Κοσμος

Ο Πούτιν ζητά να αναγνωριστούν οι προσαρτήσεις για να διαπραγματευτεί

Εκκλήσεις να βρεθεί μια διπλωματική λύση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ζητά από τη Δύση να αναγνωρίσει τις προσαρτήσεις για να διαπραγματευτεί

Τους δικούς της όρους για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων θέτει η Μόσχα. Πιο συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ανοιχτός σε μια πιθανή διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο η άρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τις ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει στη Ρωσία μειώνει την πιθανότητα να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι είναι ανοιχτός στη διεξαγωγή συνομιλιών, με την προϋπόθεση ότι ο Ρώσος πρόεδρος αναζητά τρόπο να λήξει ο πόλεμος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο Πούτιν «ήταν, είναι και πάντα θα είναι ανοιχτός σε συνομιλίες».

Την ίδια ώρα, υπάρχουν κι άλλες πλευρές ακούγονται εκκλήσεις προς τον Πούτιν να βρεθεί μια διπλωματική λύση για το τέλος του πολέμου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς ότι η στάση υποστήριξης της Γερμανίας και της Δύσης απέναντι την Ουκρανία είναι «καταστροφική» και κάλεσε το Βερολίνο «να ξανασκεφτεί τη θέση του», κατά τη διάρκεια της πρώτης από τα μέσα Σεπτεμβρίου τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στον Σολτς ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «αναπόφευκτες και αναγκαίες» απέναντι στις «προκλητικές επιθέσεις του Κιέβου», ενώ, σχετικά με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική δήλωσε ότι «χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα» για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις», στην οποία θα πρέπει «να επιτραπεί στην Μόσχα να συμμετάσχει».

Την ίδια ώρα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων για να επιτραπεί μία «διπλωματική λύση» στην Ουκρανία κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επικεφαλή του Κρεμλίνου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις κατά των μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας, της πρώτης από τα μέσα Σεπτεμβρίου, διάρκεια μίας ώρας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία παραμένει υπό πίεσιν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας.

Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν «να παραμείνουν σε επαφή».

Ο Guardian σημειώνει ότι δηλώσεις όπως αυτές δείχνουν ότι μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα, παρά το ότι και οι δύο πλευρές δηλώνουν πρόθυμες να εμπλακούν σε συνομιλίες – αλλά με τα τρέχοντα δεδομένα το πότε και πώς των συνομιλιών απέχει πολύ. Το Κίεβο, από την πλευρά του, σταθερά απορρίπτει την προοπτική συνομιλιών, εκτός αν η Ρωσία τερματίσει τις επιθέσεις στο έδαφός του και αποσύρει τις δυνάμεις του από τα εδάφη του.