Κοσμος

Φονικό χτύπημα στα 2,5 χλμ φέρεται να πέτυχε Ουκρανός sniper (βίντεο)

Ποιος κατέχει το άτυπο αυτό ρεκόρ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ουκρανία: Έλευθερος σκοπευτής φέρεται να σκότωσε έχθρο στα 2.500 χλμ

Ένας ελεύθερος σκοπευτής στην Ουκρανία το όνομα του οποίου παραμένει μυστικό φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε Ρώσο στρατιώτη από απόσταση 2.710 μέτρων.

Τις εικόνες μοιράστηκε επίσης το Γραφείο Στρατηγικών Επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στις 13 Νοεμβρίου, μαζί με μία δήλωση που έλεγε, «Ένας Ουκρανός ελεύθερος σκοπευτής ήρθε πολύ κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ για το μακρινότερο φονικό χτύπημα ελεύθερου σκοπευτή».

Έπειτα ακολούθησε και άλλο φονικό χτύπημα, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του ουκρανικού στρατού, ο οποίος και δημοσίευσε υλικό που αναφέρει πως επιβεβαιώνει το χτύπημα μέσα από την διόπτρα του όπλου του Ουκρανού.

Βρετανός ελεύθερος σκοπευτής αποκαλύπτει πώς έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ δολοφονίας

Ένας πρώην ελεύθερος σκοπευτής του βρετανικού στρατού αποκάλυψε τον περασμένο Φεβρουάριο πώς κατά λάθος έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί ποτέ για μία δολοφονία. Ο Κρεγκ Χάρισον ήταν σε αποστολή το 2009 στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν όταν πυροβόλησε από απόσταση 2.475 μέτρων και κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρΜιλώντας στο Unilad εξήγησε πώς μια περίπολος μπήκε σε μια «ζώνη δολοφονίας», όπου «το να σε σκοτώσουν είναι εξαιρετικά εύκολο. Πρόκειται για μια έκταση γης όπου είναι ανοιχτή και δεν έχεις πού να κρυφτείς και μπορούν απλώς να σε κάνουν κομμάτια», σχολίασε.

Αναφέροντας λεπτομερώς το περιστατικό, ο Χάρισον είπε: «Είδα από μακριά κάτι να τρεμοπαίζει» και αντιλήφθηκε πως ήταν ένας εχθρός (Ταλιμπάν) με ραδιόφωνο και το τρεμόπαιγμα ήταν η κεραία του». Σύντομα όμως η προσοχή του στράφηκε ξανά στην περίπολο των 12 στρατιωτών, που τους πυροβολούσαν.

Το όπλο που είχε μαζί του ο Χάρισον είχε εμβέλεια 1.500 μέτρα αλλά έπρεπε να καταφέρει βολή στα 2.475. «Έπρεπε λοιπόν, να κάνω αυτό που ονομάζω lobbing και έτσι έριξα μια σφαίρα μέσα. Μου πήρε εννέα βολές για να φτάσω εκεί, γιατί έκανα bracketing. Είναι όταν πυροβολείς την πρώτη φορά, βλέπεις πού προσγειώνεται, προσθέτεις λίγο ακόμα, προσθέτεις λίγο ακόμα μέχρι να χτυπήσεις εκεί που θες», εξήγησε για το τι είναι το bracketing.

Η προηγούμενη μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί για δολοφονία ήταν επίσης στο Αφγανιστάν το 2002 και ήταν μόλις 50 μέτρα μικρότερη.