Κοσμος

Οι παγωμένοι γραφειοκράτες της Κομισιόν τσακώνονται πάνω από τον θερμοστάτη

Οι... Μπρρρυξέλλες κρυώνουν

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποιοι διαμαρτύρονται για το κρύο και ποιοι ξεπαγιάζουν περήφανα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Ρεπορτάζ του Politico για τη «θερμοκρασία» που επικρατεί στην έδρα της Ευρώπης

Εν μέσω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιορίσει τη θερμοκρασία στα κτίριά της στις Βρυξέλλες στους 19 βαθμούς.

Αυτό προκαλεί αναταράξεις. Οι καθιστικής εργασίας υπάλληλοι παρακολουθούν στενά τους θερμοστάτες στα γραφεία τους και διαφωνούν στο εσωτερικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων της Επιτροπής σχετικά με το εάν η θυσία αξίζει πραγματικά τον κόπο.

«Κάνει παγωνιά», είπε ανατριχιάζοντας ένας αξιωματούχος της ΕΕ που εργάζεται στο κτίριο Μπερλεμόν, έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βέλγιο.

«Σχεδόν όλοι παραπονούνται. Κατανοούμε την ενεργειακή κρίση, αλλά είναι αρκετά άβολο να δουλεύεις σε αυτές τις συνθήκες».

Η θερμοκρασία πέφτει έως και τους 17 βαθμούς Κελσίου στο κτίριο Μπερλεμόν, έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες © Unsplash

Ενεργειακή κρίση: Οι παγωμένοι γραφειοκράτες της Κομισιόν τσακώνονται πάνω από τον θερμοστάτη - «Το ψυχρότερο είναι καλύτερο»

Όσοι ωστόσο διαμαρτύρονται αντιμετώπισαν ψυχρή απάντηση από τους συναδέλφους τους. «Πώς τολμούν να παραπονιούνται όταν οι άνθρωποι στο Κίεβο δεν έχουν ρεύμα;», είπε ένας υπάλληλος που εργάζεται στο ίδιο κτίριο.

Άλλα στελέχη της ΕΕ που είναι διάσπαρτα στις Βρυξέλλες το έθεσαν επίσης ωμά. «Αυτοί που αναφέρουν ότι έχει παγώσει είναι αδύναμοι - η θερμοκρασία είναι καλή», δήλωσε ένας αξιωματούχος της DG CONNECT.

Σε όλη την πόλη, στα κτίρια των γενικών διευθύνσεων της Κομισιόν, οι εσωτερικές θερμοκρασίες πέφτουν και οι τεχνοκράτες φορούν ζεστά ρούχα, από κασκόλ μέχρι ζιβάγκο όμοιο με εκείνο που υιοθέτησε ο Εμάνουελ Μακρόν.

Στην DG REGIO, η οποία καλύπτει την περιφερειακή και αστική πολιτική της ΕΕ, οι εργαζόμενοι έχουν καταγράψει θερμοκρασίες που πέφτουν στους 16 βαθμούς και φορούν ό,τι πιο ζεστό έχουν.

Στη γενική διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας, όπου η θερμοκρασία μπορεί να είναι κάτω από 19 βαθμούς, το προσωπικό έχει αρχίσει να φοράει πουλόβερ της ΕΕ που προορίζονται για ξένες αποστολές [σε πιο κρύα μέρη του πλανήτη], δήλωσε αξιωματούχος.

Κάνει ακόμη περισσότερο κρύο σε άλλες γενικές διευθύνσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους που εργάζονται εκεί.

Ωστόσο, ορισμένοι υπερηφανεύονται που αψηφούν το κρύο, καθώς το βλέπουν ως πράξη αλληλεγγύης στους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας, που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το ψυχρότερο είναι καλύτερο για μένα», είπε ο Πολωνός Επίτροπος της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσιετσόφσκι, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον 10ο όροφο του Μπερλεμόν, όπου το POLITICO έκρινε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα κρύο.

Είναι «αισθητά πιο κρύο από πέρυσι και δικαίως», είπε ένας τρίτος αξιωματούχος της ΕΕ στο ίδιο κτίριο. «Όλοι βάζουμε τα δυνατά μας για να βοηθήσουμε στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και είμαι κάπως περήφανος για αυτό», είπε.

Άλλοι το διασκεδάζουν: Ο Ζαν Τγίμπε Στίμαν, υπάλληλος στη γενική διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας, αστειεύτηκε στο Twitter ότι οι υπάλληλοι φτιάχνουν κάστρα από πάγο κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών διαλειμμάτων, πριν προσθέσει ότι: «Είναι μια χαρά και για καλό σκοπό».

Ο δεύτερος αξιωματούχος με έδρα το Μπερλεμόν, είπε: «Είναι όλο μέρος της συνεισφοράς μας για την υποστήριξη της Ουκρανίας και αν το ζητάμε δημόσια, τότε πρέπει επίσης να το κάνουμε προσωπικά και ιδιωτικά».

Αλλά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας θα μπορούσαν να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες. Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο στο Μπερλεμόν, «οι συνάδελφοι αρχίζουν να μην έρχονται στο γραφείο ή να σκέφτονται να φέρουν ηλεκτρικές θερμάστρες, που προφανώς δεν θα κάνουν τίποτα όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας».

Δυστυχώς επίσης για τους κρυοπαγημένους γραφειοκράτες, οι οποίοι πρέπει να έρχονται στο γραφείο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, η Επιτροπή έχει απαγορεύσει τις φορητές ηλεκτρικές θερμάστρες.

H άτυπη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. νωρίτερα το 2022 στην Πράγα - Οι αποφάσεις για τις θερμοκρασίες στα κτίρια των θεσμών επηρέασαν και τις Βρυξέλλες © ΕPA/Martin Divisek

Ενεργειακή κρίση: Οι παγωμένοι γραφειοκράτες της Κομισιόν τσακώνονται πάνω από τον θερμοστάτη - Tα «πουλόβερ αλληλεγγύης»

Ορισμένοι πιστεύουν ότι τους έλαχε ο κακός κλήρος, ειδικά σε σύγκριση με το Μπερλεμόν, όπου εδρεύουν οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ που εργάζονται για τους Επιτρόπους.

«Η γενική διεύθυνση AGRI είναι ένα τόσο παλιό κτίριο, που δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη θερμοκρασία ούτως ή άλλως», είπε ένας αξιωματούχος. Πρόσθεσε: «Είχα μια συνάντηση στο Μπερλεμόν και ο θερμοστάτης στην αίθουσα συσκέψεων έδειξε 23,6 βαθμούς Κελσίου».

«Μερικές φορές στο τέλος της ημέρας κρυώνεις επειδή μένεις ακίνητος», εξήγησε ένας υπάλληλος της γενικής διεύθυνσης Διεθνούς Ανάπτυξης. «Αλλά μετά περπατάω στο γραφείο για να ζεσταθώ».

Τα μέτρα αποτελούν μέρος των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει τις δικές της εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα κτίριά της στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο κατά 60 τοις εκατό αυτή τη δεκαετία, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

«Από τα μέσα του 2021 και τα μέσα του 2022, η θερμοκρασία θέρμανσης μειώθηκε σταδιακά κατά -2C (19C αντί για 21C) τον χειμώνα και η θερμοκρασία ψύξης κατά +2C (25C αντί για 23C) το καλοκαίρι στα γραφεία», έγραψε ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι το μόνο τμήμα υποδομών της ΕΕ όπου τα δόντια τρίζουν.

Ο όροφος του γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έπεσε στη ζοφερή θερμοκρασία των 17 βαθμών Κελσίου την περασμένη εβδομάδα, ενώ διπλωμάτες καυχιούνται ότι φορούσαν «πουλόβερ αλληλεγγύης» στο κτίριο Justus Lipsius, τα κεντρικά γραφεία του Συμβουλίου της ΕΕ.

(Με πληροφορίες του Politico)