Κοσμος

Ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση (βίντεο)

«Η ρωσική εισβολή έφερε θάνατο και καταστροφή»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βομβαρδισμένο κτίριο στη νότια Ουκρανία
Βομβαρδισμένο κτίριο στη νότια Ουκρανία © EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία - Η πρόταση της Κομισιόν για σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία

Τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε θάνατο, καταστροφή και ανείπωτα δεινά», φέρνοντας ως παράδειγμα τη «φρίκη στην Μπούκα».

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα φρικτά εγκλήματά της, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους» ξεκαθάρισε.

Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας.

» Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να λάβουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για αυτό το εξειδικευμένο δικαστήριο».

Στα 600 δισ. ευρώ οι καταστροφές στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε επίσης ότι «η Ρωσία πρέπει επίσης να πληρώσει οικονομικά για την καταστροφή που προκάλεσε», διευκρινίζοντας πως «η ζημιά που υπέστη η Ουκρανία υπολογίζεται σε 600 δισ. ευρώ».

«Η Ρωσία και οι ολιγάρχες της πρέπει να αποζημιώσουν την Ουκρανία για τη ζημιά και να καλύψουν το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας» ανέφερε ακόμη.

«Έχουμε τα μέσα να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει. Έχουμε μπλοκάρει 300 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και έχουμε "παγώσει" 19 δισ. ευρώ από τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών. Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε, με τους εταίρους μας, μια δομή για τη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων και την επένδυσή τους. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαμε τα έσοδα για την Ουκρανία» εξήγησε.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «μόλις αρθούν οι κυρώσεις, αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, έτσι ώστε η Ρωσία να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία».

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να γίνει αυτό δυνατό. Και μαζί, μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το πετύχουμε. Τα φρικτά εγκλήματα της Ρωσίας δεν θα μείνουν ατιμώρητα» κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ