Κοσμος

Σπάνιο κείμενο του Δαρβίνου βγαίνει σε δημοπρασία από τον Sotheby's

Με τη χειρόγραφη υπογραφή του Άγγλου επιστήμονα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα κομμάτι χαρτί με την υπογραφή του Δαρβίνου αναμένεται να γίνει «χρυσό» σήμερα Παρασκευή (25/11) σε δημοπρασία του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη. Σε αυτό το χειρόγραφο ο Δαρβίνος υπεραμύνεται της θεωρίας της εξέλιξης.

Η εκτιμώμενη τιμή που αναμένεται να «πιάσει» το συγκεκριμένο χειρόγραφο, ξεπερνά πλέον το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο Δαρβίνος δεν κρατούσε αρχείο από το έργο του, γι’ αυτό και έχουν διασωθεί ελάχιστα πρωτότυπα κείμενα.

Η τιμή για το συγκεκριμένο χειρόγραφο ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, καθώς ο διάσημος επιστήμονας επέλεξε να υπογράψει με ολόκληρο το όνομά του (Charles Darwin) και όχι με τις συνήθεις επιλογές «C Darwin» ή «Ch Darwin».

Στο χειρόγραφο υπάρχει και ένα απόσπασμα από την τρίτη έκδοση του βιβλίου του «Η καταγωγή των ειδών», το οποίο εκδόθηκε πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου 1859 και παρουσιάζει την «επαναστατική» -για την εποχή- εξελικτική θεωρία της φυσικής επιλογής, όπου το πιο δυνατό είδος (σ.σ. αυτό που προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες και αλλαγές του περιβάλλοντος) επιβιώνει τελικά.

«Σε αυτό το απόσπασμα ο Δαρβίνος επιχειρεί να δείξει ότι οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν τη θεωρία του απίστευτη και παράξενη, όμως το ίδιο έλεγαν και για τον Νεύτωνα και τη βαρύτητα. Ωστόσο, κανείς πλέον δεν αμφιβάλει για την ύπαρξη της βαρύτητας» εξηγεί ο καθηγητής John van Wyhe, μελετητής του Δαρβίνου, μιλώντας στο BBC.

Το χειρόγραφο με την υπογραφή του Δαρβίνου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της εποχής «The Autographic Mirror», του Γερμανού εκδότη Hermann Kindt, το οποίο παρουσίαζε υπογεγραμμένα κείμενα από διάσημους ανθρώπους μαζί με τη βιογραφία τους.

Με πληροφορίες από BBC