- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξήλωσαν χιονοδρομικό κέντρο στη Γαλλία λόγω έλλειψης χιονιού
Τέλος εποχής για το Saint-Firmin
Saint-Firmin: Οι ένδοξες ημέρες σκι από το παρελθόν, η κλιματική αλλαγή και η κατεδάφιση του αναβατήρα μετά από 15 χρόνια εκτός λειτουργίας
Το τέλος μίας εποχής γεμάτη διασκέδαση, ζωντάνια και κυρίως χιόνι σήμανε η απομάκρυνση και των τελευταίων εγκαταστάσεων για σκι στο μικρό γαλλικό χωριό των Άλπεων, Saint-Firmin. Ο λόγος; Τα τελευταία χρόνια το χωριό «δεν πιάνει χιόνι», προκειμένου να προσκαλέσει τους λάτρεις του χειμερινού σπορ.
Τις προηγούμενες ημέρες, περίπου εκατό άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αποχαιρετήσουν το τελεφερίκ τους, καθώς μια μικρή ομάδα εργαζόταν για να το αποσυναρμολογήσει στα τέλη του περασμένου μήνα. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη άλλαξε όσα πιστεύαμε για αυτήν την τοποθεσία και πλέον πρέπει να παραδώσουμε το χωριό πίσω στη φύση», δήλωσε ένας 63χρονος κάτοικος του χωριού.
Το χιονοδρομικό κέντρο χτίστηκε αρχικά το 1964 για να βοηθήσει τα παιδιά του χωριού να μάθουν πώς να κάνουν σκι προτού ακολουθήσουν πιο δύσκολα μονοπάτια γύρω από τις Άλπεις. «Η έλλειψη χιονιού σήμαινε ότι η τελευταία φορά που το τελεφερίκ λειτούργησε ήταν πριν από περίπου 15 χρόνια και για ένα μόνο Σαββατοκύριακο. Από τότε, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά», είπε ο Beauzon. Ο ίδιος θυμάται Σαββατοκύριακα γεμάτα δράσεις με τα παιδιά του χωριού. Ο τοπικός αθλητικός σύλλογος θα πραγματοποιούσε αγώνες τα Σαββατοκύριακα και θα άνοιγε διασκεδαστικές εκδηλώσεις για όλους τους επισκέπτες τις Τετάρτες, ακολουθούμενες από τελετές βραβείων στην κεντρική πλατεία του χωριού. Τα βραβεία ήταν συνήθως ένα ζευγάρι κάλτσες, μια σοκολάτα. Στο τέλος κάθε χιονοδρομικής περιόδου, θα απονέμονταν τρόπαια στους ισχυρότερους σκιέρ του χωριού.
Δύσκολο το έργο απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων
Η ομάδα των περίπου 20 εργαζομένων χρειάστηκε δύο ημέρες για να ολοκληρώσει την αποσυναρμολόγηση ολόκληρου του συστήματος αναβατήρα. Το κόστος ολόκληρης της αποξήλωσης του ανελκυστήρα Saint-Firmin είναι περίπου 20.000 ευρώ (20.691 $) και χρηματοδοτείται κυρίως από τις τοπικές αρχές με τη βοήθεια φιλανθρωπικών οργανώσεων. Το ανακτηθέν μέταλλο συλλέχθηκε από μια εταιρεία που ειδικεύεται στα παλιοσίδερα και θα ανακυκλωθεί.
Η άνοδος της θερμοκρασίας και ο φετινός καύσωνας δείχνουν ότι μάλλον δεν ήταν αυτός ο τελευταίος αναβατήρας που θα ξηλωθεί στη Γαλλία λόγω έλλειψης χιονιού. Η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα πολύ πιο δύσκολο μέλλον καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 και ακόμη και 6,7 στο χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από ερευνητές της γαλλικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Météo France τον Οκτώβριο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο Val Thorens, το θέρετρο με το υψηλότερο υψόμετρο στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι καθυστερούσε την έναρξη της χιονοδρομικής περιόδου του κατά μία εβδομάδα έως τις 26 Νοεμβρίου λόγω του «ζεστού καιρού του φθινοπώρου». Στο Saint-Firmin, οι ντόπιοι αποφάσισαν να χτίσουν κάτι στην παλιά τοποθεσία των λιφτ του σκι, για να θυμίζουν στα παιδιά τους αυτό το κομμάτι της ιστορίας.
Με πληροφορίες από το CNN
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι αναφέρουν για την αντισημιτική επίθεση
Φέρεται να εθεάθη μαζί με τον επιχειρηματία Μπλέικ Γουίν
Kατέγραφαν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα και εισέπνεαν νιτρώδες οξείδιο, γνωστό και ως «αέριο γέλιου»
Νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες και 780 συλλήψεις μετά τους πανηγυρισμούς για το Champions League – Στο επίκεντρο η διαχείριση πλήθους και η βία στα γαλλικά προάστια.
Αντίποινα με drones και πυραύλους
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.