Κοσμος

Ο Μακρόν συνάντησε τον Έλον Μασκ: «Το Twitter να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς»

Τι ειπώθηκε στη «σαφή και ειλικρινή» συζήτηση του Γάλλου προέδρου με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εμανουέλ Μακρόν - Έλον Μασκ: Ελευθερία λόγου και ευρωπαϊκοί κανονισμοί στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Γαλλίας με τον νέο ιδιοκτήτη του Twitter.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είχε μια «σαφή και ειλικρινή» συζήτηση με τον Έλον Μασκ, σχετικά με τις πολιτικές ελέγχου του περιεχομένου του Twitter, μόλις μια ημέρα αφότου ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισημάνει τις ανησυχίες του για το θέμα.

«Διαφανείς πολιτικές χρηστών, σημαντική ενίσχυση της συγκράτησης περιεχομένου και προστασία της ελευθερίας του λόγου: πρέπει να γίνουν προσπάθειες από το Twitter για να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», είπε ο Μακρόν σε tweet μετά τη συνάντησή του με τον Έλον Μασκ, το απόγευμα της Παρασκευής.

Την Πέμπτη, ο Μακρόν – ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες που περιελάμβανε συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν – είπε σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή Good Morning America ότι πίστευε ότι υπάρχουν «ευθύνες και όρια» στην ελευθερία του λόγου.

Ερευνητές ανέφεραν αύξηση της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού ο υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου Μασκ ανακοίνωσε αμνηστία για λογαριασμούς που είχαν ανασταλεί υπό την προηγούμενη ηγεσία της εταιρείας, οι οποίοι δεν είχαν παραβιάσει το νόμο ή δεν είχαν εμπλακεί σε μηνύματα spam.

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ανέλαβε το Twitter τον Οκτώβριο και εφάρμοσε γρήγορα αλλαγές σε προϊόντα και προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης χιλιάδων προσωπικού, με τις ομάδες που είναι υπεύθυνες για την εποπτεία περιεχομένου να έχουν μειωθεί δραστικά.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει αποκαταστήσει μια σειρά λογαριασμών που είχαν προηγουμένως απαγορευτεί λόγω παραβίασης των κανόνων περιεχομένου του, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του πρώην συμβούλου Τραμπ, Στιβ Μπάνον, της δεξιάς σχολιάστριας του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτι Χόπκινς και του Ντέιβιντ Ντιουκ, του πρώην μεγάλου μάγου της Κου Κλουξ Κλαν.

Ο Κάνιε Γουέστ αποκαταστάθηκε επίσης για λίγο και στη συνέχεια απαγορεύτηκε ξανά αυτή την εβδομάδα, αφού ο ράπερ ανέβασε στο Twitter την εικόνα μιας σβάστικας σε συνδυασμό με ένα αστέρι του Δαυίδ.

Το Twitter έχει επίσης σταματήσει να επιβάλλει έναν κανόνα που εμποδίζει τους χρήστες να μοιράζονται παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τον Covid-19 και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δεν έχει κρύψει τη σφοδρή αντίθεσή του στους περιορισμούς υγείας που τέθηκαν σε εφαρμογή για την καταπολέμηση της πανδημίας, ειδικά όταν σήμαιναν το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου της Tesla στην Καλιφόρνια.

Ο Μακρόν την περασμένη εβδομάδα επέκρινε τον Μασκ για την αλλαγή πολιτικής στην πλατφόρμα, με τις μολύνσεις από τον Covid-19 να αυξάνονται απότομα στη Γαλλία.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «υπέρμαχο της ελευθερίας λόγου», έχει δει τους διαφημιστές να κρατούν αποστάσεις από τον ιστότοπο, αρνούμενοι στο Twitter την κύρια πηγή εσόδων του.

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στις ΗΠΑ περιελάμβανε μια επίσκεψη στη Λουιζιάνα, την αμερικανική πολιτεία που είναι πιο στενά ευθυγραμμισμένη ιστορικά με τη χώρα του, για να γιορτάσει τους μακροχρόνιους πολιτιστικούς δεσμούς τους και να συζητήσει την ενεργειακή πολιτική και την κλιματική κρίση.

Την Παρασκευή, ο Μακρόν συναντήθηκε με πολιτικούς ηγέτες και έκανε μια βόλτα στην ιστορική Γαλλική Συνοικία της Νέας Ορλεάνης, την καρδιά της πόλης, σταματώντας για να μιλήσει και να δώσει τα χέρια με παρευρισκόμενους.

«Αυτή η επίσκεψη μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε τη Γαλλία, και με τη Γαλλία, την Ευρώπη, στο επίκεντρο της αμερικανικής ατζέντας. Αυτό είναι καλό», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

(Με πληροφορίες του Guardian)