Κοσμος

Εικόνες Αποκάλυψης στην Ιταλία μετά τις φονικές κατολισθήσεις (βίντεο)

Νεογέννητο μεταξύ των θυμάτων - «Κατέβηκε το βουνό» δηλώνουν οι κάτοικοι

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φονικές κατολισθήσεις στην Ιταλία στο νησί Ίσκια
Φονικές κατολισθήσεις στην Ιταλία στο νησί Ίσκια © EPA/Ciro Fusco

Κατολισθήσεις στην Ιταλία - Στους 7 οι νεκροί στο νησί Ίσκια - Νεογέννητο ανάμεσα στα θύματα - Εικόνες καταστροφής

Στην Ιταλία οι εικόνες καταστροφής από το νησί Ίσκια δεν σταματούν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Στο πυκνοκατοικημένο νησί που απέχει 30 χλμ. από τη Νάπολη στα νότια της Ιταλίας κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις καταιγίδες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν ολόκληρες πλαγιές.

Από τις φονικές κατολισθήσεις οι νεκροί έχουν φθάσει τους 7. Οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν εγκλωβισμένους.

«Ο απολογισμός των θυμάτων της κατολίσθησης στην Κασαμίτσιολα αυξήθηκε στους 7 νεκρούς, ενώ οι αγνοούμενοι είναι πέντε» δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ο νομάρχης της Νάπολης, Κλαούντιο Παλόμπα.

Εικόνες που μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ δείχνουν αυτοκίνητα και λεωφορεία να έχουν θαφτεί από λάσπες, χώματα και βράχους, την ώρα που μπουλντόζες προσπαθούν να ανοίξουν την πρόσβαση σε σπίτια και καταστήματα.

Italy: footage shows aftermath of landslide on Ischia

Κατολίσθηση στην Ιταλία - «Κατέβηκε το βουνό» αναφέρουν οι κάτοικοι στην Ίσκια

Το τουριστικό νησί Ίσκια, κοντά στο Κάπρι, με τις διάσημες ιαματικές πηγές, χτυπήθηκε το 2017 από καταστροφικό σεισμό, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο «Εγκέλαδος» είχε ισοπεδώσει το νησί.

«Είναι μια κατάσταση που μας πονάει όλους (...) άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από το βουνό. Εδώ είναι νησί, και ακόμα κι αν δεν γνωριζόμαστε στ’ αλήθεια όλοι, είναι σχεδόν σαν να γνωριζόμαστε» ανέφερε ο Σαλβατόρε Λορίνι, 45 χρονών, που γεννήθηκε και ζει στην Ίσκια.

Και πρόσθεσε: «Κατέβηκε το βουνό, καταστράφηκαν καταστήματα, οχήματα, ξενοδοχεία (...) το ίδιο πράγμα είχε ξαναγίνει πριν από εννιά χρόνια. Τώρα καθαρίζω το κατάστημα της πεθεράς μου».

«Η φύση είναι η φύση, είχε γίνει και ο σεισμός, αλλά λίγη πρόληψη θα μπορούσε να είχε σώσει ζωές» τόνισε επίσης.

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής. Αν μπορούσα, θα έφευγα από την Κασαμίτσιολα, πλέον το βρίσκω δύσκολο να ζω εδώ» δήλωσε η Μαρία Γιάκονο, κάτοικος του νησιού Ίσκια στην Ιταλία. «Βρίσκομαι πλησίον του πληθυσμού της νήσου Ίσκια που πλήττεται από πλημμύρες. Προσεύχομαι για τα θύματα, για αυτούς που υποφέρουν, για όλους όσοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης» ξεκαθάρισε ο πάπας Φραγκίσκος, εκφράζοντας τη θλίψη και την αλληλεγγύη του στους πληγέντες.

Italy landslide leaves around a dozen trapped or missing

Η αυθαίρετη δόμηση στην Ίσκια της Ιταλίας και η απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού

Για τον Τομάζο Μοραμάρκο, τον διευθυντή του Ινστιτούτου υδρογεωλογικής έρευνας και προστασίας, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων AGI, «στην Ίσκια η αστικοποίηση κατέστρεψε όλη την περιοχή».

«Όταν το νησί μπήκε στην περίοδο του μαζικού τουρισμού, η επέκταση των υποδομών έγινε με γεωμετρική πρόοδο, πνίγοντας όλα τα φυσικά στοιχεία του και καλύπτοντας τα πάντα με τσιμέντο» εξήγησε από τη μεριά του ο γεωλόγος Μάριο Τότσι σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», υπενθυμίζοντας πως στην Ίσκια έχουν ανεγερθεί δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα.

Λούτρινο κουκλάκι σε λάσπες και χώματα μετά τις κατολισθήσεις στην Ίσκια της Ιταλίας
Λούτρινο κουκλάκι σε λάσπες και χώματα μετά τις κατολισθήσεις στην Ίσκια της Ιταλίας © EPA/Ciro Fusco

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να ζει σε κάποιες περιοχές και ότι κτίσματα που ανεγέρθηκαν σε επικίνδυνες περιοχές πρέπει να γκρεμιστούν» ξεκαθάρισε ο κυβερνήτης της Καμπανίας, ο Βιντσέντζο ντε Λούκα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RAI.

Το 90% των δήμων στην Ιταλία απειλείται από κατολισθήσεις και πλημμύρες

Στον απόηχο της τραγωδίας στην Ίσκια ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσο, προειδοποίησε ότι «περισσότερο από το 90% των δήμων στην Ιταλία κινδυνεύει από κατολισθήσεις και άλλες φυσικές καταστροφές».

«Το 94% των δήμων κινδυνεύει από πλημμύρες, κατολισθήσεις και διάβρωση των ακτών» δήλωσε ακόμη ο Κούρτσο, προσθέτοντας ότι «ολόκληρη η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο».

Αυτοκίνητα στο νησί Ίσκια κατέληξαν στη θάλασσα μετά τις πλημμύρες
Αυτοκίνητα στο νησί Ίσκια κατέληξαν στη θάλασσα μετά τις πλημμύρες © EPA/Ciro Fusco

Οι φονικές κατολισθήσεις στην Ίσκια της Ιταλίας σημειώθηκαν το Σάββατο. «Πολλά από τα σπίτια εκεί έχουν χτιστεί παράνομα» ανέφερε ακόμη, υπογραμμίζοντας ότι άλλα τμήματα της Ιταλίας με λιγότερες παραβιάσεις των οικοδομικών κανονισμών είναι επίσης ευάλωτα.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα θύματα της φονικής κατολίσθησης στην Ιταλία είναι και ένα νεογέννητο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ