Κοσμος

Ιταλία: Τραγωδία χωρίς τέλος στην Ίσκια - Νεογέννητο ανάμεσα στα θύματα

Τουλάχιστον έξι νεκροί και έξι αγνοούμενοι από την κακοκαιρία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο νησί Ίσκια της Ιταλίας συνεχίζεται ο αγώνας των διασωστών για τον εντοπισμό αγνοουμένων - Τουλάχιστον 6 νεκροί, σκοτώθηκε νεογέννητο και ένα παιδί 6 ετών.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες στην Ίσκια της Ιταλίας © EPA/Ciro Fusco

Στο νησί Ίσκια της Ιταλίας συνεχίζεται ο αγώνας των διασωστών για τον εντοπισμό αγνοουμένων - Τουλάχιστον 6 νεκροί, σκοτώθηκε νεογέννητο και ένα παιδί 6 ετών.

Tα μέλη των σωστικών συνεργείων εντόπισαν έξι πτώματα στο νησί Ίσκια της νότιας Ιταλίας, το οποίο χτυπήθηκε από ισχυρότατο κύμα κακοκαιρίας.

Οι αγνοούμενοι, έως τώρα, παραμένουν έξι. Από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις έχασαν την ζωή τους δυο μικρά παιδιά, ένα νεογέννητο και ένα παιδί έξι ετών. Οι τραυματίες είναι δεκατρείς και εκατόν εξήντα επτά άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι δήλωσε, ότι με τα δυο εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε σήμερα η κυβέρνηση, με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, «θα στηθούν προσωρινές κατοικίες, θα πραγματοποιηθούν έργα σε σειρά δρόμων και θα διανεμηθούν φαγητά στους πληγέντες».

Τα σωστικά συνεργεία πρόκειται να συνεχίσουν το έργο τους και αύριο, με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

Ιταλία: Τραγωδία στην Ίσκια - H μεγάλη απειλή του συνδυασμού κλιματικής κρίσης και γεωδυναμικών φαινομένων

«Οι μεγάλες καταστροφές και οι απώλειες δεκάδων ανθρώπων από έντονες βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και ροές εδαφών που εκδηλώθηκαν στη νήσο Ίσκια, κοντά στη Νάπολη, εγείρουν τεράστια ανησυχία για το μέλλον», τονίζουν ο Ευθύμης Λέκκας, ο Παναγιώτης Καρύδης και ο Σπύρος Μαυρούλης, από τους πιο έμπειρους επιστήμονες στα θέματα διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα σε έξι ώρες έπεσαν έως και 155 χιλιοστά βροχής στο βόρειο τμήμα του ηφαιστειογενούς νησιού. Η βροχόπτωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα κατά σειρά την πρόκληση πλημμυρικών ροών, τη διάβρωση εδαφών, τη γένεση εκτεταμένων λασποροών, την ενεργοποίηση κατολισθήσεων και καθιζήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Casamicciola Terme, η οποία υπέστη εκτεταμένες βλάβες.

Στο νησί Ίσκια της Ιταλίας συνεχίζεται ο αγώνας των διασωστών για τον εντοπισμό αγνοουμένων - Τουλάχιστον 6 νεκροί, σκοτώθηκε νεογέννητο και ένα παιδί 6 ετών.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το ιταλικό νησί που πλήττεται σφοδρά από κατολισθήσεις και πλημμύρες © EPA/Ciro Fusco

Στην ίδια περιοχή οι παραπάνω ερευνητές βρέθηκαν τον Αύγουστο του 2017, αμέσως μετά το σεισμό μεγέθους 4.0 R και εστιακού βάθους 5 χιλιομέτρων, που ήταν αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή και ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες και σοβαρές βλάβες στο δομημένο ιστό και στις υποδομές της σεισμόπληκτης περιοχής.

Μετά τον Μύρτο στην Κεφαλονιά, όπου εκδηλώθηκαν καταπτώσεις από τους σεισμούς στις αρχές του 2014 και λασποροές από τον Μεσογειακό Κυκλώνα Ιανό το φθινόπωρο του 2020, τον Σχίνο στην Κορινθία, που αποτελεί μια σεισμικά ενεργή περιοχή με συχνή εκδήλωση καταστροφικών λασποροών (2020, 2021), την Κινέτα της Αττικής, τα Χανιά, την Εύβοια, η νήσος Ischia προστίθεται στον κατάλογο των περιοχών όπου τα γεωδυναμικά φαινόμενα (σεισμοί, ηφαίστεια, tsunami, κατολισθήσεις) συμπλέκονται με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, ροές εδαφών, πλημμύρες, λασποροές) συνθέτοντας μια νέα απειλή, που περιλαμβάνει όλο και πιο ευρύ κατάλογο σύμπλεξης κινδύνων διαφορετικής προέλευσης σε ίδιες γεωγραφικές περιοχές, τονίζουν οι ερευνητές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ