Κοσμος

Στρεπτόκοκκος Α: Δύο θάνατοι παιδιών στην Ισπανία

Σε υγειονομικό συναγερμό η χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρούσματα στρεπτόκοκκου Α σε παιδιά εντοπίστηκαν στην Ισπανία
Κρούσματα στρεπτόκοκκου Α σε παιδιά εντοπίστηκαν στην Ισπανία © EPA/Domenech Castello

Δύο παιδιά πέθαναν από στρεπτόκοκκο Α στην Ισπανία

Δύο παιδιά πέθαναν σήμερα Πέμπτη (8/12) έπειτα από λοιμώξεις του αναπνευστικού με βακτήριο του στρεπτόκοκκου Α στην Ισπανία, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν μια μελέτη για πιθανή αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων έπειτα από αυτά που παρατηρήθηκαν στη Γαλλία και τη Βρετανία πρόσφατα.

Η υγειονομική αρχή της περιφέρειας της Μαδρίτης ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης τον θάνατο δύο ανθρώπων στις 2 Δεκεμβρίου και στις 25 Οκτωβρίου έπειτα από λοιμώξεις με στρεπτόκοκκο Α, βακτήριο που προκαλεί κυρίως την οστρακιά, μια ήπια παιδική ασθένεια.

Στρεπτόκοκκος Α στην Ισπανία - Αυξάνονται τα κρούσματα σε Γαλλία και Βρετανία

Συνολικά, 16 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, η οποία «μελετά από τις 5 Δεκεμβρίου αν η συχνότητα της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (μηνιγγίτιδα, σηπτικό σοκ ή πνευμονία) είναι τώρα υψηλότερη από αυτήν που εντοπίστηκε πριν από την πανδημία της COVID-19, μετά τον υγειονομικό συναγερμό που εξέπεμψε η Βρετανία», αναφέρει η ισπανική αρχή σε ανακοίνωσή της.

Στη Γαλλία, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α καταγράφουν ασυνήθιστη αύξηση στα παιδιά, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αρχές, καλώντας σε επιφυλακή.

Στη Βρετανία, 15 θάνατοι παιδιών αποδόθηκαν σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι βρετανικές και οι γαλλικές αρχές θεωρούν ωστόσο απίθανο η έξαρση αυτή να οφείλεται στην εμφάνιση ενός νέου, πιο επικίνδυνου βακτηριακού στελέχους.

Ανησυχία στη Βρετανία: Επτά παιδιά νεκρά από στρεπτόκοκκο | 06/12/2022 | EΡΤ

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις είτε ήπιες, είτε θανατηφόρες, κυρίως όταν φθάνει στην κυκλοφορία του αίματος, ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα, το κηρίο (μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος) και η οστρακιά.

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο. Ειδικότερα, εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Τομωρόείναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μίλησε στην Athens Voice για τον στρεπτόκοκκο Α αναφορικά με το πόσο επικίνδυνος είναι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ