Κοσμος

Ο Τραμπ ξανά υποψήφιος και γιατί τίποτε δεν είναι όπως παλιά

Τα έξι εμπόδια της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
© Getty Images

Nτόναλντ Τραμπ: Η υποψηφιότητα, η προηγούμενη θητεία, η σκιά της 6ης Ιανουαρίου, οι ισχυροί αντίπαλοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε την Τρίτη (15/11) επίσημα στις ομοσπονδιακές εκλογικές αρχές την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024 με τη «δέσμευση» ότι ο Τζο Μπάιντεν «δεν θα μείνει άλλα τέσσερα χρόνια» στον Λευκό Οίκο.

Ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος επισημοποίησε την υποψηφιότητά του, την τρίτη κατά σειρά, με έγγραφο που επιδόθηκε στην ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή (Federal Election Commission, FEC), μερικά λεπτά προτού κάνει τη «μεγάλη ανακοίνωση» που είχε προαναγγείλει μπροστά στους συγκεντρωμένους οπαδούς του που ανυπομονούσαν στην πολυτελή κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.

Όπως όμως επισημαίνει και το BBC, υπάρχουν τουλάχιστον έξι λόγοι για τους οποίους το 2015, οπότε ο Τραμπ κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος, δεν έχει καμία σχέση με το 2022.

1. Δεν είναι άφθαρτος πολιτικά

Πριν από οκτώ χρόνια, ο Τραμπ δεν είχε προιστορία στην πολιτική. Χωρίς ιστορικό ως αξιωματούχος, οι ψηφοφόροι μπορούσαν να προβάλλουν τις ελπίδες και τις επιθυμίες τους σε αυτόν. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Ενώ ο Τραμπ είχε κάποια αξιοσημείωτα πολιτικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της θητείας του, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών και της μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης, είχε επίσης σημαντικές αποτυχίες. 

2. Η σκιά της 6ης Ιανουαρίου

Ο Τραμπ δεν κατεβαίνει μόνο με βάση το πολιτικό του ιστορικό ως πρόεδρος. Θα πρέπει να υπερασπιστεί τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το τέλος της προεδρίας του και τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Εκτός των δικαστικών περιπετειών, ο πρώην πρόεδρος των έχει δηλώσει ότι αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2024, θα δώσει χάρη σε όσους κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα σε σχέση με τη θανάσιμη επίθεση υποστηρικτών του στις 6 Ιανουαρίου εναντίον του Καπιτωλίου των ΗΠΑ.

3. Δικαστικές περιπέτειες

Εκτός της έρευνας την οποία πραγματοποίησαν δυνάμεις του FBI στο Mar-a-Lago, την έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, ο πρώην πρόεδρος έχει κληθεί να δώσει ένορκη κατάθεση στο γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως για την Πολιτεία της δραστηριότητες real estate της οικογένειάς του.

Εδώ και χρόνια η Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς συγκεντρώνει στοιχεία για να διαπιστώσει εάν ο Τραμπ και η εταιρεία του «φούσκωναν» τεχνητά την αξία των ξενοδοχείων του, των γηπέδων γκολφ του και των άλλων περιουσιακών στοιχείων του.

Αυτό κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας του Τραμπ ήταν εξαπατητικές ή παραπλανητικές. Αυτό κατέστησε αναγκαία την ανάκριση του Τραμπ και δύο εκ των παιδιών του για να προσδιοριστεί ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτές τις πρακτικές.

Η έρευνα αυτή αφορά μια αστική υπόθεση και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις, μόνο σε αστικές αξιώσεις. Μάλιστα, υπάρχουν δύο βασικά ενδεχόμενα: είτε η Τζέιμς θα προχωρήσει σε μια αγωγή σε βάρος του, που θα μπορούσε να πάρει καιρό μέχρι να εκδικαστεί. Σε αυτή την περίπτωση εάν κερδίσει την αγωγή, θα επιβληθούν αυστηρές χρηματικές ποινές στον Τραμπ και περιορισμοί στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί τελικά με τους δικηγόρους του αμερικανού προέδρου κάποιου είδους συμβιβασμό, όπου και πάλι θα κληθεί να καταβάλει σημαντικά ποσά.

4. Ρον ντε Σάντις

Από την περασμένη Τρίτη, ο εφιάλτης του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λέγεται Ρον ντε Σάντις.  «Δεν έπρεπε να πω ότι το 2020 είχα 1,1 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Ρον Ντ. φέτος;», έγραψε αναφερόμενος στη θριαμβευτική επανεκλογή του 44χρονου κυβερνήτη.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι δεν θα ήταν συνετό για τον ντε Σάντις να είναι αντίπαλός του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. «Αν είμαι αντιμέτωπος με εκείνον, θα τον νικήσω όπως θα νικήσω όλους τους άλλους», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο στο Yahoo Finance. «Πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα αποσυρθούν (από την κούρσα για το χρίσμα), πιστεύω ότι θα αποσυρθεί», είχε προσθέσει.

5. Δημοφιλία

Τα αρνητικά αποτελέσματα των υποστηρικτών του και υποψηφίων που ο ίδιος στήριξε ανοικτά κατά τις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένη Τρίτης, αλλά και η άνετη επικράτηση του Ρον ΝτεΣάντις στην εκλογή του κυβερνήτη της Φλόριντα που καθιστά τον τελευταίο αντίπαλον δέος του κ. Τραμπ εντός του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, ωθούν στελέχη του κόμματος αλλά και φίλα στην αμερικανική αντιπολίτευση προσκείμενα μέσα ενημέρωσης να γυρίζουν την πλάτη στον ιδιόρρυθμο επιχειρηματία και να τον καλούν να μην τολμήσει να υποβάλει νέα υποψηφιότητα.

Είναι χαρακτηριστική η έκφραση που χρησιμοποίησε η Ρεπουμπλικανή αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Γουίνσαμ Ερλ-Σίαρς, κάποτε σθεναρή υποστηρίκτρια του κ. Τραμπ: Οι ψηφοφόροι, είπε η Αφροαμερικανίδα επιχειρηματίας και πολιτικός, έστειλαν στον τέως πρόεδρο «ένα πολύ σαφές μήνυμα» την Τρίτη ότι «φτάνει πια» («Enough is enough»).

Δεν είναι τυχαία η σαφής στροφή των μέσων ενημέρωσης του μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ κατά του τέως προέδρου μετά τα αποτελέσματα της Τρίτης. Έτσι έγκυρα ΜΜΕ όπως η Wall Street Journal αλλά και δημοφιλή συντηρητικά μέσα όπως η New York Post και το Fox News, όλα ιδιοκτησίας του Αυστραλοαμερικανού επιχειρηματία, πρακτικά καλούν τον Ντόναλντ Τραμπ να μην είναι ξανά υποψήφιος, ενώ επί χρόνια απηχούσαν τις απόψεις του.

6. Ο χρόνος

Αν κερδίσει την προεδρία, ο κ. Τραμπ θα είναι 78 ετών όταν ορκιστεί. Και ενώ αυτή είναι η ίδια ηλικία που είχε και ο Τζο Μπάιντεν όταν μετακόμισε στον Λευκό Οίκο, θα τον έκανε τον δεύτερο γηραιότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο χρόνος δείχνει τα δόντια του με διαφορετικούς τρόπους στους ανθρώπους, αλλά τα αυξανόμενα βάρη της ηλικίας είναι αναπόφευκτα.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Τραμπ μπορεί να αντέξει το είδος της αυστηρής προεκλογικής εκστρατείας που απαιτείται για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών - ιδίως εκεί όπου πιθανότατα θα έχει απέναντί του πολύ νεότερους υποψηφίους.

Ο Τραμπ έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή στο παρελθόν, αλλά κάθε άνθρωπος έχει τα όριά του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ