Κοσμος

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν πήρε ρωσικό διαβατήριο - Η αντίδραση των ΗΠΑ

Δηλώνει «ευτυχισμένος και ευγνώμων στη Ρωσική Ομοσπονδία» για την υπηκοότητά του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο κατηγορούμενος για κατασκοπεία πρώην συνεργάτης της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Έντουαρντ Σνόουντεν έλαβε ρωσικό διαβατήριο - Η αντίδραση των ΗΠΑ.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έλαβε ρωσικό διαβατήριο, καθώς ορκίστηκε πίστη στη χώρα που τον προστατεύει από τις αμερικανικές αρχές από το 2013, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο 39χρονος Σνόουντεν, πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε μυστικά αρχεία των ΗΠΑ, έλαβε ρωσική υπηκοότητα με εντολή που υπογράφηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο.

Την Παρασκευή, ο δικηγόρος του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσερένα, είπε ότι ο Σνόουντεν έλαβε το διαβατήριό του. «Έδωσε όρκο», είπε.

Η απόφαση ελήφθη σε μια εξαιρετικά εύθραυστη στιγμή για τη διεθνή διπλωματία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη απομόνωσή της από τη συντριπτική πλειοψηφία του δυτικού κόσμου.

Ο Κουτσερένα δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Σνόουντεν ήταν «ευτυχισμένος» και ότι η ρωσική υπηκοότητα θα εμπόδιζε την έκδοσή του.

«Φυσικά είναι χαρούμενος και ευγνώμων στη Ρωσική Ομοσπονδία για την υπηκοότητά του, είναι πλέον πλήρης πολίτης της Ρωσίας», είπε ο Κουτσερένα. «Και το πιο σημαντικό, σύμφωνα με το ρωσικό σύνταγμα δεν μπορεί να παραδοθεί σε ξένο κράτος».

Σε περίπτωση που επιστρέψει στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για διενέργεια κατασκοπείας και υπεξαίρεση κρατικής ιδιοκτησίας, ο Σνόουντεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολυετή κάθειρξη.

Τα άτομα που λαμβάνουν ρωσική υπηκοότητα υποχρεούνται από το νόμο να δεσμευτούν ότι «τηρούν το σύνταγμα και τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της, να εκπληρώνουν τα καθήκοντα ενός πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς όφελος του κράτους και της κοινωνίας, να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να είμαστε πιστοί στη Ρωσία, [και] να σεβόμαστε τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις της».

Η σύζυγος του Σνόουντεν, Λίντσεϊ Μιλς, λέγεται ότι κάνει επίσης αίτηση για ρωσική υπηκοότητα. Ζουν σε άγνωστη τοποθεσία στη χώρα με τους δύο γιους τους, που γεννήθηκαν στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Σνόουντεν πήρε την ρωσική υπηκοότητα, διερωτήθηκε με τρόπο ρητορικό, αν θα καλέσουν τώρα τον Σνόουντεν στον στρατό για να πολεμήσει στην Ουκρανία.

(Με πληροφορίες του Guardian)