Κοσμος

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Νέο ραντεβού τον Ιανουάριο δίνουν οι υποψήφιοι για την Γερουσία στην Τζόρτζια

Οι ψηφοφόροι της πολιτείας θα αποφασίσουν όπως φαίνεται για τον έλεγχο του σώματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Μάχη σε 3 Πολιτείες για τη Γερουσία -
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ © EPA

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Μάχη σε 3 Πολιτείες για τη Γερουσία 

Σε μια επανάληψη του εκλογικού θρίλερ του 2020, η κούρσα για τη θέση του Γερουσιαστή της Τζόρτζια μεταξύ του Δημοκρατικού Ράφαελ Γουόρνοκ και του Ρεπουμπλικανού Χέρσελ Γουόκερ θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο στις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Edison Research. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να γίνει γνωστό ποιος θα έλεγχει το σώμα, εκτός εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν την Νεβάδα και την Αριζόνα.

Την ίδια ώρα οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν την έδρα του Ουισκόνσιν και πλέον διαθέτουν 49 έδρες, έναντι 48 των πολιτικών τους αντιπάλων.

Ιδιαίτερης σημασίας για τον έλεγχο της Γερουσίας έχει η ανατροπή που πέτυχε το κόμμα του Τζο Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, με τον Τζον Φέτερμαν να παίρνει την έδρα από τους Ρεπουμπλικάνους, όπως ήθελαν και τα προγνωστικά, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή από τις 100 έδρες στην άνω βουλή των ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί να έχουν σίγουρες 48 έδρες και τους Ρεπουμπλικάνους άλλες 49.

Επίσης οι Δημοκρατικοί διατήρησαν μια κρίσιμη θέση στη Γερουσία στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου η σημερινή Γερουσιαστής Μάγκι Χασάν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Ντον Μπόλντουτ, έναν απόστρατο στρατηγό που είχε αρχικά αναπαραγάγει την προπαγάνδα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές του 2020, αλλά μετά προσπάθησε να απομακρυνθεί από ορισμένες από τις πιο ακραίες θέσεις που είχε πάρει. Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τις έδρες τους στη Γερουσία στο Οχάιο και τη Βόρεια Καρολίνα.

Όπως υπολογίζει το CNN, στις υπόλοιπες τέσσερις έδρες οι Δημοκρατικοί έχουν το προβάδισμα για τις δύο (περιλαμβανομένης όμως της Τζόρτζια), ενώ οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προβάδισμα μόνο σε μία. Η Νεβάδα είναι σε οριακό σημείο, πότε με τον ένα υποψήφιο να προηγείται και πότε τον άλλον.

cnn2

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ