιώσει φρίκη που κανείς δεν έπρεπε να ζήσει ποτέ».Είχε «χτυπηθεί σοβαρά», πρόσθεσε ο Σμιθ, και πολλές μελανιές ήταν ορατές στο σώμα του. Τα μαλλιά του είχαν «κοπεί κοντά στο τριχωτό της κεφαλής».

Μια νεκροψία επιβεβαίωσε ότι το παιδί ήταν μεταξύ 4 και 6 ετών. Υπήρξε μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον για την υπόθεση και η αστυνομία έλαβε και ακολούθησε εκατοντάδες πληροφορίες από την περιοχή και από ολόκληρη τη χώρα. «Καμία, ωστόσο, δεν θα τους οδηγούσε στην ταυτοποίηση του παιδιού», είπε ο Σμιθ, προσθέτοντας ότι γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να λυθεί μια υπόθεση ανθρωποκτονίας και να παραδοθεί ο δολοφόνος στη δικαιοσύνη όταν το θύμα παραμένει αγνώστων στοιχείων. Οι ερευνητές κράτησαν τμήματα από τα λείψανα του παιδιού για μελλοντικές εξετάσεις, αλλά τα τεστ DNA εκείνη την εποχή δεν έδωσαν νέα στοιχεία.

Η αστυνομία προχώρησε σε εκταφή των λειψάνων ξανά το 2019, όταν διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να επωφεληθεί από πιο σύγχρονες ιατροδικαστικές τεχνικές, είπε ο Smith. Αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα του τεστ DNA ανέβηκαν σε βάσεις δεδομένων DNA και με τη βοήθεια του Identifinders International, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν και να επικοινωνήσουν με συγγενείς της οικογένειας του παιδιού. Οι ερευνητές αναγνώρισαν τη μητέρα, έλαβαν τα αρχεία γέννησής του, στα οποία αναγράφεται και το όνομα του πατέρα. Περαιτέρω έρευνα οδήγησε τους ερευνητές σε ένα άτομο που αργότερα επιβεβαιώθηκε μέσω πρόσθετων δοκιμών ότι ήταν ο πατέρας του παιδιού.

Η αστυνομία αρνήθηκε να αναφέρει την ταυτότητα των γονέων του παιδιού, αλλά ο Smith είπε ότι και οι δύο είναι νεκροί. Ωστόσο, ο Joseph έχει αδέρφια που ζουν ακόμα. Η Δρ Colleen Fitzpatrick, πρόεδρος της Identifinders International, δήλωσε ότι η υπόθεση ήταν η πιο δύσκολη σε ολόκληρη την καριέρα της. Η Vidocq Society, μια λέσχη για την εξιχνίαση εγκλημάτων στη Φιλαδέλφεια που ήταν μεταξύ των πρωταθλητών της υπόθεσης όλα αυτά τα χρόνια, ετοιμάζεται να βάλει επιτέλους ένα όνομα στον τάφο του παιδιού.

«Ο Joseph Augustus Zarelli δεν θα είναι πλέον αυτό το αγόρι στο κουτί», είπε την Πέμπτη ο Μπιλ Φλέτσερ του Vidocq Society, «και δεν θα είναι πλέον άγνωστος».

The Boy in the Box | Documentary

Με πληροφορίες από CNN, Sky News και BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ