Health & Fitness

Στρεπτόκοκκος Α: Μία ιστορία «τρόμου» και σκοπιμότητας

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μιλά στην ATHENS VOICE και διαλύει την ανησυχία

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρεπτόκοκος Α: Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος απαντά για τη νόσο με αφορμή την είδηση για τον θάνατο έξι παιδιών στη Βρετανία.

Στρεπτόκοκος Α: Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος απαντά για τη νόσο με αφορμή την είδηση για τον θάνατο έξι παιδιών στη Βρετανία.

Κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί κανείς άσχημα, όταν υποστηρίζει βασίμως και με επιχειρήματα ότι ορισμένοι στη χώρα μας υπερβάλλουν από άγνοια, ίσως από ημιμάθεια και σίγουρα από βιασύνη.

Τελευταίο παράδειγμα υπερβολής χωρίς πραγματική βάση στη ζωή μας αποτελεί ο κινδυνολογικός τρόπος με τον οποίο μεταδόθηκε «στεγνά» και χωρίς την παραμικρή υποσημείωση ή ανάλυση η είδηση για τον θάνατο έξι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και ποιος δεν τρόμαξε από τους συναγερμούς, οι οποίοι χτύπησαν, λέει, από άκρη σε άκρη της Ευρώπης…

Ουδείς σκέφτηκε ότι γονείς διαβάζουν τέτοιες ειδήσεις, υπό τον μεγεθυντικό φακό, τον οποίον χρησιμοποιούν ορισμένοι  για τα περισσότερα «κλικ» στους τρομολαγνικούς τίτλους τους… Τις συνέπειες δεν τις λογαριάζει ποτέ κανείς, άραγε;

Η πρώτη κίνηση, την οποία κάναμε ήταν να απευθυνθούμε στον ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο.

Στρεπτόκοκος Α: Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος απαντά για τη νόσο με αφορμή την είδηση για τον θάνατο έξι παιδιών στη Βρετανία.

Με αξιοσημείωτη ψυχραιμία και λόγω της πολύτιμης, πλούσιας κλινικής εμπειρίας του, ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μας εξήγησε ότι «στην Ελλάδα είναι σπανιότατη η νόσος, την οποία προκαλεί ο  στρεπτόκοκκος Α, η οποία οδήγησε σε θάνατο έξι παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Και ο καθηγητής συνεχίζει:

«Στην Ελλάδα διαθέτουμε περίπου 4.000 παιδιάτρους για περίπου 90.000 τοκετούς ετησίως. Στις ΗΠΑ διαθέτουν μόλις το ¼ των παιδιάτρων της Ελλάδας, σε σχέση με τους δικούς τους τοκετούς, ετησίως, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν παιδιάτρους μόνον στα νοσοκομεία. Συνεπώς, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στις ΗΠΑ, έχουμε συνήθως μη έγκαιρη διάγνωση του στρεπτόκοκκου. Οι παιδίατροι διαγιγνώσκουν άμεσα τη φαρυγγίτιδα, τις αμυγδαλίτιδες ή την πυοδερμία και η αντιμετώπισή τους είναι επίσης άμεση. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι στις χώρες με μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών και ένα από τα αποτελέσματα αυτής της χρόνιας και μαζικής πρακτικής είναι να εμποδίζεται η είσοδος του στρεπτόκοκκου στο αίμα, προκειμένου να προκαλέσει διεισδυτική νόσο, τύπου σηψαιμίας». 

Ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος είναι λίαν καθησυχαστικός. Η τρομολαγνεία θα παραταθεί;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.