Κοσμος

ΕΕ: «Απαράδεκτη κατάσταση» η απαγόρευση εισόδου Τζιτζικώστα στην Τουρκία

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κρατήθηκε για ώρες στη Σμύρνη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αντιδράσεις στην ΕΕ για την απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία

Για «απαράδεκτη» κατάσταση κάνει λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, αναφερόμενος στην απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ταξίδεψε με το πλοίο της γραμμής στη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση (ARLEM), οι εργασίες της οποίας θα ξεκινούσαν τη Δευτέρα και θα ολοκληρώνονταν την Τρίτη.

Κρατήθηκε για ώρες και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα με το κυβερνητικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Πλήρης αλληλεγγύη στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση - ARLEM» αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Κορντέιρο.

Και πρόσθεσε: «Ευχαριστούμε την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία για την υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη. Ζήτησα από το Προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση ενόψει της κατάλληλης απάντησης».

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατά Τουρκίας: «Αδικαιολόγητη πρόκληση»

«Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση» επισημαίνει με ανάρτησή του στο Twitter για την απαγόρευση εισόδου από την Τουρκία στον Α' αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναφέρει: «Ενώ φαινομενικά τηρεί τις αξίες της ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία κράτησε εχθές και απαγόρευσε την είσοδο στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα. Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση».