Κοσμος

Καταργείται η Βουλή των Λόρδων; - Η δέσμευση των Εργατικών στη Βρετανία

Το σώμα δημιουργήθηκε τον 14o αιώνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βουλή των Λόρδων: Κατάργηση του σώματος υπόσχεται ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ 

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Kιρ Στάρμερ, θα καταργήσει τη Βουλή των Λόρδων και θα την αντικαταστήσει με ένα νέο εκλεγμένο σώμα, σε μία προσπάθεια να «αποκαταταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική».

Όπως είπε, οι συνεχόμενες αλλαγές προσώπων στην εξουσία και η κατάσταση στo Ηνωμένο Βασίλειο έχει κλονίσει συνολικά την πολιτική ζωή της χώρας και για αυτόν τον λόγο ετοιμάζει μία σαρωτική μεταρρύθμιση. 

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Observer, σε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, ο Στάρμερ είπε στο Εργατικό Κόμμα ότι υπάρχει πλέον ισχυρή υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων, τόσο σε κομματικές γραμμές όσο και στο κοινό. Περιέγραψε «μερικές πολύ σαφείς αρχές» για τη μεταρρύθμιση, συμπεριλαμβανομένου ότι κάθε νέο σώμα θα πρέπει να εκλέγεται από ψηφοφόρους αντί να διορίζεται από πολιτικούς.

«Θέλω να είμαι σαφής ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου στο σύστημα διακυβέρνησής μας», είπε. «Η μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων είναι μόνο ένα μέρος αυτού. Οι άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα των πολιτικών και της πολιτικής να επιφέρουν αλλαγές – γι' αυτό, εκτός από τη διόρθωση της οικονομίας μας, πρέπει να διορθώσουμε και την πολιτική μας».

Ο Starmer είπε στο κόμμα την Τετάρτη ότι θεωρούσε τη μεταρρύθμιση των Λόρδων ως κρίσιμο μέρος της ατζέντας του με στόχο την «προώθηση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική». Ο Starmer υποσχέθηκε ότι θα ήταν «το πιο τολμηρό έργο που έχουν ξεκινήσει οι Εργατικοί εδώ και μια γενιά και εξίσου τολμηρό και ριζοσπαστικό όσο το πρόγραμμα αποκέντρωσης που παρείχαν οι Εργατικοί τη δεκαετία του 1990 και του 2000».

Παρά τις εξαγγελίες του Στάρμερ, έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες σχετικά με τις δεσμεύσεις του και το κατά πόσο θα υλοποιηθούν. Ωστόσο, γίνεται κατανοητό ότι τώρα βλέπει τη μεταρρύθμιση των Λόρδων ως απαραίτητη για να αποδείξει ότι οι Εργατικοί θα αντιπροσώπευαν μια αποφασιστική αλλαγή από τους Συντηρητικούς.

Τα σχόλια του Στάρμερ υποδηλώνουν ότι υποστηρίζει πολλές από τις ιδέες που διατυπώθηκαν στη συνταγματική αναθεώρηση από τον πρώην πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, που συνιστά την ανάθεση νέων οικονομικών εξουσιών, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας, και τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων συμβουλίων των εθνών και της Αγγλίας.

Βουλή των Λόρδων: Μια ιστορία 7 αιώνων

Το σώμα δημιουργήθηκε τον 14o αιώνα και έκτοτε δεν έχει ανασταλεί ποτέ η λειτουργία του εκτός από την περίοδο μετά τον Εμφύλιο του 1640 και την εκτέλεση του βασιλιά Κάρολου Α', ενώ τέθηκε και πάλι σε λειτουργία το 1660 με την επάνοδο της μοναρχίας. Στους πρώτους αιώνες της ύπαρξής του ήταν το ισχυρότερο Νομοθετικό Σώμα της Βρετανίας, ωστόσο, από τον 18o αιώνα οι εξουσίες του άρχισαν να περιορίζονται. Το 1999, η κυβέρνηση Μπλερ με νόμο κατάργησε το αυτόματο κληρονομικό δικαίωμα πολλών λόρδων να γίνονται μέλη του. Το σώμα αποτελείται από 24 ανώτερους κληρικούς της Αγγλικανικής Εκκλησίας και περισσότερους από 700 λόρδους που υπηρετούν ισόβια.