Κοσμος

«Νεκρή» η ιστοσελίδα των New York Times από τις 12:00 τα μεσάνυχτα

Ιστορική απεργία στην εφημερίδα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα γραφεία των New York Times
© Unsplash / Jakayla Toney

New York Times: Απεργία στον δημοσιογραφικό κολοσσό - Τα αιτήματα των εργαζομένων και η αντίδραση του μέσου

Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον όμιλο των New York Times προχωρούν σήμερα (8.12) σε 24ωρη απεργία. Πρόκειται για την πρώτη μαζική απεργία στην εφημερίδα από τη δεκαετία του 1970. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι υπάλληλοι του Newsroom και άλλα μέλη του NewsGuild of New York λένε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει από τη λήξη της τελευταίας τους σύμβασης τον Μάρτιο του 2021. Το Σωματείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι θα προβούν σε 24ωρη απεργία, ξεκινώντας στις 12.01 π.μ. της Πέμπτης, εκτός εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν για περισσότερες από 12 ώρες μέχρι αργά την Τρίτη και συνεχίστηκαν την Τετάρτη, αλλά οι δύο πλευρές παρέμειναν πολύ μακριά σε ζητήματα όπως οι αυξήσεις μισθών και οι πολιτικές εξ αποστάσεως εργασίας.

Το βράδυ της Τετάρτης (7.12), το συνδικάτο είπε μέσω Twitter ότι δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία«Ήμασταν έτοιμοι να εργαστούμε για όσο διάστημα χρειαζόταν για να καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία», ανέφερε, «αλλά η διοίκηση αποχώρησε από το τραπέζι μετά από ώρες».

Ποια η αντίδραση της εκπροσώπου των New York Times 

Η εκπρόσωπος των New York Times, Danielle Rhoades Ha, είπε σε μια δήλωση ότι ήταν ακόμη σε διαπραγματεύσεις όταν τους είπαν ότι η απεργία γινόταν. «Είναι απογοητευτικό που κάνουν μια τόσο ακραία ενέργεια όταν δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», είπε.

Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση για το απόγευμα της Πέμπτης έξω από τα γραφεία της εφημερίδας κοντά στην Times Square. Η Rhoades Ha είπε στο Associated Press ότι η εταιρία είχε «σταθερά σχέδια» για να συνεχίσει να παράγει περιεχόμενο, το οποίο περιλαμβάνει τη στήριξη σε διεθνείς ρεπόρτερ και άλλους δημοσιογράφους που δεν είναι μέλη του συνδικάτου. «Αν και είμαστε απογοητευμένοι που το NewsGuild απειλεί με απεργία, είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι οι Times θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους αναγνώστες μας χωρίς διακοπή», δήλωσε ο Rhoades Ha σε ξεχωριστή δήλωση.

Σε ένα σημείωμα που εστάλη στο προσωπικό, ο αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης, Cliff Levy, χαρακτήρισε την προγραμματισμένη απεργία «παράξενη» και «μια ανησυχητική στιγμή στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο συμβόλαιο». Είπε ότι θα ήταν η πρώτη απεργία της διαπραγματευτικής μονάδας από το 1981 και «έρχεται παρά τις εντεινόμενες προσπάθειες της εταιρίας να σημειώσει πρόοδο».

Σε μια επιστολή που υπογράφηκε από περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους, η NewsGuild ανέφερε ότι η διοίκηση «σέρνει τα πόδια της» στις διαπραγματεύσεις για σχεδόν δύο χρόνια και «ο χρόνος τελειώνει για να επιτευχθεί μια δίκαιη σύμβαση» μέχρι το τέλος του έτους. Το NewsGuild είπε επίσης ότι η εταιρία είπε στους υπαλλήλους που σχεδίαζαν να απεργήσουν ότι δεν θα πληρωθούν για τη διάρκεια της απεργίας. Ζητήθηκε επίσης από τα μέλη να δουλέψουν επιπλέον ώρες για να ολοκληρωθεί η δουλειά πριν από την απεργία, σύμφωνα με το συνδικάτο.

Η εταιρία απέσυρε την πρότασή της να αντικαταστήσει το υπάρχον προσαρμόσιμο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα με ένα ενισχυμένο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα 401(k). Οι New York Times προσφέρθηκαν να αφήσουν την ένωση να επιλέξει μεταξύ των δύο. Η εταιρία συμφώνησε επίσης να επεκτείνει τα οφέλη της θεραπείας γονιμότητας. Ο Levy είπε ότι η εταιρία είχε επίσης προσφερθεί να αυξήσει τους μισθούς κατά 5,5% μετά την επικύρωση της σύμβασης, ακολουθούμενη από αυξήσεις 3% το 2023 και το 2024. Αυτό θα ήταν μια αύξηση από τις ετήσιες αυξήσεις 2,2% στη σύμβαση που έληξε.

Η Stacy Cowley, δημοσιογράφος οικονομικών και εκπρόσωπος του συνδικάτου, είπε ότι το συνδικάτο επιδιώκει αυξήσεις μισθών 10% κατά την επικύρωση, οι οποίες, όπως είπε, θα αντισταθμίσουν τις αυξήσεις μισθών που δεν ελήφθησαν τα τελευταία δύο χρόνια. Είπε επίσης ότι το σωματείο ήθελε η σύμβαση να εγγυάται στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως κάποιες φορές, εάν το επιτρέπουν οι ρόλοι τους, αλλά η εταιρία ήθελε το δικαίωμα να ανακαλεί τους εργαζομένους στο γραφείο με πλήρη απασχόληση. H Cowley είπε ότι οι New York Times ζήτησαν από το προσωπικό τους να είναι στην υπηρεσία τρεις ημέρες την εβδομάδα, αλλά πολλοί εμφανίζονταν λιγότερες ημέρες σε μια άτυπη διαμαρτυρία.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ