Κοσμος

Κοντά σε εκεχειρία διαρκείας Χαμάς και Ισραήλ - Ξεκινούν οι συζητήσεις στο Κάιρο

Οι σκέψεις των δυο επιτελείων

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γάζα: Kοντά σε εκεχειρία διαρκείας Χαμάς και Ισραήλ - Ξεκινούν οι συζητήσεις στο Κάιρο 

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί το Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε την Κυριακή στο Reuters αξιωματούχος οργάνωσης, καθώς οι διαμεσολαβητές εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας πριν από την ισραηλινή επίθεση στη νότια πόλη Ράφα.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία θα συζητήσει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που παρέδωσε η Χαμάς στους διαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο, καθώς και την απάντηση του Ισραήλ.

Τι συμβαίνει με τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς;

Υπήρξε μια πρόσφατη έξαρση γύρω από τις συνομιλίες. Σύμφωνα με τον Barak Ravid του Axios, η ισραηλινή πρόταση αφορά μια πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων και συνομιλίες για την «αποκατάσταση της βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα. Τις τελευταίες ημέρες η Χαμάς έχει επίσης μεταδώσει διάφορα βίντεο με αποδείξεις ζωής ομήρων, οι οποίοι αναμένεται να ανταλλαγούν κάποια στιγμή, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την εσωτερική πολιτική πίεση στο Ισραήλ, όπου το ζήτημα της επιστροφής των ομήρων είναι το πλέον σημαντικό ζήτημα.

Η γλώσσα είναι διδακτική. Η «βιώσιμη ηρεμία» υποδηλώνει μια λύση κάπως μικρότερη από την «ολοκληρωτική νίκη» που επανειλημμένα διαφημίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι αντικατοπτρίζει μια πρόταση για εκεχειρία από έναν ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, τον Χαλίλ αλ-Χάγια, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος πρότεινε την ιδέα μιας χούντνα, μια λέξη που χρησιμοποιείται στην ισλαμική νομολογία για να περιγράψει ένα είδος μακροπρόθεσμης εκεχειρίας ή «ηρεμίας».

Ωστόσο, τα μηνύματα που προέρχονται από τις συνομιλίες ήταν πολύ αντιφατικά. Ενώ οι Καταριανοί, οι οποίοι εκπροσωπούν μια οδό διαμεσολάβησης, έχουν μιλήσει δημοσίως για την απογοήτευσή τους για τις αδιέξοδες συνομιλίες, υπήρξε μεγαλύτερη δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες γύρω από τις συνομιλίες Αιγύπτου-Ισραήλ - ένα φόρουμ που έχει προσφέρει εκεχειρία σε προηγούμενες συγκρούσεις. Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ότι οι συνομιλίες με τους Αιγύπτιους ήταν «πολύ καλές, επικεντρωμένες, διεξήχθησαν σε καλό κλίμα και προχώρησαν σε όλες τις παραμέτρους».

Με τη Χαμάς να δηλώνει ότι εξετάζει τη νέα πρόταση, δημοσιεύματα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή ανέφεραν ότι πρόσφατες συνεδριάσεις του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας υποδηλώνουν μια πιο «ευέλικτη» θέση. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται επίσης να επισκεφθεί το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει τις διαπραγματεύσεις.

Τι γίνεται με την απειλή του Ισραήλ να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ράφα;

Το Ισραήλ έχει καταστήσει πολύ σαφές ότι χρησιμοποιεί την προοπτική μιας επιχείρησης στη Ράφα και τις ορατές προετοιμασίες του γι' αυτήν - συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μεγάλων καταυλισμών με σκηνές - ως ρητή απειλή προς τη Χαμάς, λέγοντας ουσιαστικά ότι αυτή αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός.

Το ζήτημα περιπλέκεται, ωστόσο, από το γεγονός ότι η Χαμάς γνωρίζει άριστα την έντονη αντίθεση διεθνώς στο ενδεχόμενο εισβολής.Υπογραμμίζοντας το γεγονός αυτό, οι New York Times ανέφεραν την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις αμυντικές εξαγωγές προς το Ισραήλ σε περίπτωση που αυτό εξαπολύσει επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα. Ορισμένοι ισραηλινοί σχολιαστές επισημαίνουν επίσης τις εικασίες ότι το διεθνές ποινικό δικαστήριο μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους ως κίνητρο για ένα νέο άνοιγμα στις συνομιλίες.

Τι προτείνει το Ισραήλ;

Το βασικό σχήμα οποιασδήποτε συμφωνίας δεν έχει αλλάξει. Θα παρουσιαστεί ως «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έναντι των ομήρων. Η Χαμάς θα απελευθερώσει ομήρους με αντάλλαγμα μια εκεχειρία που θα διαρκέσει εβδομάδες και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. 

Η τρέχουσα φόρμουλα θα επέτρεπε προφανώς την απελευθέρωση ενός ελαφρώς μικρότερου αριθμού ομήρων, 33 ασθενών, ηλικιωμένων και τραυματιών - που αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των επιζώντων ομήρων της ανθρωπιστικής κατηγορίας - με αντάλλαγμα απροσδιόριστο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ορισμένες αναφορές έχουν υποδηλώσει ότι το Ισραήλ έχει δείξει προθυμία να κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των δυνάμεων που κόβουν τη Λωρίδα της Γάζας στη μέση και να επιτρέψει την επιστροφή των κατοίκων στα βόρεια.

Πηγή: Guardian