- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το Ιράν κατηγορεί δύο γυναίκες δημοσιογράφους για προπαγάνδα κατά του κράτους
Βρίσκονται υπό κράτηση για περισσότερο από ένα μήνα - Κάλυπταν το ρεπορτάζ της Μαχσά Αμινί
Δύο ιρανές δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό κράτηση για περισσότερο από ένα μήνα, με την κατηγορία της «προπαγάνδας» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Δύο ιρανές δημοσιογράφοι, οι οποίες βρίσκονται υπό κράτηση εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, κατηγορούνται για «προπαγάνδα» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Όλα αυτά ενώ συνεχίζεται η καταστολή των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που μαίνονται στη χώρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Το Ιράν είναι σκηνικό ενός μαζικού κινήματος αμφισβήτησης, που ξέσπασε με τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου.
Η νεαρή γυναίκα είχε συλληφθεί τρεις ημέρες νωρίτερα από την αστυνομία ηθών, που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος επιβάλλει στους δημόσιους χώρους την ισλαμική μαντίλα.
Η Νιλουφάρ Χαμεντί και η Ελαχέχ Μοχαμαντί «τελούν υπό προσωρινή κράτηση για προπαγάνδα κατά του συστήματος και συνωμοσία για δράση εναντίον της εθνικής ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαιοσύνης Μασούντ Σεταγεσί, κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τεχεράνη.
Niloofar Hamedi and Elahe Mohammadi need international attention and support right now, @JRezaian writes. https://t.co/ajsyTxhsnl
— Washington Post Opinions (@PostOpinions) November 6, 2022
Η 30χρονη φωτορεπόρτερ Νιλουφάρ Χαμεντί, η οποία συνελήφθη στις 20 Σεπτεμβρίου και εργάζεται στην εφημερίδα Σαργ, είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου η Μαχσά Αμινί βρισκόταν σε κώμα πριν καταλήξει.
Η 35χρονη Ελαχέχ Μοχαμαντί, δημοσιογράφος της εφημερίδας Χαμ Μιχάν, συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου. Είχε μεταβεί στην πόλη Σαγέζ, στην επαρχία του Κουρδιστάν, για να καλύψει την κηδεία της νεαρής γυναίκας και στην πόλη αυτή είχε πραγματοποιηθεί μία από τις πρώτες διαδηλώσεις.
Say their names: Niloofar Hamedi and Elahe Mohammadi.
— IranHumanRights.org (@ICHRI) November 3, 2022
They were among the first journalists to report on the killing of #MahsaAmini in Iran.
For doing their jobs, they now face torture and years of imprisonment: https://t.co/W04cu5w6VC. #IranRevolution2022 #مهسا_امینی pic.twitter.com/L1fVQHdSF6
Η μεταρρυθμιστική εφημερίδα Σαζαντεγκί ανέφερε στο τέλος Οκτωβρίου πως «περισσότεροι από 20 δημοσιογράφοι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση», κυρίως στην Τεχεράνη, αλλά και σε άλλες πόλεις. Άλλοι έχουν κληθεί να εμφανισθούν ενώπιον των αρχών, προσθέτει η εφημερίδα.
Περισσότεροι από 300 ιρανοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ είχαν επικρίνει στις 30 Οκτωβρίου τις αρχές επειδή «συνέλαβαν συναδέλφους και τους στέρησαν τα δικαιώματά τους», κυρίως την «πρόσβαση στους δικηγόρους τους».
Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων. Εκατοντάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, έχουν συλληφθεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Πώς φτάσαμε έως την επίθεση στο Ιράν;
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποσχέθηκαν την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία
«Μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ η Ισλαμική Δημοκρατία θα βρεθεί "στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας"» δηλώνει
Καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.