TV & Media

Απεργία «παραλύει» τους New York Times - Η μεγαλύτερη εδώ και 40 χρόνια

Zητούν αυξήσεις σε μισθούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι New York Times
New York Times © EPA/Τim Davis

New York Times: Σε 24ωρη απεργία πάνω από 1.100 εργαζόμενοι - Ζητούν αυξήσεις στους μισθούς

Για τη μεγαλύτερη απεργία του προσωπικού τους από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ετοιμάζονται οι New York Times καθώς πάνω από 1.100 εργαζόμενοι της ιστορικής αμερικανικής εφημερίδας ετοιμάζονται να κατεβάσουν τα στιλό και να κλείσουν τους υπολογιστές τους.

Αιτία της απόφασης των απεργών ήταν η μη συμφωνία με την διοίκηση των New York Times για το θέμα της υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης, στην οποία μεγάλο «αγκάθι» ήταν το θέμα της αύξησης των μισθών. Η αμερικανική εφημερίδα είχε να βρεθεί εν μέσω μιας τόσο μεγάλης απεργίας από τα τέλη των 70’s. Σύμφωνα με το συνδικάτο NewsGuild of New York, που εκπροσωπεί δημοσιογράφους, τεχνικούς και άλλα μέλη του προσωπικού των New York Times, οι 1.100 και πλέον εργαζόμενοι που θα απεργήσουν αντιπροσωπεύουν περίπου τα εννέα δέκατα του συνόλου.

«Ελπίζαμε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία πριν την προθεσμία που είχαμε δώσει, αλλά πλέον περισσότεροι από 1.100 εξ ημών είμαστε έτοιμοι να σταθούμε ενωμένοι ο ένας για τον άλλον, αλλά και ενωμένοι για όλους τους δημοσιογράφους σε κάθε μέρος», είπε η δημοσιογράφος των New York Times, Τζένι Βρέντας.

Οι εργαζόμενοι των NY Times ζητούν νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αυξήσεις μισθών.
Η απεργία προγραμματίζεται καθώς η διοίκηση των New York Times και το συνδικάτο NewsGuild διαφωνούν για διάφορα ζητήματα, ειδικά στο μισθολογικό κομμάτι.

Τι λέει η διοίκηση

Οι δύο πλευρές προσπαθούν να συνάψουν μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για να αποτραπεί η απεργία, αλλά εκπρόσωπος των New York Times είπε ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» για διαπραγματεύσεις σήμερα, Τετάρτη, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του NewsGuild. «Είναι πολύ πιθανό ότι η απεργία θα γίνει τελικά», είπε ο Γουέν Ζουάνγκ.

Η επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού των NYT, Zακλίν Γουέλς, τόνισε στους υπαλλήλους το πρωί της Τρίτης, σε υπόμνημα που εξασφάλισε το CNN, ότι οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν στην επίσχεση εργασίας «δεν θα πληρωθούν από την εταιρία για τη διάρκεια της απεργίας». 

Όπως ανέφερε την Τρίτη, το Vanity Fair, η διοίκηση εργάζεται επίσης για να βρει περιεχόμενο ώστε να «γεμίσει» την εφημερίδα κατά τη διάρκεια της ημέρας της στάσης εργασίας. Οι διευθυντές διερευνούν μια σειρά από επιλογές για να διατηρήσουν τη ροή των ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης από τα καλώδια, και ζητούν από τους δημοσιογράφους να καταθέσουν τα ρεπορτάζ νωρίς, σαν να ετοιμάζονται για μια μεγάλη γιορτή. Μεγάλο μέρος του διεθνούς προσωπικού της εφημερίδας δεν είναι επίσης στη συντεχνία, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένεται να συνεχίσουν τα ρεπορτάζ τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ