Κοσμος

Το «τείχος των ψεμάτων και της άρνησης», ένα έργο τέχνης στο Μπρούκλιν για τις εκλογές

Στο επίκεντρο εκείνα του Ντόναλντ Τραμπ - Τι λέει ο δημιουργός Phil Buehler

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργο τέχνης στο Μπρούκλιν με τα ψέματα του Ντόναλντ Τραμπ
Έργο τέχνης στο Μπρούκλιν με τα ψέματα του Ντόναλντ Τραμπ © Radio Free Brooklyn

ΗΠΑ: Τα μεγαλύτερα ψέματα των εκλογών, ο Ντόναλντ Τραμπ και το έργο σε τοίχο του Μπρούκλιν

Τα μεγαλύτερα ψέμματα που ειπώθηκαν προεκλογικά στις ΗΠΑ συγκέντρωσε καλλιτέχνης στο έργο του Wall of Liars and Deniers. Επίκεντρο το «μεγάλο ψέμα» του Ντόναλντ Τραμπ ότι «έκλεψαν» στις προεδρικές εκλογές του 2020. 

Ο καλλιτέχνης Phil Buehler μίλησε στον Guardian για το έργο του. «Είναι πραγματικά διαβρωτικό για το δημοκρατικό μας σύστημα, το ότι οι άνθρωποι σταματούν να πιστεύουν σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Είναι πραγματικά ένας κίνδυνος για τη δημοκρατία μας». Το The Wall of Liars and Deniers είναι διάδοχος ενός άλλου τείχους των ψεμάτων Τραμπ που δημιούργησε και εγκατέστησε ο Buehler το καλοκαίρι του 2020. Το προηγούμενο έργο του Buehler ονομαζόταν Wall of Lies και κατέγραψε περίπου 30.000 ψέματα που είπε ο Τραμπ ενώ ήταν στην εξουσία. Το τελικό τείχος των ψεμάτων ύψους 50 ποδιών, που εγκαταστάθηκε σε έναν δρόμο στο Bushwick. 

Το πρώτο έργο με ψέματα του Τραμπ και ο βανδαλισμός του

Το αρχικό Wall of Lies έμοιαζε λίγο με pixeled αφηρημένο πίνακα. Ήταν πολύ πάνω από τα κεφάλια των θεατών, οι οποίοι περνούσαν το χρόνο τους κοιτάζοντας τα ψέματα και τραβώντας τους φωτογραφίες. Τελικά, βανδαλίστηκε με γκράφιτι που αποδίδονταν στα Proud Boys, συμπεριλαμβανομένων των συνθημάτων «Vote Trump or Die» και «Stand Back & Stand By». Το νέο Wall of Liars and Deniers έχει αναδρομικό χαρακτήρα: είναι μια αναπαραγωγή του αυθεντικού Wall of Lies, με μια παχιά λευκή ταινία με μεγάλα κεφαλαία γράμματα σε γκρι ορθογραφία «LIARS AND Deniers», που αποτελείται από όλα τα ψέματα που έχουν πει ο Τραμπ και άλλοι για να εξυπηρετήσουν το μεγάλο ψέμα ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 κλάπηκαν. Ήταν σημαντικό για τον Buehler ότι αυτός ο νέος τοίχος δεν παρουσιάζει μόνο ψέματα που έφτιαξε ο ίδιος ο Τραμπ, αλλά και εκείνα που έκαναν άλλοι για να υποστηρίξουν το μεγάλο του ψέμα. «Ήθελα πραγματικά να επισημάνω τους εκατοντάδες αρνητές που διεκδικούν εκλογές», είπε ο Buehler.

Πολλά από τα ψέματα που συγκεντρώθηκαν στον τοίχο εκπλήσσουν για το απόλυτο θράσος τους. Υπάρχει ο σύμμαχος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι ψήφοι στις εκλογές του 2020 καταμετρήθηκαν από τον ισχυρό άνδρα της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Υπάρχει η Βιρτζίνια «Τζίνι» Τόμας, σύζυγος του ανώτατου δικαστή Clarence Thomas, που αποκαλεί τις εκλογές του 2020 «τη μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας μας». Και φυσικά υπάρχει και ο ίδιος ο Τραμπ με το συχνά επαναλαμβανόμενο ψέμα του «Κέρδισα δύο φορές», παρόλο που στην πραγματικότητα κατατροπώθηκε από 7 εκατομμύρια ψήφους το 2020 από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Buehler θεωρεί ότι το ψέμα του Τραμπ προέκυψε από τα χιλιάδες μεμονωμένα ψέματα που ο πρώην πρόεδρος είχε τη δυνατότητα να πει ενώ ήταν στην εξουσία. Ο Buehler ελπίζει ότι βλέποντας τα ψέματα που διατυπώνονται εκεί, οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να ανακτήσουν μια αίσθηση αγανάκτησης. Ο Buehler δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι έρχονται και του λένε «ευχαριστώ» και μοιράζονται συναισθήματα άγχους σχετικά με τις εκλογές και τον τεράστιο αριθμό ψηφοφόρων που πιστεύουν το μεγάλο ψέμα του Τραμπ. 

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ