Κοσμος

Salto de Castro: Γιατί στην Ισπανία πωλείται ένα ολόκληρο χωριό για 260.000 ευρώ

Η ιστορία της περιοχής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το χωριό Salto de Castro
Το χωριό Salto de Castro στην Ισπανία © Balles2601 / Wikimedia Commons

Salto de Castro: Το χωριό στην Ισπανία και η πώλησή του - Τα χρήματα για την επισκευή των εγκαταστάσεων και η ιστορία του τόπου

Ένα ολόκληρο χωριό στην Ισπανία, το Salto de Castro, διατίθεται προς πώληση για 260.000 ευρώ και ήδη η αγγελία που έβαλε ο τωρινός ιδιοκτήτης έχει περισσότερες από 50.000 επισκέψεις. Από αυτούς 300 πολίτες έχουν εκδηλώσει πραγματικό ενδιαφέρον για να αποκτήσουν το μικρό χωριό. 

Το Salto de Castro βρίσκεται στη βορειοδυτική Ισπανία, στα σύνορα με την Πορτογαλία, απέχει τρεις ώρες από τη Μαδρίτη και παραμένει ακατοίκητο εδώ και τρεις δεκαετίες. 

Στο μικρό χωριό βρίσκονται 44 σπίτια, ένα ξενοδοχείο, μια εκκλησία, ένα σχολείο, ένα δημοτικό κολυμβητήριο, ακόμη και ένα κτίριο στρατώνα που στέγαζε την πολιτική φρουρά. Ο ιδιοκτήτης αγόρασε το χωριό στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με σκοπό να το μετατρέψει σε τουριστικό σημείο. Ωστόσο, η κρίση της ευρωζώνης εμπόδισε το σχέδιο του. «Ο ιδιοκτήτης είχε το όνειρο να έχει ένα ξενοδοχείο εδώ, αλλά όλα τέθηκαν σε αναμονή», είπε ο Ronnie Rodríguez, της Royal Invest, της εταιρείας που εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη. «Θα ήθελε ακόμα να γίνει πραγματικότητα το έργο».

Στην ιστοσελίδα Idealista στην οποία αναγράφεται το ακίνητο, ο ιδιοκτήτης, που είναι γύρω στα 80, αναφέρει: «Πουλάω το χωριό γιατί είμαι άνθρωπος της πόλης και δεν μπορώ να συντηρήσω το χωριό». Ο κ. Rodríguez είπε ότι 300 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά. Οι αγοραστές προέρχονται από τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, ένας πιθανός αγοραστής έχει ήδη βάλει χρήματα για να το «κλείσει».

Salto de Castro: Η ιστορία του χωριού και οι βαθιές τσέπες για την επισκευή του

Το Salto de Castro κατασκευάστηκε από την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Iberduero για να στεγάσει οικογένειες των εργαζομένων που κατασκεύασαν τη δεξαμενή στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Όμως οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν μετά την ολοκλήρωσή του και το χωριό εγκαταλείφθηκε τελείως στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η περιοχή που το περιβάλλει είναι μέρος αυτού που έχει γίνει γνωστό ως «άδεια Ισπανία», δηλαδή αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές που στερούνται πολλές από τις υπηρεσίες που υπάρχουν στις πόλεις.

Το Salto de Castro είχε βγει προς πώληση στο παρελθόν, για 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, χωρίς αγοραστές και με πολλά από τα κτίρια βανδαλισμένα, η τιμή έχει πέσει κατακόρυφα. Η τιμή των 260.000 € αρκεί μόνο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου σε περιοχές της Μαδρίτης ή της Βαρκελώνης. Τελικά, όποιος κάνει δικό του το χωριό, θα χρειαστεί βαθιές τσέπες, τουλάχιστον για να προσελκύσει επισκέπτες.

Σύμφωνα με την Idealista: «Η επένδυση που απαιτείται για να γίνει το χωριό 100% λειτουργικό και να γίνει κερδοφόρο δεν θα ξεπερνούσε τα €2 εκ.».

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ