Κοσμος

Η Αντζελίνα Τζολί κατά των κυβερνήσεων: «Δεν κάνετε τίποτε για τα θύματα βιασμού στους πολέμους»

Η σεξουαλική κακοποίηση όπλο σχεδόν σε κάθε σύγκρουση την τελευταία δεκαετία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντζελίνα Τζολί
© EPA / SHAWN THEW

Αντζελίνα Τζολί: Η ηθοποιός για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις, τη στάση των κυβερνήσεων και την έλλειψη δράσης

Με άρθρο της στον Guardian η Αντζελία Τζολί στρέφεται κατά των κυβερνήσεων για την έλλειψη δράσης υπέρ της υποστήριξης των επιζώντων βιασμού εν καιρώ πολέμου, χαρακτηρίζοντάς τη «βαθιά οδυνηρή και απογοητευτική».

«Υπήρξε κάποια πρόοδος… αλλά δεν ήταν σχεδόν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των επιζώντων ή για να αποτρέψει τους δράστες από το να χρησιμοποιήσουν τον βιασμό ως όπλο πολέμου σε σχεδόν κάθε νέα σύγκρουση την περασμένη δεκαετία», αναφέρει η ηθοποιός, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που ξεκίνησε την Πρωτοβουλία για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις με τον άλλοτε υπουργό Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ το 2012. Σε άλλο σημείο του άρθρου της σημειώνει ότι «παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις, δεν έχουμε δει σημαντική, διαρκή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι βαθιά οδυνηρό και απογοητευτικό».

Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση γιορτάζει την 10η επέτειο της Πρωτοβουλίας για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις, διοργανώνοντας συνέδριο στο Λονδίνο, η Αντζελίνα Τζολί σημειώνει: «Συναντάμε και συζητάμε αυτές τις φρικαλεότητες και συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ να επαναληφθούν. Υποσχόμαστε να τραβήξουμε – και να κρατήσουμε – αυτή τη γραμμή. Αλλά όταν πρόκειται για δύσκολες επιλογές για το πώς να εφαρμόσουμε αυτές τις υποσχέσεις, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά. Αντιμετωπίζουμε ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας τους, όπως στην περίπτωση της Συρίας. Αντιμετωπίζουμε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που τίθενται πρώτα, αντιμετωπίζοντας ορισμένες συγκρούσεις ως πιο σημαντικές από άλλες. Και αντιμετωπίζουμε έλλειψη πολιτικής βούλησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των προσπαθειών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στην εμπόλεμη ζώνη, παρά την άμεση σύνδεση με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Βρετανία: 12,5 εκατομμύρια λίρες για την αντιμετώπιση της βίας

Υπουργοί και εκπρόσωποι από 70 χώρες αναμένεται να παραστούν στη διήμερη σύνοδο κορυφής του PSVI, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα. Μαζί τους θα είναι οι επιζώντες της βίας και οι νομπελίστες Nadia Murad και Denis Mukwege. Ο Ταρίκ Αχμάντ, ειδικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου για το PSVI, είπε ότι η διάσκεψη θα «οδηγήσει σε νέα δράση», θα εξασφαλίσει νέες δεσμεύσεις (συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης) και «θα συζητήσει πώς να ενισχύσει την παγκόσμια απάντηση σε αυτά τα εγκλήματα και πώς να αντιμετωπίσει μερικές από τις πραγματικές ρίζες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω φύλου».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη νέα χρηματοδότηση ύψους 12,5 εκατομμυρίων λιρών για τρία χρόνια σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας. Τα περισσότερα από τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των επιζώντων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, δήλωσε: «Η ίδια η απειλή του βιασμού και της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου θα πρέπει να επιφέρει άμεση διεθνή καταδίκη και ταχεία δράση για να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις πριν ξεκινήσουν. Σήμερα λοιπόν, στεκόμαστε αλληλέγγυοι για να στηρίξουμε τους επιζώντες και να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Αλλά και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους διατάζουν, επιτρέπουν ή διαπράττουν σεξουαλική βία: δεν θα την ανεχθούμε και θα πιέσουμε για δίωξη των δραστών».

Αλλά ο Nimco Ali, ο διευθύνων σύμβουλος του Five Foundation, μιας οργάνωσης που εργάζεται για γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, είπε ότι η δέσμευση χρημάτων δεν αρκούσε. «Δεν αρκεί να βλέπουμε ανανεωμένες δεσμεύσεις», είπε. «Έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι επαρκείς ή αξιόπιστες. Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης πρέπει να ενσωματώσει την αλλαγή στον πυρήνα του και να ενημερώσει τις δικές του συστημικές προτεραιότητες, θέτοντας τις αρχές της ισότητας των φύλων στο επίκεντρο των πολιτικών βοήθειας και διπλωματίας του». Ο Αλί πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθούν χρήματα σε τοπικές γυναικείες οργανώσεις. «Εκτός εάν η διεθνής βοήθεια και οι στρατηγικές ξένης διπλωματίας περιλαμβάνουν ακλόνητες και συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις για γυναίκες και κορίτσια σε επίπεδο βάσης –σε χώρες όπου συμβαίνουν συγκεκριμένα κρούσματα βίας– θα είμαστε ξανά εδώ σε 10 χρόνια», είπε.

Η Eva Tabbasam, διευθύντρια της Gender Action for Peace and Security, είπε ότι τα 12,5 εκατομμύρια λίρες ήταν «μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το ποσό των χρημάτων που κόπηκαν από τον προγραμματισμό για την ισότητα των φύλων». Πέρυσι σημειώθηκε μείωση 3 δισεκατομμυρίων λιρών στον προϋπολογισμό της βοήθειας στο εξωτερικό, με περαιτέρω περικοπές να εκτιμώνται τα επόμενα χρόνια. Μια ανάλυση της βρετανικής βοήθειας μεταξύ 2019 και 2022 έδειξε ότι οι περικοπές είχαν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών.

Η Yasmin Sooka, πρόεδρος της επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Νότιο Σουδάν, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία σήμαινε ότι οι οργανώσεις από τις οποίες εξαρτώνται οι επιζώντες της σεξουαλικής βίας στο Νότιο Σουδάν και σε άλλες χώρες είχαν περικοπεί τα χρήματά τους τα τελευταία χρόνια. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει αυτές τις παραβιάσεις στο Νότιο Σουδάν, αλλά ελλείψει ειρήνης τουλάχιστον θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μπαλώσουμε τα θύματα», είπε.

Μια σύνοδος κορυφής του PSVI που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 2014 – στην οποία συμμετείχαν 1.700 πολιτικοί, διασημότητες και επιζώντες – επικρίθηκε για το ότι κόστισε περισσότερο από πενταπλάσιο τον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου του 2015 για την αντιμετώπιση του βιασμού σε εμπόλεμες ζώνες. Το 2020, μια καταδικαστική έκθεση από την υπηρεσία παρακολούθησης της βοήθειας ανέφερε ότι το PSVI «δεν είχε εκπληρώσει πλήρως τις φιλοδοξίες του και κινδυνεύει να απογοητεύσει τους επιζώντες».

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ