Κοσμος

«Τελειωμένο» θεωρούν τον Τραμπ τα μέσα επιρροής Μέρντοχ

Τα αιχμηρά σχόλια πρώην συμβούλου του Μπους στο Fox News

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση
Ο Ντόναλντ Τραμπ © ΕPA

Tα μίντια του Μέρντοχ στηρίζουν ξεκάθαρα Ντε Σάντις αντι του Τραμπ

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει μερικά από τα πιο ισχυρά των συντηρητικών μέσων ενημέρωσης, φάνηκε να ξεκαθαρίζει την Τετάρτη ότι θα προτιμούσε τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις ως ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η New York Post, μια ταμπλόιντ εφημερίδα που ελέγχει ο Μέρντοχ, χαιρέτισε τη νίκη του ΝτεΣάντις το βράδυ των εκλογών στην πρώτη σελίδα της το πρωί της Τετάρτης.

«DeFUTURE», έγραφε ο τίτλος της Post, δίπλα σε μια φωτογραφία του. Στο Fox News, την κυρίαρχη τηλεοπτική φωνή που ελέγχει ο Μέρντοχ, δόθηκε σημαντική προσοχή την Τετάρτη στη νίκη του ΝτεΣάντις.

Την ίδια ώρα ο σχολιαστής του Fox News και αρθρογράφος της Washington Post Μαρκ Θίσεν δήλωσε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πρέπει να κάνει μια μεγάλη ενδοσκόπηση μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Ο Θίσεν σε σχόλιό του, καθώς τα αποτελέσματα έρχονταν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε ότι είναι κατηγορητήριο για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το γεγονός ότι δεν τα πήγε καλύτερα, δεδομένων των αντιξοοτήτων που αντιμετώπισαν οι Δημοκρατικοί στις εκλογές.

«Υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα, και σκεφτείτε το αυτό: Έχουμε τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, τη χειρότερη κατάρρευση των πραγματικών μισθών εδώ και 40 χρόνια, το χειρότερο κύμα εγκληματικότητας από τη δεκαετία του 1990, τη χειρότερη κρίση στα σύνορα στην ιστορία των ΗΠΑ, έχουμε τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος από τον Χάρι Τρούμαν, από τότε που έγιναν οι προεδρικές δημοσκοπήσεις, και δεν υπήρξε κόκκινο κύμα», δήλωσε.

«Αυτό είναι ένα καυστικό κατηγορητήριο για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Αυτό είναι ένα καυστικό κατηγορητήριο για το μήνυμα που στέλνουμε στους ψηφοφόρους. Κοίταξαν όλα αυτά, και κοίταξαν την εναλλακτική λύση των Ρεπουμπλικάνων, και είπαν "όχι ευχαριστώ» πρόσθεσε. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν μεγάλες νίκες στη Φλόριντα και το Οχάιο το βράδυ της Τρίτης, αλλά το «κόκκινο κύμα» που οι αναλυτές και οι πολιτικοί παρατηρητές είχαν προβλέψει ότι θα σάρωνε  στα μέσα της πρώτης θητείας του προέδρου Μπάιντεν δεν υλοποιήθηκε.

Η παράταξη του Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων πλην όμως όχι με τη μεγάλη διαφορά που προσδοκούσε. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και τις σχετικές προβλέψεις (NBC News), οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να εξασφαλίσουν 222 έδρες και οι Δημοκρατικοί 213 στη Βουλή. Με άλλα λόγια, η μεταξύ τους διαφορά θα είναι διαφορά μόλις ολίγων εδρών. 

Το ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αύξησαν τις βουλευτικές έδρες τους δεν αποτελεί από μόνο του εντυπωσιακή είδηση. Παραδοσιακά στις ΗΠΑ, το κόμμα που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, εν προκειμένω οι Δημοκρατικοί, χάνει έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

Αψηφώντας ωστόσο τις σχετικές προβλέψεις, οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειές τους ενώ πλέον δείχνουν να διατηρούν και ένα οριακό προβάδισμα έναντι των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Εάν η Γερουσία παραμείνει υπό Δημοκρατικό έλεγχο (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το «σκορ» των εδρών στη Γερουσία ήταν ισόπαλο 48 – 48, ενώ ήταν σαφές ότι τουλάχιστον μία πολιτεία, η Τζόρτζια, θα πάει σε επαναληπτικές εκλογές τον Δεκέμβριο για τη μία έδρα που εκλέγει στη Γερουσία), τότε το πλήγμα για τους Ρεπουμπλικάνους, που είχαν προεκλογικά τροφοδοτήσει προσδοκίες «άλωσης» και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, θα είναι σημαντικό.

Το πλήγμα ωστόσο είναι ακόμη μεγαλύτερο για τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είδε πολλούς από τους υποψηφίους που είχε ανοιχτά υποστηρίξει να μην τα πηγαίνουν τελικώς τόσο καλά στην κάλπη. Ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί πως επρόκειτο να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 έπειτα από αυτές τις ενδιάμεσες κάλπες για το Κογκρέσο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ