Κοσμος

Τελειώνουν τα αυγά στη Βρετανία - Μεγάλες ελλείψεις στα ράφια

Πρόβλημα με τους εργάτες γης λόγω Brexit - Δεν υπάρχουν χέρια να μαζέψουν τα φρούτα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυγά στη Βρετανία και ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ - Σε απόγνωση οι αγρότες λόγω Brexit - Στα ύψη τα λιπάσματα - Δεν υπάρχουν εργάτες γης

Στη Βρετανία δεν υπάρχουν αυγά, με τους καταναλωτές να δυσκολεύονται να τα βρουν σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία.

Την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν ελλείψεις σε vτομάτες ή αχλάδια, λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής

Η Βρετανία δείχνει να οδεύει προς μια κρίση επισιτιστικού εφοδιασμού, ενώ η οικονομία της αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

«Ο κίνδυνος είναι ότι παράγουμε ολοένα και λιγότερα τρόφιμα εδώ και εξαρτιόμαστε ολοένα και περισσότερο από τις εισαγωγές» ξεκαθάρισε η Μινέτ Μπάτερς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

Οι Βρετανοί αγρότες βρίσκονται «σε έκτακτη ανάγκη», σύμφωνα με το συνδικάτο. Ειδικότερα, έχουν πληγεί από το υψηλό κόστος των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των καυσίμων και της ενέργειας -συνέπεια της διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω αρχικά της πανδημίας κορωνοϊού και στη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Πανάκριβα τα αυγά στη Βρετανία για όσους καταναλωτές καταφέρνουν να τα βρουν

Τα αυγά αρχίζουν ήδη να σπανίζουν και η τιμή τους αυξάνεται. Επιπλέον, το συγκεκριμένο είδος διατροφής επηρεάζεται και από τη γρίπη των πτηνών. Πολλά σουπερ μάρκετ στη Βρετανία έχουν ξεκινήσει να πωλούν αυγά με το δελτίο.

Λόγω της κατάστασης αυτής, το κόστος θα πρέπει να επιμεριστεί, υποστηρίζει το συνδικάτο, που ζητά από τους μεσάζοντες, όπως είναι οι εταιρείες συσκευασίας ή διανομής, «περισσότερη ισότητα» στην εφοδιαστική αλυσίδα, πρόσθεσε η Μπάτερς. Σύμφωνα με την NFU σήμερα υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο 7.000 αγροτικές επιχειρήσεις λιγότερες σε σύγκριση με το 2019 (μείωση περίπου 5%) ενώ, για παράδειγμα, η τιμή των αζωτούχων λιπασμάτων αυξήθηκε κατά 240% και η χονδρική τιμή του αερίου κατέγραψε άνοδο 650% μέσα σε τρία χρόνια.

Οι αγρότες στη Βρετανία αντιμέτωποι με τις συνέπειες του Brexit - Σαπίζουν τα φρούτα στα δέντρα

Πέρα από το κόστος, που έχει αυξηθεί παντού στον κόσμο, οι αγρότες στη Βρετανία έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες του Brexit το οποίο, εκτός των άλλων, περιπλέκει την πρόσληψη Ευρωπαίων εργατών γης, στους οποίους βασίζεται ο αγροτικός τομέας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η NFU ζητά από την κυβέρνηση να δώσει περισσότερες άδειες εργασίας σε εποχικούς εργάτες. Φέτος, ορισμένοι παραγωγοί είδαν τα προϊόντα τους να σαπίζουν στα δέντρα, επειδή δεν υπήρχαν εργατικά χέρια για να τα μαζέψουν.

Για το θέμα των αυγών και την έλλειψή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ ο αρμόδιος υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Βρετανίας Μαρκ Σπένσερ θα έχει συνάντηση με παράγοντες της αγοράς.