Κοσμος

«Κόβουν» χειρουργεία στην Ουκρανία για να εξοικονομήσουν ρεύμα

Φόβοι για μπλακ άουτ καθώς η Ρωσία δεν σταματά να βομβαρδίζει υποδομές ενέργειας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων σε νοσοκομεία λόγω προβλημάτων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Στην Ουκρανία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (6/12) ότι ζήτησε από περιφερειακούς αξιωματούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναστολής των μη επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων έως ότου σταθεροποιηθεί η ενεργειακή κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. 

Συνολικα 8 κύματα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε ζωτικής σημασίας υποδομές τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας και έχουν οδηγήσει σε έκτακτες και προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή του σήμερα, το υπουργείο ανέφερε ότι νοσοκομεία συνεχίζουν να παρέχουν επείγουσα περίθαλψη, αλλά ότι οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις θα πρέπει να ανασταλούν προσωρινά για να μειωθεί η επιβάρυνση του ιατρικού συστήματος εν μέσω πιθανών μελλοντικών μπλακ άουτ.

«Θα πραγματοποιηθούν όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι μόνο ένας γιατρός θα μπορεί να καθορίσει το επίπεδο του κατεπείγοντος μιας συγκεκριμένης επέμβασης.

Ο ουκρανικός πάροχος δικτύου Ukrenergo ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χρειαστούν οι εργαζόμενοι αρκετές ημέρες για να αποκαταστήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα πριν από το τελευταίο κύμα των ρωσικών βομβαρδισμών που έγινε χθες Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν τον περασμένο μήνα πως όλα τα νοσοκομεία της Ουκρανίας είναι εξοπλισμένα με γεννήτριες.